Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) opiskelijoiden kädenjälki näkyy monin tavoin Kouvolan Asuntomessuilla 12.7.–11.8.2019. Xamkin yhteistyöprojekteissa on mukana opiskelijoita ja henkilökuntaa eri koulutusaloita sekä tutkimus- ja kehityshankkeita.

– Kouvolan Asuntomessut tarjoaa opiskelijoillemme erinomaisen mahdollisuuden tehdä yhteistyötä yritysten kanssa ja olla mukana toteuttamassa todellista suurtapahtumaa. Kyseessä on ainutkertainen oppimisympäristö, jossa opiskelijat ovat saaneet kokemusta tapahtuman järjestämisestä ja päässeet tutustumaan yhteistyötahojen projekteihin, Xamkin yritysyhteistyösuunnittelija Heta Vilén iloitsee.

Virkkulankylään yhteisöllistä asumista ja sisustuksia

Virkkulankylässä Xamkin opiskelijat yhdistivät voimansa lisätäkseen senioreiden yhteisöllisyyttä.

Geronomiopiskelijat Noora Romppainen, Tuulikki Juppi-Meriläinen, Tarja Lantta ja Hanna Uosukainen tekevät aiheesta opinnäytetyönsä Virkkulankylä Oy:lle, joka suunnittelee ja rakennuttaa Virkkulankylä-konseptin mukaisia asuinympäristöjä yli 50-vuotiaille. Noora ja Tuulikki aikovat tutkia yhteisöllisyyden kehittymistä asukkaiden keskuudessa. Tarja ja Hanna puolestaan selvittävät, millainen virikkeellisyys houkuttelisi asuntomessujen kävijöitä muuttamaan Virkkulankylään. Kaikki neljä ovat asuntomessuilla esittelemässä Virkkulankylää vierailijoille.

Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun opiskelijat Irene Rätte, Irene Jarva, Ia Harinen ja Marja Nikkinen suorittavat opintoihin liittyvää työharjoitteluaan suunnittelutoimisto Pilkkeessä, joka vastaa Virkkulankylän sisustussuunnittelusta. Jokainen opiskelija suunnitteli sisustuksen kahteen Virkkulankylän asuntoon eli yhteensä kahdeksaan asuntoon.

Lisätietoa löytyy Virkkulankylän blogista ja nettisivuilta.

Villa Elementille sisustussuunnitelmia ja mittareita

Asuntomessukohde Villa Element on nuoren perheen koti, jonka on toteuttanut Elementit-E Oy. Se on täysin puurakenteinen ja tehtaalla valmiiksi rakennettu. Xamk on ollut mukana sisustuksen ja talotekniikan suunnittelussa.

– Kouvolassa tehdään hedelmällistä yhteistyötä yritysten, Xamkin ja KSAOn kesken, opiskelu kannattaa aina! Messuille kannattaa tulla katsomaan Villa Elementiä, koska se on lajissaan ensimmäinen kokopuutalo – sellaista ei aiemmin ole rakennettu, rakennusneuvos Veli Hyyryläinen kertoo.

Talon asukkaat saivat käyttöönsä sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun opiskelijoiden ehdotelmat talon pohjapiirustuksista ja sisustusratkaisuista. Kohteen pääsuunnittelija, rakennusarkkitehti Päivi Kasurinen oli laatinut lähtökohtaisen suunnitelman, jota opiskelijat lähtivät muokkaamaan. Asukkaat yhdistivät suunnitelmista itselleen sopivan kokonaisuuden ja muokkasivat vielä pohjapiirustusta ehdotelmien pohjalta. Opiskelijoiden suunnitelmista esillä asuntomessuilla ovat Irene Jarvan, Eini Liuhan, Iina Peltosen, Sami Pylkkäsen, Mirka Lehtisen ja Ulla Pönnin ehdotukset.

Talotekniikan opiskelijat Outi Lempinen ja Elina Suomalainen puolestaan selvittivät, mitä kaikkea asuinrakennuksesta voidaan mitata ja sen perusteella etsivät tarpeellisia mittaustapoja puurakenteiseen omakotitaloon. Heidän valitsemansa seuranta- ja mittauslaiteet seuraavat Villa Elementin veden kulutusta, rakennuskosteutta sekä ilmanvaihdon hiilidioksidi- ja kosteusmääriä.

Lisätietoa kohteesta on tarjolla Villa Elementin blogissa, jonne Xamkin liiketalouden opiskelijat ovat tuottamassa sisältöjä.

Origamitalo, showroom puuelementtikontissa, Taideruukin yhteisöllinen kauppa ja muotinäytösasut, lankatupsuja vanhainkoteihin

Opiskelijoita on ollut mukana monissa muissakin yhteistyöprojekteissa ja osaa on ollut mahdollistamassa Xamkin tutkimus- ja kehityshankkeet: CityDrivers, Luova yritysgeneraattori, Up action sekä Contents for Cross-Cultural Events – C3E.

Kaikki Xamkin Kouvolan Asuntomessuihin liittyvät yhteistyöprojektit – myös edeltävässä otsikossa mainitut – on koottu Xamkin asuntomessusivulle.

 

Lisätiedot

Xamkin asuntomessuihin liittyvä yritysyhteistyö:

 • yritysyhteistyökoordinaattori Heta Vilén, 044 702 8973, etunimi.sukunimi@xamk.fi

Villa Element

 • Elementit-E Oy, rakennusneuvos Veli Hyyryläinen, 040 900 0656, etunimi.sukunimi@elementit.fi
 • yritysyhteistyökoordinaattori Heta Vilén, 044 702 8973, etunimi.sukunimi@xamk.fi
 • Arkkitehtitoimisto Planssi Oy, rakennusarkkitehti Päivi Kasurinen, 040 564 0108, etunimi.sukunimi@planssi.fi

Sisustussuunnitelmat:

 • ohjaava opettaja, sisustusarkkitehti SIO Satu Hovitie, 040 553 6803, etunimi.sukunimi@xamk.fi
 • sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun opiskelija Irene Jarva, irene (at) sisustussuunnittelujarva.com

Talotekniikka:

 • ohjaava opettaja lehtori Johanna Arola, 040 670 5424, etunimi.sukunimi@xamk.fi
 • talotekniikan opiskelija Elina Suomalainen, oelsu010 (at) edu.xamk.fi

Virkkulankylä

Sisustussuunnitelmat:

 • sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun opiskelija Irene Jarva, irene (at) sisustussuunnittelujarva.com
 • Suunnittelutoimisto Pilke Oy, Tiina Henttonen, 040 729 0420, etunimi.sukunimi@suunnittelutoimistopilke.fi

Vanhustyö, yhteisöllisyys:

 • geronomiopiskelija Tuulikki Juppi-Meriläinen, otuju005 (at) edu.xamk.fi
 • ohjaava opettaja, lehtori Marko Raitanen, 044 702 8544, etunimi.sukunimi@xamk.fi
 • Kuusikkoaho Oy, liiketoimintajohtaja Saila Partanen, 050 543 7642, etunimi.sukunimi@kuusikkoaho.fi