kohderyhmä ja tavoitteet
Kehittämistehtävän kohderyhmät muodostuvat maakuntien asukkaista ja niistä yhteistyökumppaneiden toimijoista, jotka osallistuvat hankkeiden toimenpiteisiin ja vastaavat jatkossa toiminnan jalkauttamisesta ja kehittämisestä edelleen.
Kehittämistehtävän päätavoite on kehittää luovan alan, taiteen ja kulttuurin yhteistoimintaa ja toimintamalleja, jotta kuntalaisille tuotettavat kulttuuripalvelut ja muu toiminta vahvistavat asukkaiden hyvinvointia, terveyttä ja osallisuutta
Alatavoitteet
- Kuntien valmius ja osaaminen kulttuurilain mukaisen toiminnan kehittämiseen on parantunut ja asukkaat sekä muut paikalliset toimijat ovat aktiivisesti mukana kehittämisessä ja toteuttamisessa. Kuntien keskinäinen yhteistoiminta on vahvistunut ylimaakunnallisesti.
- Kunnille ja muille palvelujen tuottajille on löydetty keinoja ja välineitä palvelujen saatavuuden parantamiseksi.
- Laaja-alainen verkostoyhteistyö on aktivoitunut ja se tukee kuntien kulttuuritoiminnan kehittämistä asukkaisen hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden lisäämiseksi.
- Kulttuuritoimijoiden ja kulttuuri-instituutioiden systemaattinen yhteistyö ja osaamisen jakaminen on kehittynyt ylimaakunnallisesti ja valtakunnallisesti.
toimenpiteet
- Kuntatyöpajat forum-teatteri -menetelmällä
- Kuntien väliset toimijoiden yhteiskehittämisen verkostotapahtumat
- Yhteiskehittämisessä syntyneiden toimintamallien pilotointi kohdealueilla
- Valtakunnallinen yhteistyö
- Hankkeen viestintä ja tiedotus
- Hallinnointi ja arviointi
Kulttuuripalvelujen yhteistä alueellista tarjontaa kehitetään yhteistyöllä ottaen huomioon kuntien, taide- ja kulttuurilaitosten sekä muiden toimijoiden olemassa olevat resurssit ja palvelut yli kunta- ja maakuntarajojen. Toimenpiteillä tavoitellaan kuntalaisten osallisuuden sekä taide- ja kulttuuritoimijoiden osaamisen lisääntymistä. Asukkailla on merkittävä rooli luovien alojen palvelujen hyödyntämisessä ja tarpeiden esille nostamisessa. Hanke tukee omaehtoisten kulttuuritapahtumien toteuttamista ja dokumentointia, mikä vahvistaa kulttuuriperinnön vaalimista ja siirtämisestä nuoremmille sukupolville.
tulokset ja vaikutukset
Monialaisen ja -toimijaisen yhteistyön tuloksena syntyy
- Kuntatoimijoiden monialaisen ja -ammatillisen verkosto ja vertaistuki
- Muita monialaisia kehittämis- ja yhteistyöverkostoja
- Hyödynnettäviä toimintamalleja, joiden käytettävyys on pilotoitu
- 10 uutta kulttuurituotetta /-palvelua, 10 uutta SOTEHY-palvelua
- Kulttuuripalvelujen tuottajien työllistymismahdollisuuksia
- Kytkökset valtakunnallisiin toimijoihin ja kehittymässä oleviin kulttuuripalvelujen levittämis- ja kehittämisrakenteisiin
Hankkeen vaikutukset
- Osallistava taide ja kulttuuri tuottaa kuntalaisille hyvinvointivaikutuksia ja osallisuutta sekä edistää kulttuurin ja taiteen yhdenvertaista saatavuutta ja monipuolista käyttöä eri väestöryhmissä. Väestöryhmien erot kulttuuripalvelujen hyödyntämisessä ovat kaventuneet.
- Kuulluksi tuleminen ja vaikuttamismahdollisuudet tuovat mukanaan toivoa, merkityksellisyyttä, eloa ja iloa. Kaakkois-Suomi on positiivinen sosiaalisiin ja kulttuurisiin innovaatioihin kannustava edelläkävijä.
- Taiteellisen ja muun luovan työn tekemisen edellytykset ovat parantuneet ja vahvistavat yrittäjyyden kehittymistä.
- Kulttuuripalvelujen tarjonta kehittyy kohti käyttäjäkeskeistä, osallistavaa ja tarve-/kysyntälähtöistä toimintatapaa.
- Avoimen amk:n tarjonta kehittyy erityisesti työpajojen hyödyntämisen myötä ja sitä hyödynnetään valtakunnallisina verkkototeutuksina.
- Verkostomaista kuntien ja muiden toimijoiden yhteiskehittämisen toimintamallia ja tuloksia levitetään valtakunnallisesti.
JULKAISUT
lINKKI: Sata leikkiä-julkaisu
100 leikkiä on Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen eli alueellisen kulttuurin kehittämistehtävän ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kaakkois-Suomen piirin yhteistyö.
Julkaisu haastaa Sinut leikkimään! Mikä oli lempileikkisi lapsena? Milloin olet viimeksi leikkinyt polttopalloa, kirkonrottaa tai jotain muuta ulkoleikkiä? Muistatko jonkin julkaisussa olevan laululeikin sävelen? Mikä Sinulle on innostavinta leikkiä?
100 leikkiä -julkaisu on ladattavissa myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kaakkois-Suomen piirin nettisivuilta.
LINKKI: Taiteilijan ja tilaajatahon välinen vuorovaikutus: Opas taiteilijalle
Kuvataiteilija, palvelumuotoilija Saija Koponen, Taiteilijan ja tilaajatahon välinen vuorovaikutus: Opas taiteilijalle
Opas käsittelee tilaustöissä huomioitavia asioita taiteilijan näkökulmasta. Se on jaettu aihe- ja aika-alueisiin ennen tilaustyöstä sopimista, työskentelyn aikana ja teoksen luovutuksen jälkeen. Opas sisältää viisi erilaista työkalua, joiden avulla taiteilija voi hahmottaa tulevien tilaustyöprosessien kulkua, omia reunaehtojaan ja unelmiaan sekä varautua tulevien hankkeiden mukanaan tuomiin riskeihin ja mahdollisuuksiin. Taiteilijan ja tilaajan yhteisen päämäärän asettamista ja toteuttamista varten taiteilijan tulee selvittää itselleen omat tarpeensa, arvonsa ja unelmansa sekä hahmottaa oma roolinsa taiteen asiantuntijana.