Mistä on hyvä ruoka tehty?
mistä on maukas ruoka tehty?
Aidoista mauista, ammattitaidosta,
hyvästä mielestä ja hymystä.
Niistä on hyvä ruoka tehty!
Muk. englantilainen kansanruno, suom. Kirsi Kunnas
Suomen ammattikeittiöissä tarjotaan päivittäin lähes 2,5 miljoonaa ruoka-annosta ja ammattikeittiöissä valmistettua ruokaa nauttii joka kolmas suomalainen. Mikkelin ja Pieksämäen ammattikeittiöt valmistavat päivittäin yli 10 000 annosta ruokaa eri-ikäisille asiakkaille ja erilaisiin toimipaikkoihin.
Ammattikeittiöiden työtapojen ja prosessien kehittämisen esteenä on kiire; työn hektisyys pirstaloittaa työtä ja vähentää mahdollisuutta oman työn kehittämiseen. Myös osaamattomuus teknologian käytössä on esteenä prosessien kehittämiselle. Valtaosa ammattikeittiöiden työntekijöistä on naisia, joille uuden teknologian käyttöönotto on haasteellista. Tämä korostuu erityisesti vanhemmissa ikäluokissa. Työn kuormittavuudesta johtuvat sairauspoissaolot ja sairauseläkkeet ovat yleisiä. Raskaan työn henkinen ja fyysinen kuormittavuus johtaa työhyvinvoinnin ja -terveyden laskuun. Tämä heikentää ammattikeittiöiden tuottavuutta sekä kuormittaa työnantajaa ja perusterveydenhuoltoa jopa vuosia.
Hankkeen tavoitteet
Tuottava ja tehokas ammattikeittiö -hankkeen tavoitteena on kehittää ammattikeittiössä tehtävää työtä niin, että työprosessit tehostuvat ja kevenevät. Samanaikaisesti ammattikeittiöiden työprosessien tarkastelun ja kehittämisen kanssa tuetaan erilaisin toimenpitein yksittäisten työntekijöiden terveyttä, toimintakykyä ja ammatillista osaamista. Hankkeen toimenpiteiden tavoitteena on ottaa käyttöön nykyistä tehokkaammin ja monipuolisemmin keittiölaiteteknologia sekä parantaa työntekijöiden terveyttä ja hyvinvointia – saada toiminnasta tehokkaampaa, ekologisempaa ja tuottavampaa.
Hankkeen eteneminen
Hankkeen alussa kartoitetaan ammattikeittiökohtaisesti tärkeimmät kehittämistä vaativat työprosessit yhdessä ammattikeittiöiden henkilöstön kanssa. Kehittämisvaiheessa uutta teknologiaa hyödynnetään työn helpottamiseksi ja tarpeettomien työvaiheiden vähentämiseksi. Hankkeen aikana tarkastellaan työhyvinvointia, työn kuormittavuutta ja työstä palautumista. Hankkeessa sovelletaan kehittävän työntutkimuksen menetelmiä ja kokeillaan uusia innovatiivisia, luovuutta korostavia ergonomisia ratkaisuja.
Aikataulu
- Kevät 2016 – alkuvaiheen analyysi ja erilaiset kartoitukset
- Syksy 2016 – kehittämiskohteiden valinta ja kehittämistoimenpiteiden käynnistäminen
- Kevät 2017 – uusien toimintatapojen testaus ja mallintaminen
- Syksy 2017 – uusien toimintatapojen vakiinnuttaminen, toimintakonseptin muutos
- 1-2/2018 – hankkeen arviointi ja tiedon levittäminen