Ruokamatkailu on noussut yhdeksi merkittäväksi matkailun kehittämiskohteeksi myös Etelä-Savossa. Suomen ensimmäinen ruokamatkailustrategia julkistettiin keväällä 2015, ja kansallisestikin kehittäminen on vasta alussa. Ruokamatkailu voi koostua luonnossa tapahtuvasta ruokailusta, tapahtumista, raaka-aineiden hakuretkistä tai vaikkapa ruokamatkareiteistä paikallisiin tarinoihin liittyen.
Ruokamatkailuideoita Saimaan seudulle -hanke alkoi 2016 tammikuussa käynnistyi Etelä-Savon ELY-keskuksen Euroopan Maaseuturahaston rahoituksella. Hanke päättyi 31.10.2106. Yhteistyökumppanina ja osatoteuttajana hankkeessa oli ProAgria Etelä-Savo.
Hankkeen kolme päätavoitetta olivat
- selvittää vapaa-ajan asukkaiden kiinnostusta hankkia verkkokaupasta mökkimaakunnan lähiruokaa,
- saada asiakaslähtöisesti uusia ruokamatkailuideoita Saimaan seudulle ja muodostaa niiden kehittämisestä kiinnostuneista yrittäjistä yritysryhmiä
- aktivoida yrittäjiä asiakasegmentointiin ja sähköisten kanavien käyttöön ruokamatkailussa ja lähiruoan markkinoinnissa.
Kohderyhmänä olivat alueen matkailijat, vapaa-ajanasukkaat, ruokamatkailusta kiinnostuneet eteläsavolaiset maaseudun mikroyritykset, lähiruokayrittäjät sekä lähiruoan kauppiaat.
Tutustu hankkeen tuloksiin (pdf): Ruokamatkailu-hankkeen-tulokset
Hanke Mediassa
Länsi-Savo / Itä-Savo 19.6.2016: ”Matkailijat mukana kehittämässä Etelä-Savon ruokamatkailua”
http://www.ita-savo.fi/mielipide/puheenvuorot/puheenvuoro-matkailijat-mukana-kehittamassa-etela-savon-ruokamatkailua-344661
Aitoja Makuja -lehti sekä verkkojulkaisu 19.9.2016 ”Parhaat ruokamuistot syntyvät mausta,miljööstä,tunnelmasta,palvelusta”
https://issuu.com/aitojamakuja.fi/docs/aitoja_makuja_3_verkkoon
Maaseutukuriiri-tiedotuslehti/19.10.2016 ”Mikä on paras ruokamuistosi ?”
http://view.24mags.com/mobilev/c8a32813b0ade181dfb340a292e64110