Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk on voittanut valtakunnallisen TKI-kärjet -kilpailun Kotka-Kouvola -yhteysvälin kehittäminen -hankkeellaan.
Kilpailun voittaja julkistettiin valtakunnallisilla AMK-päivillä Kuopiossa 8.5.2019.

TKI-kärjet on ammattikorkeakoulujen TKI-johdon verkoston vuosittain järjestämä kilpailu, jossa etsitään vaikuttavinta ammattikorkeakoulujen TKI- eli tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan hanketta. Tänä vuonna kilpailuun osallistuttiin hankkeista kertovilla videoilla ja voittajavideo ratkaistiin yleisöäänestyksellä verkossa. Kilpailun äänestysaika oli 25.3.-7.4.2019, jonka aikana annettiin yhteensä 4193 ääntä. Voittanut Xamkin hankevideo sai 35 % annetuista äänistä. Kilpailussa oli mukana yhteensä 19 videota.

Tavoitteena lisätä junaliikenteen houkuttelevuutta kymenlaaksolaisia kuunnellen

Kotka-Kouvola -yhteysvälin kehittäminen -hankkeessa etsittiin ratkaisuja, jotka helpottavat ihmisten liikkumista kahden kaupungin välillä. Tavoitteena oli löytää uudenlaisia toimintamalleja ja innovaatioita, jotka lisäisivät junayhteyden houkuttelevuutta. Kaikki toimenpiteet tähtäsivät ihmisten tietoisuuden lisäämiseen kestävästä liikkumisesta ja julkisten liikennevälineiden tarjoamista mahdollisuuksista.

Kymenlaakson liiton rahoittaman, 30.4.2019 päättyneen hankkeen aikana pilotoitiin työmatkalaisille juna-taksi -kokeilua Kouvolan ja Kotkan välille. Hankkeessa laadittiin julkisia kyselyitä yhteysvälin julkisen liikenteen käytettävyydestä ja palvelutasosta. Lisäksi aiheista haastateltiin alueen suurimpien työnantajien sekä kulttuurin ja urheilun suurtuottajia.
Kahteen julkiseen kyselyyn saatiin yhteensä lähes 1700 vastausta. Junan lähtöajalle saatiin noin 1500 aikatauluehdotusta sekä Kotkasta että Kouvolasta eli yhteensä noin 3000 kappaletta. Tämän vuoden joulukuussa Kotkan ja Kouvolan välillä käyttöön otettava uusi junaliikenteen aikataulu pohjautuu näihin hankkeessa tehtyihin selvityksiin.

Hankkeessa toteutettiin myös hackathon-tapahtuma sekä markkinointitempaus autojen vertaisvuokrauksen eli ekologisesti kestävän liikkumisen puolesta.

– Olemme kiitollisia saamistamme äänistä, kisan voitosta sekä jokaisen hankkeeseemme osallistuneen panoksesta. Kutsuimme kymenlaaksolaiset osallistumaan kehittämiseen ja he vastasivat tavalla, joka sai aikaan huomiota ja aidon muutoksen. Toivon, että kymenlaaksolaisten aktiivisuus jatkuu ja että me tutkijat ja kehittäjät uskallamme sekä osaamme edelleen kysyä rohkeasti oikeita asioita, hankkeen projektipäällikkö Petri Kähärä iloitsee.

– Kilpailun voitto on tunnustus paitsi erinomaisesti toteutetulle hankkeelle, myös kehittämistyölle, jota teemme konkreettisesti alueidemme asukkaiden sujuvamman ja paremman arjen eteen. Lähes kahteen sataan käynnissä olevaan hankkeeseemme mahtuu valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä tutkimushankkeita sekä aluetta kehittävää soveltavaa tutkimusta. Annamme mielellämme osaamistamme aluekehitystyöhön. Voittajahanke on esimerkki tästä, sanoo Xamkin kehitysjohtaja, vararehtori Kalevi Niemi.

 

TKI-kärjet-kilpailun voittajavideo:

Kampanjasivusto:
https://blogi.savonia.fi/amkpaivat2019/tki-karjet-2019/

Lisätietoja:

Petri Kähärä
Projektipäällikkö, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Kotka-Kouvola -yhteysvälin kehittäminen-hanke, p. 044 702 8963, petri.kahara@xamk.fi