Hankkeen tavoitteena oli Covid-19-pandemian aiheuttamien digitaalisten osaamistarpeiden tukeminen & työllistymisen kautta pohjan luominen elpymiselle.

Hankkeen toimenpiteet tukevat positiivista kehitystä myös pitkällä aikajänteellä. Hankkeen tavoitteena on parantaa hankkeen kohderyhmän digitaalisia taitoja niin, että työllistyminen ja työllistäminen onnistuisi paremmin Kymenlaaksossa. Hankkeen toimenpiteillä niin julkiset kuin yksityiset palvelujen tarjoajat ja palveluja tuottavat tahot pystyvät tehokkaammin hyödyntämään digitaalisia alustoja tarjoamiaan palveluja helpommin saavutettavaksi, auttamaan asiakkaitaan tai kohderyhmäänsä ja kehittämään toimintaansa kilpailukykyisemmäksi. Covid-19-pandemian aikana lisääntynyt työvoiman kohtaanto-ongelma (esim. työttömien osaaminen on vanhentunut ja työkyky alentunut pitkän työttömyyden aikana tai työttömien koulutus ei vastaa työnantajien vaatimuksia tai toiveita) on aiheuttanut Kymenlaaksossa työmarkkinoilla tarvetta digitaalisten taitojen parantamiselle työllisyyden edistämiseksi. Nopeasti edennyt digiloikka (etätyöt, etäopiskelu, digitaaliset työkalut) sekä tietyillä aloilla (kaupan ala, terveydenhuolto ja puhtaanapitopalvelut) kasvanut työvoimapula ovat lisänneet digitaalisten taitojen merkitystä työelämässä sekä työllistymisessä.

DIGIT-APP – Tärpit työelämään

Työelämätietoisuutta lisäävä sovellus. Hyödyllinen jos sinulla ei ole tietoa työelämästä, haluat muistinvirkistystä tai tärppejä työnhakuun sekä varmasti auttaa tilanteessa, jos olet jäämässä työttömäksi.

AVAA SELAIMESSA Digit-APP – Tärpit Työelämään sovellus TÄSTÄ

Sovelluksen saavutettavuusseloste (päivitetty 8.11.2022)

Lisätietoja

Anna Sirelius-Mäkelä
Projektipäällikkö
anna.sirelius-makela@xamk.fi
050 593 0877

Miikka-Petteri Lesonen
TKI-Asiantuntija
miikka-petteri.lesonen@xamk.fi
044 702 8583

Tietosuojaseloste Digit2-hanke

Tavoitteet

Ratkaisuna pandemian aiheuttamaan digitaalisten taitojen osaamistarpeiden lisäämiseen esitettiin DIGIT hankkeessa kehitetty digitaalinen toimintamalli. Hankkeessa toimi DIGIT- Digitaidoilla ja -ratkaisuilla työelämään hankkeessa (S21934) muodostunut uudenlainen verkosto, jossa oli osatoteuttajina korkea-asteen tutkimus- ja kehittämisorganisaatio, toisen asteen oppilaitos, yksityinen välityömarkkinatoimija sekä kumppaneina henkilöstövuokrausalan yritys sekä työvoimaa tarvitsevat yritykset. Kolmen osatoteuttajan läheinen yhteistyö yhdessä työelämän edustajien kanssa kokosi yhteen uusien digitaalisten työhön ohjauksen ja -opastuksen sovellusten jatkokehittämiseen tarvittavat osaamiset; kehittämisosaaminen TKI-organisaatiosta, työpaikkaohjauksen osaaminen II asteen oppilaitoksesta ja osatyökykyisten ja vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien valmennus- ja ohjausosaaminen välityömarkkinatoimijalta.

Toisen asteen oppilaitoksella ja välityömarkkinatoimijalla on läheiset suhteet hankkeen kohderyhmään ja -yrityksiin joiden tehtävien opastukseen hanke jatkokehitti ja sovelsi DIGIT-hankkeessa rakennettua digitaalista sovellusta.

