Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun mallipuutarha valmistuu Mikkelipuistoon kesäkuun lopussa. Puutarha koostuu eri kasvuvaiheissa olevista puista sekä kokeellisista puurakenteista. KASKI on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja yhteistyöyritysten puuosaamista ja puun eri mahdollisuuksia esittelevä kokeiluympäristö, jossa puun uudet ideat kohtaavat käyttäjän ja kehittyvät uusiksi tuotteiksi.

”Kokeellisuuden lisäksi KASKI -mallipuutarhan suunnittelun lähtökohtana ovat olleet puun eri muodot; kasvina ja materiaalina. Isossa roolissa on hiiltämällä käsitelty puu, josta tulee myös mallipuutarhan nimi – KASKI” toteaa mallipuutarhan suunnittelija Matti Kilpiäinen.

Mallipuutarhan puiden istutus on toteutettu niin että puustoa voidaan muunnella eri vuosina ja jopa vuodenaikoina. Kahtena ensimmäisen kesänä puutarhassa kasvaa metsä- ja puistolehmusta eri-ikäisinä taimina.

Pintamateriaalina puusta valmistetut nopat

KASKEn puurakenteissa on hyödynnetty eri puulajien kestävyyteen liittyviä ominaispiirteitä sekä perinteisiä ja uusiakin käsittelymenetelmiä ja liitosrakenteita. Mallipuutarhan pintamateriaalina on käytetty puusta valmistettuja noppia. Niistä osa on hiilletty ja tervattu, osa on lämpökäsitelty ja osassa on hyödynnetty lehtikuusta ilman eri käsittelyjä. Puunopista muodostuu mallipuutahaan luonnonmukainen ja elävä puupinta.

Puuristikot perinteisellä puusepäntyöllä

Muita puurakenteita mallipuutarhassa ovat männyn sydänpuusta valmistetut puuristikot sekä viilupuusta valmistetut puukehät. Puuristikot toimivat mallipuutahan tilaa rajaavina pystyrakenteina ja puukehät taas tilaa jakavina vaakarakenteina. Puuristikot edustavat perinteistä puusepäntyötä ja –osaamista. Ristikoiden liitosrakenne perustuu puun luontaiseen turpoamiseen.

Viilupuusta valmistetut puukehät taas edustavat modernia puurakennetta, joiden raaka-aineessa ja rakenteessa korostuu puun teollinen jalostus.

KASKEssa mukana yrityskumppaneita

Heinäkuussa 2017 KASKEssa järjestetään erilaisia tapahtumia – aiheena on mm. puiden istutus. Ammattikorkeakoulun lisäksi KASKEssa on mukana yrityskumppaneita: Finnstamm Oy, Huutokosken Taimisto Oy, Kokopuu Oy, Kekkilä Oy, Stora Enso Oy ja Osmocolor Oy.

Lisätietoja:
Matti Kilpiäinen, p. 0400 753165, matti.kilpiainen@xamk.fi

 

 

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun KASKI –mallipuutarha Mikkelipuistossa

  • Mikkelipuisto on laaja puisto-alue, jossa on yritysten ja yhteisöjen suunnittelemia ja rakentamia mallipuutarhoja tuotteineen, kasveineen ja ideoineen. Keskeisessä roolissa ovat mukana olevat yritykset ja yhteisöt, jotka esittelevät puutarhaan laajasti liittyviä tuotteita, osaamista ja ideoita puiston kävijöille (www.mikkelipuisto.fi).
  • Yhteistyöyritykset KASKI mallipuutarhassa: Finnstamm Oy, Huutokosken Taimisto Oy, Kokopuu Oy, Kekkilä Oy, Stora Enso Oy, Osmocolor Oy
  • Suunnittelu: teollinen muotoilija Matti Kilpiäinen, mallipuutahan ideointiin on osallistunut Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun metsätalouden ja puumuotoilun opiskelijoita.
  • Rakentaminen: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Mikpolis-palveluyksikkö/laboratorioinsinööri Tuomas Venäläinen, JH-toimi/Anssi Romo, rakentamiseen on osallistunut harjoittelijat Leena Teittinen Xamkin materiaalitekniikan koulutuksesta sekä Jenni Kekkonen metsätaloudet koulutuksesta.