Luomua vai ei -projektissa tehtiin tiedotusmateriaalia luomuviestinnän tueksi.

Luomua vai ei -projektissa tehtiin tiedotusmateriaalia luomuviestinnän tueksi. Sähköiset esitysmateriaalit ja videot selventävät esimerkiksi ammattikeittiöille, kuinka luomun käytöstä viestitään oikein asiakkaille. Lisäksi kerrotaan millä asiakirjoilla tai dokumenteilla luomutuotteen aitoudesta varmistutaan ja kuinka luomun käyttöä sekä luomuviestintää valvotaan.

Tiedotusmateriaali vastaa tarpeeseen, sillä kuluttajien kiinnostus ruoan alkuperään ja tuotantotapaan on kasvanut. Tämä lisää luomutuotteiden kulutusta ja kasvattaa luomutuotteiden tarjontaa. Samalla lisääntyy luomuviestinnän määrä ja kirjo.

Luomuviestinnässä on vielä puutteita. Pakkausmerkinnät ja luomutuotteiden saateasiakirjat, kuten lähetyslistat, eivät aina vastaa asetuksia. Luomualan toimijoille ei myöskään ole aina selvää, miten kertoa luomusta ja sen käytöstä tai millaisia vaatimuksia luomuvalvontaan kuuluminen asettaa viestinnälle.
Luomua vai ei -projektissa tuotettu materiaali on tarkoitettu kaikille luomualan toimijoille ja alan opetuksen tueksi:

Miten luomun käytöstä saa kertoa ammattikeittiön asiakkaalle. Hankepäällikkö Anu Arolaakso, EkoCentriasta kertoo, miten ravintolat ja ruokapalvelut voivat kertoa luomun käytöstä asiakkailleen.
http://youtu.be/HfC7h-NM5sQ

 

Luomuviestinnän säännökset ammattikeittiöissä. Hankepäällikkö Anu Arolaakso EkoCentriasta kertoo, miten luomuviestintää valvotaan ja miten voivat luomutuotteiden aitoudesta voidaan varmistua ammattikeittiöissä.
http://youtu.be/gR4K2CUZgZw 

 

Luomun käytöstä kannattaa kertoa
Ravintolapäällikkö Merja Hölttä Mikelin ammattikorkeakoulusta kertoo luomutuotteiden käytöstä ja luomuviestinnästä Ravintola Tallissa.
http://youtu.be/wJ3Olm2MLXA

 

Mikä on luomun asiakirjaselvitys? Videolla kerrotaan mitä tietoja Eviran luomutuottajille ja -jalostajille myöntämä asiakirjaselvitys sisältää. Videon suunnittelu lehtori Mari Järvenmäki, Mikkellin ammattikorkeakoulu.
http://youtu.be/GbRyW-UjqQw

Asiakirjat kertovat luomutuotteen aitoudesta. Kauppias Miia Taivalantti Tuorepuoti Oy:stä kertoo mitkä asiakirjat tai dokumentit takaavat luomutuotteen aitouden vähittäiskauppalle tai ammattikeittiöille.
http://youtu.be/-GF3XZqrWv8

 

Muuta tiedotusmateriaalia löytyy Viesti luomusta oikein -hankkeen sivuilta.

 

Lisätietoja

Teija Rautiainen, p. 0400 872 759, teija.rautiainen(at)xamk.fi

Faktat

Luomua vai melkein luomua?

01.04.2016 – 31.10.2016

Toteuttajat

Hallinnoija: Mikkelin ammattikorkeakoulu

Osatoteuttajat: Savon koulutuskuntayhtymä/ EkoCentria

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Maa- ja metsätalousministeriö