Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ylsi viime vuonna ennätykseen tutkimus- ja kehittämisrahoituksessa. Xamk on yhä ylivoimaisesti Suomen suurin tki-ammattikorkeakoulu ulkopuolisen rahoituksen määrällä mitattuna.

Viime vuonna Xamk kokosi kehittämistyöhön kaikkiaan 14,3 miljoonaa euroa ulkopuolista tki-rahoitusta. Rahoittajia ovat EU:n rakennerahastot, kansainväliset tutkimusohjelmat, Business Finland, Suomen akatemia, säätiöt sekä yritykset ja muut organisaatiot.

Seuraavaksi suurimmat rahoituksen saajat eli Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Turun ammattikorkeakoulu keräsivät kumpikin vajaat 8 miljoonaa euroa ulkopuolista tutkimusrahaa. Luvut perustuvat ammattikorkeakoulujen toimittamiin tilastotietoihin.

Kymenlaaksossa saavutettiin kaikkien aikojen ennätystulos. Xamkin neljästä kampuskaupungista suhteellinen tki-työn kasvu oli nopeinta Kouvolassa. Hankkeiden rahoituspohja on lisäksi monipuolistunut ja kansainvälistynyt. Meneillään on mm. toistakymmentä Venäjä-hanketta ja seitsemän Itämeri-hanketta, joiden yhteisarvo on kaksi miljoonaa euroa.

– Fuusioammattikorkeakoulu alkaa nyt näyttää tehonsa tälläkin saralla, tähdentää Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko.

Savonlinnassa Xamkin tutkimus- ja kehittämistyö keskittyy vahvasti biotuotetekniikkaan, ja tki on saanut rinnalleen myös alan insinöörikoulutusta. Biotuotetekniikan kehittämistyössä Xamk edustaa kansallista kärkeä. Biotalouden merkitys on kasvussa, mikä lupaa hyvää tulevaisuutta sekä hanketyölle että investoinneille Savonlinnassa.

Puolet Xamkin tutkimus- ja kehittämisvolyymistä ja myös henkilöstöstä on Mikkelissä. Kaupungissa toimii useita vahvoja tutkimusryhmiä, jotka ovat erikoistuneet kestävän hyvinvoinnin, ympäristön ja digitalisaation haasteisiin.

– Erityisen innostavaa on, että kansainvälisen, laadullisesti kilpaillun tutkimusrahoituksen osuus on kasvussa, iloitsee Jyrki Koivikko.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla on käynnissä kaikkiaan lähes 200 eri alojen tutkimus- ja kehittämishanketta Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa. Tki työllistää yhteensä 250 asiantuntijaa.

 

Lisätietoja:

hallituksen puheenjohtaja, kouluneuvos Jyrki Koivikko, jyrki.koivikko@xamk.fi puh. 040 670 5509

vararehtori, kehitysjohtaja Kalevi Niemi, kalevi.niemi@xamk.fi puh. 040 569 8901