​​​​​​​Xamkin kaikkien vuosikurssien opiskelijat palaavat lähiopetukseen syysloman jälkeen 1.11.2021.  Käytännössä tämä tarkoittaa, että marraskuun alusta alkaen päivä- ja monimuototutkinto-opiskelijoille (amk ja yamk-opinnot) sekä avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille järjestetään lähiopetusta opetussuunnitelmien mukaan. Xamkin johtoryhmä päätti asiasta kokouksessaan 18.8.

Laajempaan lähiopetukseen siirrytään syysloman jälkeen, koska Xamk haluaa näin varmistaa, että rokotekattavuus on riittävän korkealla tasolla ja paluu kampuksille on mahdollisimman turvallista. Useamman viikon siirtymäaika takaa myös sen, että opetukselle jää riittävästi aikaa varautua muutokseen ja opiskelijoille aikaa ennakoida asumisen ja arjen järjestelyjä.

Lähiopetusta lisäämällä Xamk haluaa pitää kiinni lupauksestaan ja tarjota opiskelijoille kolme opiskeluväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myös kehottanut korkeakouluja lisäämään lähiopetusta viime kevääseen verrattuna. THL on todennut, että korkeakouluissa ei ole ollut vakavia tartuntaketjuja ja etäopetus ei ole enää tehokas keino rajoittaa koronapandemian leviämistä.

Xamk seuraa epidemiatilannetta säännöllisesti ja tekee tarvittaessa muutoksia  viranomaisten suosituksesta.

Lähiopetuksessa noudatetaan turvallisuusohjeita eli huolehditaan turvaväleistä, käsihygieniasta ja käytetään suu-nenäsuojia.

Etätyöt

Henkilökunnan etätyösuositus jatkuu toistaiseksi. Etätyökäytäntöjen muutoksia käsitellään johtoryhmässä seuraavan kerran 25.8.

Suomeen saapuminen ja harjoittelut ulkomailla

Koronaohjetta on muutettu viranomaislinjan mukaiseksi Suomeen saapumisen osalta. Ohje koskee sekä opiskelijoita että työntekijöitä. Matalan riskin maista saapuville ei ole velvoitteita. Korkean riskin maista saapuvilla on velvollisuus noudattaa THL:n määräämiä terveysturvallisuustoimia. Heille suositellaan myös FINENTRY-sovelluksen käyttöä.

Johtoryhmä päätti myös muuttaa opiskelijoiden harjoitteluohjetta muutoksen siltä osin, että merenkulun laivaharjoittelut sallitaan, jos opiskelijalla 2 rokotusta ja laivan reitti on EU/Schengen-maissa sekä meno- ja paluumatkustus tapahtuu tällä alueella.. Muilta osin harjoitteluvaihtoja ulkomaille ei edelleenkään tehdä.

Rokotukset

​​​​​​​Xamk kannustaa ottamaan koronarokotuksen. Walk-in rokotustilaisuuksissa on mahdollista saada ensimmäinen koronarokote tai aikaistaa toista rokotetta, vaikka sille olisi jo ajanvaraus tehtynä. Yksityiskohdat kannattaa tarkistaa kunkin sairaanhoitopiirin tilaisuuden ohjeesta.

Myös pitkäaikaisesti Suomessa opiskelevat ulkomaiset opiskelijat saavat tarvittaessa rokotuksen julkisessa terveydenhuollossa. Ajan voi varata ko. paikkakunnan rokotusajanvarauksen puhelinnumerosta.

YTHS ei toistaiseksi osallistu opiskelijoiden koronarokotteiden antamiseen.

Lue myös tiedote: OKM, SYL ja SAMOK muistuttavat: Vastuullinen vapaa-ajan vietto edesauttaa lähiopetuksen lisäämistä korkeakouluissa ja mahdollisimman nopeaa paluuta normaaliin

Lisätietoja:

  • Lue Xamkin koronaohje
  • Lähetä koronaan liittyvät, Xamkin toimintaa koskevat kysymyksesi osoitteeseen korona@xamk.fi. Tähän osoitteeseen saapuneita viestejä lukevat eri yksiköiden edustajat arkipäivinä klo 8-18. Viesteihin pyritään vastaamaan viestin saapumisesta vuorokauden sisällä.
  • Opintojaksojen käytännön järjestelyistä opiskelijat saavat tietoa suoraan kunkin opintojakson opettajalta.