Usein työn tuunaamiseksi annetaan yleisiä ohjeita, jotka pyrkivät ottamaan huomioon tehokkuuden, mutta ne eivät huomioi työntekijän optimaalisen energiatason säilyttämistä päivän aikana. Työntekijän voi olla vaikea tietää, milloin mikäkin tehtävä kannattaisi tehdä tai mikä olisi itselle optimaalisin työprosessi. Hankkeella pyritään hakemaan ratkaisua tähän ongelmaan auttamalla työntekijöitä tuunaamaan työtään huomioimalla henkilökohtaiset vuorokausirytmit, energiatasojen vaihtelut sekä työnkuvat.
TAVOITTEET
Hankkeen tavoitteena on edistää työhyvinvointia kokonaisvaltaisesti yksilö- ja organisaatiotasolla ja sitä kautta myös parantaa työn tuottavuutta erityisesti vuorotyötä ja henkisesti kuormittavaa työtä tekevillä työntekijöillä. Hankkeessa kehitetään työn tuunaamisen tapoja, jotka perustuvat yksilöllisen vuorokausirytmin tunnistamiseen. Vuorokausirytmien ja energiatasojen tunnistamisessa hyödynnetään monipuolisia kyselyitä ja hyvinvointiteknologian antamaa henkilökohtaista tietoa. Työelämän laatua ja työn tuottavuutta pyritään edistämään muokkaamalla esimerkiksi työprosesseja, -aikatauluja ja -tehtäviä yksilöllisesti sopivammiksi.
Hankkeessa tehdään kansainvälisistä yhteistyötä belgialaisen KU Leuven yliopiston ja bulgarialaisen Idein Ltd. tutkimuskeskuksen kanssa (CARVE – Circadian Activity Revitalizing Vocational Energy).
TOIMENPITEET
Hankkeessa organisaatio tai tiimi osallistuu noin puoli vuotta kestävään kehittämisprosessiin, johon sisältyy:
- Alkukysely työhyvinvointiin, vuorokausirytmiin ja työelämänlaatuun liittyen, viiden työpäivän energiatasokysely sekä Moodmetric älysormus- tai Firstbeat hyvinvointianalyysi -mittaus.
- Henkilökohtaiset palautekeskustelut ja työn tuunauksen vinkit.
- CARVE-työpajat, joissa annetaan tietoa hankkeen aihealueista, sekä käydään läpi työyhteisön tulokset ja suositukset työn tuunaamiseksi.
- Yhteisiä webinaareja ja työpajoja esille nousseista aiheista (esim. palautuminen, uni, energiatasojen säätely, ajanhallinta)
- Loppumittaukset, joissa toistetaan alun kyselyt ja hyvinvointiteknologiamittaukset. Henkilö- ja yrityskohtaiset palautteet mittausjaksoista.

Hankkeen alku- ja loppukyselyyn on liitetty työelämänlaadun mittari (QWL), jonka avulla on mahdollista havainnoida myös tuottavuuden muutosta yrityskohtaisesti.
TULOKSET
Hankkeen tuloksina sekä organisaatiot että työntekijät saavat havainnollista tietoa hyvinvoinnista ja oppivat hyödyntämään henkilökohtaisia vuorokausirytmejä, energiatasoja ja työn tuunausta työhyvinvoinnin edistämiseksi. Ongelmakohtien tunnistaminen antaa yrityksille valmiudet kehittää tarvelähtöisen työhyvinvointistrategian, jossa otetaan huomioon yksittäisten työntekijöiden tarpeet.
Hankkeessa kirjoitettuja artikkeleita:
Keväällä 2020 hankkeessa saatiin edistettyä työhyvinvointia Etelä-Savolaisilla toimistotyöntekijöillä:



Hanke järjestää kaikille avoimet seminaarit marraskuussa 2020 (Xamk Hyvinvointifoorumi) sekä syksyllä 2021.
CARVE-hanke oli myös mukana järjestämässä avointa Tuottavuuden monet kasvot -johtajuuswebinaaria 10.2.2021 yhdessä LAB-ammattikorkeakoulun, Haaga-Helian ja Suomen Urheiluopiston kanssa.
Hankkeen lopputuotoksina tehdään pienille yrityksille ”Energiatasoihin perustuvan työhyvinvoinnin edistämisen suunnitteluopas” ja avoin ”Energiaa päivään vuorokausirytmiin perustuvalla työn tuunaamisella” -verkkokurssi.
KOHDERYHMÄT
Etelä-Savolaiset yritykset, joissa tehdään vuorotyötä tai henkisesti haastavaa työtä. Näissä kohderyhmissä vuorokausirytmiin perustuvalla työn tuunaamisella on potentiaalisesti suuret mahdollisuudet parantaa työhyvinvoinvointia ja sitä kautta tuottavuutta. Hankkeessa kehitetty osaaminen ja tieto ovat
saatavilla myös kaikille muille mm. avoimen verkkosivuston kautta.
Twitterissä ja LinkedInissä #CARVEhanke
Testaa vuorokausirytmisi MEQ-kyselyllä!
CARVE-hankkeen tietosuojailmoitus
Project in English: http://www.xamk.fi/carveeng