Xamkin vuoden julkaisu -kilpailu järjestettiin toista kertaa. Tänä vuonna kilpailu oli mukana myös Tutkitun tiedon teemavuodessa. Teemavuoden tarkoituksena on tehdä tutkitusta tiedosta saavutettavampaa ja näkyvämpää.

Vuoden julkaisu kilpailussa oli kolme sarjaa: yleisön valinta, Xamkin kaikkien aikojen ladatuin julkaisu ja Xamkin julkaisuryhmän valinta.

Yleisön suosikki

Kuvassa Metsä, ympäristö ja energia -vuosijulkaisun kansikuva.Yleisön suosikki oli Hanne Soinisen, Noora Haatasen ja Lasse Pulkkisen toimittama Metsä, ympäristö ja energia. Soveltavaa tutkimusta ja tuotekehitystä. Vuosijulkaisu 2020. Xamk Kehittää 131.

Äänestäneet kuvasivat julkaisun olevan asiantunteva kokonaisuus, joka tuo ansiokkaasti esiin kestävän tulevaisuuden kannalta tärkeää bio- ja kiertotalouden osaamista.

Julkaisun voi ladata osoitteesta http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-295-5

 

Ladatuin julkaisu

SököSaimaa-julkaisun kansiXamkin ladatuin julkaisu on Justiina Halosen, Elias Altarriban ja Emmi Rantavuon SÖKÖSaimaa – Öljyntorjunnan toimintamalli Saimaan syväväylälle. Xamk Kehittää 42.

Teosta on ladattu eniten Xamkin julkaisusarjojen julkaisuista Theseus-palvelussa 2017–2020. Julkaisua on ladattu peräti 4349 kertaa!

Julkaisun voi ladata osoitteesta http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-085-2

 

Julkaisuryhmän valinta

Xamkin julkaisuryhmä valitsi vuoden julkaisuksi Emmi Maijasen ja Meri Vallan toimittaman Yrittäjän pieni digikirja – somesta strategiaan.  Xamk Kehittää 130.

Julkaisun ansioiksi julkaisuryhmä katsoo yrittäjän tukemisen helposti omaksuttavalla tavalla sekä ammattikorkeakoulun osaamisen ja tiedontuottamisen esille nostamisen. Julkaisu konkretisoi rautalankamallien avulla ajankohtaista ja vaikeaa asiaa.

Julkaisu on ladattavissa osoitteesta http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-293-1

Xamk Beyond -julkaisun kansiJulkaisuryhmä halusi antaa myös kaksi kunniamainintaa.

Marja-Liisa Neuvonen-Rauhalan toimittama Xamk Beyond 2020.  At Your Service – Business Development, Co-operation and Sustainability. Xamk Research 16 on julkaisuryhmän mielestä tärkeä avaus Xamkin kansainvälisen julkaisutoiminnan kasvattamiseksi. Julkaisu luo yhdeksän napakan englanninkielisen artikkelin kautta monipuolisen katsauksen Xamk:n TKI-toimintaan.

Julkaisu on ladattavissa osoitteesta http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-279-5

 

Julkaisun kansikuva, joss nuori nainen on tietokoneen äärellä.

Jade Hirvosen, Antti Leppilammen ja Teemu Saarelaisen toimittama Selvitys elektronisen urheilun nykytilanteesta ja mahdollisuuksista Kymenlaaksolle. Xamk inspiroi 20 -julkaisun ansioksi julkaisuryhmä katsoo ajankohtaisen ja aluekehitystä tukevan otteen vaikeana poikkeusaikana. Elektronisen urheilun käsitettä ja tilaa valotetaan useista erilaisista näkökulmista mielenkiintoisella ja raikkaalla tavalla.

Julkaisu on ladattavissa osoitteesta http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-250-4

 

Panelistit pohtivat tutkitun tiedon merkitystä

Xamkin vuoden julkaisu 2020 julkistettiin keskustelutilaisuudessa, jonka pääpuhujaksi oli kutsuttu tutkimuspäällikkö Mervi Friman Hämeen ammattikorkeakoulusta. Frimanin lisäksi panelisteina olivat yliopettaja Riitta Tuikkanen ja kirjastopalvelujen päällikkö Pekka Uotila.

Friman totesi alustuksessaan, että ammattikorkeakoulujen julkaisutoiminnalla on tärkeä rooli siinä, miten tutkimus- ja kehitystyön tulokset saadaan tiedon tarvitsijoiden käyttöön.

Panelistit pohtivat, miten tutkitun tiedon asemaa voisi ammattikorkeakouluissa entisestään vahvistaa. Yhtenä ratkaisuna nähtiin positiivinen ilosanoma tutkitun tiedon mahdollisuuksista. Tutkitun tiedon avulla ratkaistaan tärkeitä yhteiskunnallisia asioita, ja niitä monipuolisella julkaisutoiminnalla voi tuoda kaikkien saataville.