Toimenpiteet

Jatkokehitimme TRIO-hautomossa (korkeakoulu, toisen asteen oppilaitos ja välityömarkkinatoimija) jo olemassa olevaa digitaalista sovellusta yritysten käyttöön, helpottamaan työllistämistä ja työhön perehtymistä. Sovelluksen sisällöt luotiin valitun yrityksen/työnantajan tarpeisiin. Digitaalista sovellusta kehitettiin ja sen toimintakykyä parannettiin Parikilla, XAMK:lla ja Eduko:lla järjestettävissä vertaiskehittämistyöpajoissa. Vertaiskehittämistyöpajoissa toteutettiin myös TRIO-hautomo -ajatusta niin, että XAMK:n opiskelijat voisivat toimia digitaitojen ohjaajina EduKo:n opiskelijoille ja Parikin asiakkaille ohjaten työnhakuvalmiuksia ja sitä kautta myös lisätä kohderyhmän digitaalisia taitoja.

Kehitimme TRIO-hautomossa sovelluksesta entistä ketterämpää ja toimintakykyisempää työkalua yritysten ja työntekijöiden käyttöön. Toimintaan osallistettiin systemaattisesti eri alojen yrityksiä, Kouvolan kaupungin eri toimialoja ja oppilaitoksia sekä kohderyhmää eli palveluiden käyttäjiä. Vertaiskehittämistyöpajoissa suunniteltiin nopeita kokeiluja, kehitettiin uusia ideoita ja testattiin niitä. Hyvät ideat ja käytännöt juurrutettiin. Toimenpiteissä painotettiin kohderyhmän työelämätaitojen vahvistamista sekä kehitettiin osallistujien kykyä toimia työelämässä käyttäen digitaalisia välineitä. Kohderyhmän tarvitsema tuki ja opastus suunniteltiin ja toteutettiin yritysnäkökulmasta, kuitenkin kohderyhmän tarpeiden mukaan, huomioiden erityistarpeet.

Tulokset

 

Tuloksena oli kohderyhmän työelämätaitojen sekä digitaalisen osaamisen ja osallisuuden lisääntyminen ja sitä kautta lisätään henkilöiden työllistymismahdollisuuksia. Digitaalisen sovelluksen mallinnus kuvattiin siten, että sitä voidaan levittää ja hyödyntää valtakunnallisesti.

Tuloksia:

  • Oppisopimuksia (10 kpl)
  • Työllistyneitä (6 kpl) (4 avoimille työmarkkinoille 2 välityömarkkinoille).
  • Digitaaliset ratkaisut (5 kpl)
   • DIGIT-APP & Joutsenon Elementti
   • DIGIT-APP & Kouvolan Lakritsi
   • DIGIT-APP & Parik
   • DIGIT-APP – Tärpit työelämään -sovelluksen jatkokehitys ja kieliversio
   • Pelillistetty osallistava Digitärpit -sovellus digikäsitteiden tietoisuuden lisäämiseen

DIGIT-APP -Sovelluspohja (Construct 3/HTML 5) & dokumentaatio:

Tarkastele tiedostoja klikkaamalla tästä

DIGIT-APP Tärpit työelämän saavutettavat sisällöt eri kielillä (Englanti, Ukraina & Arabia)

DIGIT-APP Tärpit työelämään sisältöjen kieliversiot

Digitärpit -sovellus:

Digitärpit by Xamk TKI Meduusa (itch.io)

Hankkeen dokumentoinnin elokuvamainen traileri video

Hankkeen dokumentointi video: Joutsenon elementti & Kouvolan Lakritsi

Vaikutukset

Lyhyellä aikavälillä eri toimijoiden yhteistyötä parannettiin, sekä työllisyyden kohtaanto-ongelma helpotettiin. Työelämä -ja digitaitojen parantamisella kohderyhmän työllistettävien osaaminen kehittyi niin, että avoimina olevia työpaikkoja saatiin täytettyä. Pidemmällä aikavälillä lisättiin kohderyhmän työllistymistä työelämä- ja digitaalisten taitojen kehittymisen myötä. Pitkän aikavälin tuloksena Digitaalinen työelämäsovellus on käytössä laajasti yritysten työelämä- ja digitaalisten taitojen lisäämisen sekä työllistämisen tukena eri koulutusasteilla sekä välityömarkkinatoimijoilla.

