Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kaikki kampukset ovat saaneet WWF Green Office -sertifikaatin. Ensimmäisenä sertifikaatin sai pilottina toiminut Kotkan kampus viime vuonna ja kevään 2019 aikana myös Mikkelin, Kouvolan ja Savonlinnan kampukset läpäisivät WWF Suomen arvioinnin. Green Office on osa Xamkin vastuullisuutta ja vastuullisuusohjelmaa.

– Green Office -toiminta pääsee nyt täysillä käyntiin, kun olemme laatineet kaikille kampuksille ympäristöohjelmat tavoitteineen. Jokaiselle kampukselle on perustettu oma Green Office -tiiminsä, jonka toimintaan kaikki työtekijät ja opiskelijat ovat tervetulleita, opetuksen palvelujohtaja ja vastuullisuusjohtaja Olli Ervaala kertoo.

– Kaikille kampuksille yhteisenä tavoitteena on vähentää jätteen määrää sekä sähkön, lämmön ja veden kulutusta. Esimerkiksi Mikkelin ja Savonlinnan kampuksille on hankittu ympäristöystävällisiä vedettömiä pisuaareja. Xamkin tavoitteena on myös lisätä työntekijöiden ja opiskelijoiden tietoisuutta tavoista, joiden avulla omaa toimintaa voi muuttaa ympäristöystävällisempään suuntaan, Ervaala jatkaa.

Kestävä kehitys tuodaan lähelle henkilökunnan ja opiskelijoiden arkea viestinnän, lyhytkoulutusten ja tempausten avulla. Xamk on mukana esimerkiksi Energiansäästöviikolla ja erilaisissa pyöräilytempauksissa.

Työmatkaliikkuminen kestäväMMÄksi

Xamk kannustaa myös kestävään työmatkaliikkumiseen. Matkustusohjetta on päivitetty Green Office -periaatteen mukaisesti niin, että julkisen liikenteen käyttö työasiamatkoilla on nyt ensisijainen vaihtoehto yhdessä Xamkin omien autojen kanssa. Osa Xamkin autoista on korvattu sähköautoilla, ja kaikille kampuksille on tulossa sähköavusteiset pyörät syksyn aikana. Kotkan kampuksella sähköpyörä on jo nyt käytössä.

– Kotkan kampuksella on tavoitteena edistää kestäviä liikennemuotoja laaja-alaisesti. Tavoite liittyy myös valmistautumiseen muuttaa kampus Kotkan keskustaan, kertoo Kotkan kampuksen Green Office-työryhmässä liikenneasioihin perehtynyt Esa Partanen.

Kierrätysmahdollisuuksia kampuksille

Myös kierrätystä tuetaan eri tavoin, esimerkiksi opiskelijakunta Kaakko järjestää vuosittain tavaranvaihtoviikot kampuksilla. Kotkan kampuksella aktiiviset opiskelijat ovat ideoineet hävikkiruokakaapin. Itselle tarpeettomat elintarvikkeet pääsevät näin muiden hyödynnettäviksi ja samalla ruokahävikki pienenee.

Kouvolan kampukselle on tulossa syksyllä kierrätyshuone, jonne työntekijät voivat viedä itselle tarpeettomia, hyväkuntoisia toimistotarvikkeita ja -kalusteita muiden käyttöön tai hakea itselle sopivia tuotteita. Mikkelin ja Savonlinnan kampuksilla on tehostettu kierrätystä lisäämällä kierrätyspisteitä, joissa kerätään myös muovia. Muovinkeräys käynnistyy myös Kotkan ja Kouvolan kampuksilla kesän jälkeen.

Mikä on Green Office?

WWF Green Office opastaa työpaikat toimimaan ympäristövastuullisesti. Sen avulla toimistot voivat arvioida ympäristövaikutuksensa ja rakentaa vaikuttavan ympäristöjärjestelmän, joka ottaa mukaan koko työyhteisön. Green Office ohjaa pienentämään hiilijalanjälkeä, käyttämään luonnonvaroja viisaasti sekä tukemaan luonnon monimuotoisuutta. Lisätietoja Green Officesta -sertifikaatista on osoitteessa www.greenoffice.fi.

Green Office -verkostossa Suomessa on tällä hetkellä mukana 143 organisaatiota, joissa on yhteensä 382 toimistoa ja lähes 60 000 työntekijää. Muissa maissa Green Officeen on sitoutunut 108 organisaatiota.

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Opetuksen palvelujohtaja Olli Ervaala
044 702 8508, etunimi.sukunimi@xamk.fi