Kymenlaakson metsäteollisuus täyttää 150 vuotta vuonna 2022. Xamk koordinoi verkostoyhteistyönä toteutettavaa Kymenlaakson ihme -juhlavuotta.

Mitä ihmettä?

Vuonna 1872 perustettiin Verlan ja Inkeroisten puuhiomot, Kymin ja Kuusankosken paperitehtaat sekä Kotkan Norjan saha. Metsäteollisuus muovasi Kymenlaakson ja auttoi nostamaan Suomen vaurauteen ja maailman tietoisuuteen. Tuolloin saivat alkunsa monet kansainväliset menestystarinat patruunoiden tehtaista nykyisiin suuryrityksiin.

Tämän ihmeen taivalta on syytä juhlistaa koko valtakunnan voimin! Metsäteollisuus on alusta lähtien kytkeytynyt muuhun maailmaan perustajiensa ja viennin kautta. Ihmeen kansainvälinen Kymenlaakso!

Juhlavuoden tapahtumakokonaisuus koostuu eri toimijoiden järjestämästä monipuolisesta ohjelmasta. Avoimen haun kautta valittavat tapahtumat kootaan tälle yhteiselle verkkosivulle osaksi juhlavuoden virallista ohjelmaa.

Miksi ihmeessä?

Kymenlaakso on tunnettu teollisuudestaan. Tehtaat ovat houkutelleet asukkaita, tarjonneet työtä, kasvattaneet kaupunkeja, muovanneet kulttuuriympäristöjä ja paikallisidentiteettejä. Kymijoki ja teollinen kulttuuriperintö ovat osa yhteistä tunnemaisemaa. Metsäteollisuuden historiaan sisältyy tehtaiden arki, tekniset innovaatiot, kokemusmaailma, ympäristöhistoria, metsäsuhde, puu raaka-aineena ja materiaalina. Ihme ei ole yksittäistapaus vaan kokonaisvaltainen, kollektiivinen kokemus.

Juhlavuosi katsoo nykyisyyteen ja kestävään tulevaisuuteen, sillä vastahan tässä on päästy alkuun: Mitä ovat tulevaisuuden uudet ratkaisut ja puupohjaiset materiaalit, millaista on tulevaisuuden työ? Mitä metsä meille merkitsee? Mitä kymenlaaksolaisuus on?

Lapset ja nuoret osallistuvat juhlavuoteen sekä tekijöinä että kokijoina. Haluamme vahvistaa tietoisuutta metsäteollisuudesta liitännäisaloineen ja edistää osaavan työvoiman, tuotekehityksen ja innovaatiopoolin saatavuutta tulevaisuudessa.

Teemme tunnetuksi Kymenlaakson ihmettä!

Miten ihmeessä?

Tule mukaan kertomaan Kymenlaakson ihmeestä ja toteuttamaan innovatiivista sisältöä liittyen metsäteollisuuden historiaan, nykypäivään tai tulevaisuuteen!

Tapahtumat voivat liittyä teemaan millä tahansa tulokulmalla taiteesta tieteeseen, kulttuurista virkistykseen. Tulossa on muun muassa seminaareja, näyttelyitä, avoimia ovia, esittävää taidetta.

Juhlavuoden 2022 valmistelu on aloitettu Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Luovien alojen tutkimusyksikön koollekutsumana avoimena verkostoyhteistyönä. Mukana on muun muassa alueellisia, maakunnallisia ja kuntatoimijoita, museoita, kulttuurialan edustajia sekä metsäteollisuusalan ja muita yrityksiä.

Ihme meininkiä!

Lisätietoja

Anu Vainio
TKI-asiantuntija
044 702 8724
anu.vainio(a)xamk.fi

Laura Lehtinen
TKI-asiantuntija
044 702 8451
laura.lehtinen(a)xamk.fi

Luovien alojen tutkimusyksikkö

Tapahtumanjärjestäjäksi?

Juhlavuosi kutsuu mukaan tekemään Kymenlaakson ihmettä. Ohjelmisto koostuu eri tahojen järjestämistä tapahtumista tai myytävistä tuotteista. Avoimen haun kautta valittavat sisällöt tulevat osaksi Kymenlaakson metsäteollisuus 150 v. juhlavuoden virallista ohjelmaa ja tapahtumat saavat näkyvyyttä markkinointiviestinnässä.  Juhlavuoteen valituissa myyntituotteissa sovelletaan juhlavuoden ilmettä ja logoa. Mukaan voi hakea pitkin vuotta. Tapahtuma voi olla mitä tahansa teemaan liittyvää ohjelmaa työpajoista näyttelyihin, kävelykierroksista työnäytöksiin. Näkökulma voi olla menneisyydessä, nykyhetkessä tai tulevaisuudessa. Tapahtuman tai tuotteen voi ilmoittaa mukaan täyttämällä esitietolomakkeen juhlavuoden virallisella sivustolla.

 

Kymenlaakson ihme - metsäteollisuutta 150v

Ohjelmisto kootaan sivustolle Kymenlaakson ihme - Metsäteollisuutta 150 vuotta. Ajankohtaiset tapahtumanostot ja teemapostaukset löytyvät Facebook-sivulta @kymenlaaksonihme.

Lue lisää ja tutustu tapahtumiin

Faktat

Kymenlaakson ihme - Metsäteollisuutta 150 vuotta

03.02.2022 – 31.12.2022

Toteuttajat

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Muut kumppanit: Kymenlaakson liitto

Tutkimuskeskus: Luovat alat