Varsinkin pk-sektorin yritykset ovat koronavirusepidemian vuoksi ahdingossa. Vaikka yhteiskunta on nopeasti avannut uusia kriisituen ohjelmia, ei avun hakeminen erilaisia lomakkeita täyttämällä ole välttämättä yrittäjälle helppo asia.

Kehitysyhtiöt ovat avainasemassa yritysten neuvontapalveluiden tuottamisessa. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk reagoi nopeasti asiaan tilanteen vakavuuden selvittyä ja tarjosi neljän kampuskaupunkinsa kehitysyhtiölle apuaan erityisesti tapauksissa, joissa yrittäjä tarvitsee neuvoja erilaisten hakemusten tekemisessä rahoitusta saadakseen. Maan suurimpana TKI-ammattikorkeakouluna Xamkilla on tällaiseen asiantuntija-apuun sekä osaamista että resursseja.

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy, Kouvola Innovation Oy, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy sekä Savonlinnan kaupungin elinkeinopalvelut ottivat tarjouksen lämpimästi vastaan.

Toiminta organisoitiin nopeasti: asiasta sovittiin perjantaina 20.3. ja tänään maanantaina 23.3. kullakin kampuksella on valmiina yhdyshenkilö, jolle kehitysyhtiöt voivat tarvittaessa ohjata yrittäjän saamaan neuvoja ja ohjausta. Kehitysyhtiöt koordinoivat asiantuntijapalvelua.

– Kaakkois-Suomen elinvoiman lisääminen on Xamkin strategian keskiössä. Viime vuonna meillä oli hankkeissamme yhteensä yli 600 eri yritystä kumppanina. Nyt haluamme kantaa omalta osaltamme yhteiskuntavastuuta sekä hyvin konkreettisella tavalla auttaa pk-yrityksiä, joiden varassa alueemme työllisyys pitkälti on ja tulee olemaan, toteaa Xamkin toimitusjohtaja, rehtori Heikki Saastamoinen.

Yksi asiantuntija-avun muoto on yrityksille tarjottava apu hankekirjoittamiseen. Xamkin asiantuntijoilta voi saada maksutonta hankekirjoitusapua esimerkiksi Business Finlandin rahoitushakemuksiin toukokuun loppuun saakka. Business Finland tarjoaa yrityksille liiketoiminnan kehitysrahoitusta häiriötilanteissa.
Neuvontapalvelua tarjoavat Xamkin TKI-asiantuntijat työskentelevät ammattikorkeakoulun omalla rahoituksella – ulkopuolelta rahoitettujen hankkeiden työntekijöitä ei neuvontaan voida rahoitusehtojen vuoksi käyttää.

 

Lisätietoja

Toimitusjohtaja, rehtori Heikki Saastamoinen
heikki.saastamoinen@xamk.fi, p. 050 312 5151

Kehitysjohtaja, vararehtori Kalevi Niemi
kalevi.niemi@xamk.fi, p. 040 569 8901