Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk on ulkopuolisen rahoituksen määrällä mitattuna ylivoimaisesti Suomen suurin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioammattikorkeakoulu.

Viime vuonna Xamk onnistui keräämään kehittämistyöhön 10,5 miljoonaa euroa ulkopuolista tki-rahoitusta. Rahoittajia ovat EU:n rakennerahastot, kansainväliset tutkimusohjelmat, Tekes, Suomen akatemia, säätiöt sekä yritykset ja muut organisaatiot.

Seuraavaksi suurimpien rahoituksen kokoajien eli Turun ammattikorkeakoulun luku oli 6,5 miljoonaa euroa ja Lapin ammattikorkeakoulun 5,5 miljoonaa euroa. Luvut perustuvat Arenen selvitykseen ammattikorkeakoulujen Tilastokeskukselle ilmoittamien tietojen pohjalta.

– Tuloksen takana on monta tekijää. Tärkeimpiä niistä ovat osaaminen, laatu ja rahoituslähteiden monipuolisuus. Lisäksi tietysti keskeistä on se, että kehittämistoiminta on sisällöllisesti linjassa maakuntien valitsemien kärkien kanssa, korostaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kehitysjohtaja Kalevi Niemi.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla on vahva aluekehittäjän rooli Etelä-Savon ja Kymenlaakson maakunnissa, joissa tutkimuksen ja kehittämisen muut voimavarat ovat suhteellisesti ottaen vaatimattomat. Tki-toiminnan perimmäinen tavoite on yksinkertainen mutta haastava: kaakkoisen Suomen elinvoimaisuuden ja kilpailukyvyn takaaminen pitkälle tulevaisuuteen.

– Asetimme strategiassa tavoitteeksi nousta maamme vahvimmaksi tki-ammattikorkeakouluksi. Sen myös teimme, toteaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko tyytyväisenä.

Xamkin kaikilla kampuksilla on omat tutkimuksen ja kehittämisen profiilinsa. Savonlinnassa keskitytään muun muassa kuituprosesseihin, Mikkelissä esimerkiksi digitaaliseen talouteen, ympäristötutkimukseen ja kestävään hyvinvointiin. Kouvolassa korostuvat luovat alat ja logistiikka sekä Kotkassa logistiikka, merenkulku ja kyberturvallisuus. Eri alojen tutkimuslaboratoriot myyvät palvelujaan ulkopuolisille toimijoille.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa on jatkuvasti meneillään 150-200 kehittämishanketta, jotka työllistävät noin 190 eri alojen asiantuntijaa. Yhteistyökumppaneita eli esimerkiksi yrityksiä on mukana yli 200.

Ammattikorkeakoulussa tehtävästä ajankohtaisesta tutkimuksesta ja kehittämisestä saa tietoa esimerkiksi verkkolehti READista osoitteesta http://read.xamk.fi/

 

Lisätietoja:

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko, puh. 040 670 5509

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kehitysjohtaja Kalevi Niemi, puh. 040 569 8901