Maanantaina 10.10.2022 alkoi kansallinen energiansäätökampanja Astetta Alemmas, jossa Xamk on mukana kampanjakumppanina. Olemme sitoutuneet energiansäästöön sekä erilaisiin energiatekoihin tulevalla lämmityskaudella. 

Osana kampanjaa, Xamkissa esimerkiksi lasketaan kiinteistöjen sisälämpötilaa yhdellä asteella, ilmanvaihdon käyntiaikoja tarpeenmukaistetaan ja puhalluslämpötiloja alennetaan. Kampanjan aikana Xamkissa tullaan myös jakamaan energiansäästövinkkejä henkilöstölle ja opiskelijoille. Näidenj tarkoituksena on kannustaa arjen pieniin energiatekoihin sekä kotona, työpaikalla että liikenteessä. 

Kampanjan taustalla on sota Ukrainassa, joka on johtanut energian hinnan ja saatavuuden ongelmiin koko Euroopassa. Tämä tuottaa ongelmia etenkin talvella, kun sähkönkäytön ja lämmityksen kustannukset ja tarve ovat korkealla. Sähköpula voi johtaa jopa ajoittaisiin jakelun keskeytyksiin. Kampanjan tarkoituksena on saavuttaa energiansäästöjä sekä leikata energian kulutushuippuja arkisin aamulla klo 810 ja iltaisin 16–20. 

Astetta alemmas -kampanjan järjestävät yhteistyössä valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva, Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö, valtioneuvoston kanslia ja Sitra.  

Lisätietoja: 

Astetta alemmas-verkkosivut 

Vappu Kunnaala-Hyrkki, Vastuullisuuskoordinaattori, vappu.kunnaala-hyrkki (at) xamk.fi