Tavoitteena on edistää kumiseoksen prosessoitavuutta ja vähentää renkaiden kulumista puusta saatavalla mikrokiteisellä selluloosalla.

Puun kuiduista valmistettava mikrokiteinen selluloosa (MCC) on uusi, biopohjainen raaka-aine, jota käytetään maailmanlaajuisesti mm. elintarvike- ja lääketeollisuudessa. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kuitulaboratorio jatkojalostaa Aalto-yliopiston lisensoimaa AaltoCell™ -mikrokiteistä selluloosaa (MCC) lisäaineeksi kumiteollisuuteen.

Kiristyvien päästönormien ja kierrätettävyysvaatimuksien vuoksi kumiteollisuudessa on kasvanut tarve ympäristöystävälliselle, kierrätettävälle materiaalille. BioCom-projektissa MCC:tä jatkojalostetaan lisäaineeksi kumiteollisuuteen.

Tavoitteena on MCC:n avulla parantaa kumiseoksen prosessoitavuutta ja valmistettavan tuotteen ominaisuuksia, kuten vähentää renkaiden kulumista.

Hanke vastaa vahvasti kumiteollisuuden alan yritysten tarpeisiin löytää uusiutuvaan energiaan perustuvia, vähähiilisiä ratkaisuja ja uusia materiaaleja.

 

Lisätietoja

Petteri Paananen
projektipäällikkö
p. 040 513 8869
petteri.paananen(at)xamk.fi

Marko Rasi
TKI-asiantuntija
p. 040 648 2555
marko.rasi(at)xamk.fi

Faktat

BioCom – mikrokiteinen selluloosa kumiseoksiin

01.01.2016 – 31.12.2017

Toteuttajat

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Muut kumppanit: Teknikum Oy, Valmet Technologies Oy ja Nokian renkaat Oyj

Tutkimuskeskus: Kuitulaboratorio

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 170 734 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta

Asiasanat