Ajankohtaista

DIGIT2 – The End or… To be continued?

THE END DIGIT2-hankkeen aikana valmistui dokumentointi video hankkeen konkreettisista toimenpiteistä liittyen DIGIT-APP & Yritys-appiin sekä yhteistyökumppaneihin Joutsenon Elementtiin sekä Kouvolan Lakritsiin. Olimme kehittämässä heille perehdytyksen tueksi DIGIT-APP & Yritys-app sovellusratkaisua. Yhteistyökumppanit ja muut kutsuvieraat pääsivät nauttimaan ”elokuvan” ensiesityksestä Kuusankoskelle Studio 123, elokuvatunnelmaan pääsi hyvin elokuvasalissa unohtamatta leffatunnelmaan kuuluvia irtokarkkeja ja popcorneja. Videotuotannosta vastaa Kouvolalainen Medialouhos...

Digit2-hanke mukana kevään tapahtumissa

Kevät on jo pitkällä ja kohta kesälaitumet kutsuvat, mutta ennen sitä on ollut mielenkiintosia tapahtumia Kymenlaaksossa, jossa Digit2-hanke on ollut mukana. Digimessut Patoareenalla Digit2-hanke oli esittelemässä hankkeessa tuotettuja sovelluksia Digitaidoilla osalliseksi -hankkeen Taideruukin Patoareenalla järjestämillä Digimessuilla 13.4. Tapahtumassa eri palveluiden tarjoajat opastivat muun muassa ikääntyneitä, nuoria ja maahanmuuttajia digiasioissa. Digit2-hankkeen pisteellä esiteltiin DIGIT-APP – Tärpit...

Digit2-hanke Worklife Boom -tapahtumassa

Digit2-hanke osallistui Tammikuussa Xamk työelämäpäivät – Worklife Boom -tapahtumaan, jossa hanke oli esillä Kotkassa, Kouvolassa ja Mikkelissä. Tapahtuma kokosi yhteen eri alojen yrityksiä, Xamkin valmistuneita alumneja, opiskelijoita sekä Xamkin henkilökuntaa. Digit2-hankkeen testauspisteellä tapahtumaan osallistuneet pääsivät testaamaan DIGIT-APP – Tärpit työelämään -sovellusta ja tutustumaan DIGIT-hankkeessa valmistettuun kirjaan. Tapahtumassa hankeen toimijat pääsivät myös verkostoitumaan yritysten edustajien kanssa....

Ohjaamo messut ja kirjajulkaisu

Ohjaamo yhteistyötä Torstaina 1.12.2022 Digit2-hankkeen Miikka ja Topi olivat Ohjaamo messuilla esittelemässä DIGIT-APP – Tärpit työelämään -sovellusta ja DIGIT-hankkeessa kehitettyä kirjaa. Ohjaamomessuilla Digit2-pisteellä nuoret ja yhteystyökumppanit pääsivät testaamaan sovellusta ja antamaan palautetta siihen liittyen. Lisäksi sovellusta markkinoitiin yhteistyökumppaneille. Perjantaina 16.12.2022 Digit2-hankkeen Topi oli Ohjaamon kuukausikokouksessa esittelemässä DIGIT-APP – Tärpit työelämään -sovellusta sosiaalialan toimijoille. Ohjaamoyhteistyön kautta...

Digit2 – Pimeyden ja valon humussa

1.11.2022: Night of the living lab – Digit2 Digit2-hanke oli mukana Night of the Living Lab tapahtumassa. Digit APP – Tärpit työelämään -sovellus löysi tiensä uusien käyttäjien tietoisuuteen. Hyvän seuran ja musiikin lisäksi juhlitaan hallainyötä, kurpitsajuhlaa… Tai meille kaikille tutuksi tullutta: Halloweenia. Oli mukavaa olla nuorten kanssa viettämässä tunnelmallista iltaa ja hankeväki kiittää kaikkia osallistujia...

Faktat

Digit2 – Digitaidoilla ja -ratkaisuilla työelämään

01.04.2022 – 31.08.2023

Toteuttajat

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk

Osatoteuttajat: Kouvolan ammattiopisto Eduko ja Parik-säätiö

Tutkimuskeskus: Luovat alat