Yritysverstaassa monialaiset opiskelijatiimit ratkoivat yritysten tuote- ja palvelukehityksen haasteita

Tervetuloa Yritysverstaan sivuille. Yritysverstaat oppimisympäristöinä on Otsakorpisäätiön tukema toiminta. Kauttamme yritykset löysivät TKI tarpeisiinsa sopivan opiskelijatiimin, ja vastavuoroistesti opiskelijat löysivät opintoihin sopivan, mielenkiintoisen yritysprojektin.

Mikä Oli meidän tavoitteemme

Yritysverstaan tavoitteena oli pilotoida monialaista yritysverstasoppimisympäristöjä. Yrityksiltä kerättiin TKI toimeksiantoja ja yritysten tarpeisiin räätälöitiin monialaisia opiskelijatiimejä projektien ympärille. Tavoitteena oli käynnistää 10-15 yritysten ja opiskelijoiden yhteistä kehittämisprojektia kevätlukukaudelle 2020 ja kesäverstaana kesälle 2020. Toiminnassa oli opiskelijoita mm. seuraavilta opintolinjoilta: energiatekniikka, logistiikka insinöörikoulutus, logistiikka tradenomi, ympäristöteknologia, matkailun restonomit, liiketoiminta, peliohjelmointi.

Opiskelijat saivat yritysprojektien läpiviemiseen tukea ja ohjausta. Opiskelijat saivat myös osallistua Yritysverstaaseen omalla yritysideallaan, jolloin idean ympärille kerätään projektitiimi edistämään yrityksen etenemistä.

Miten Yritysverstas käytännössä toimi

Yrityksiltä toivoimme yritystoimeksiantoja, tuote- tai palvelukehitysprojekteja johon opiskelijat osallistuivat. Toimeksiantoja toteutimme kevätlukukaudella 2020 ja kesäverstaassa 2020. Toiminta oli osallistuville yrityksille maksutonta. Toteutamme myös koulutuksia ja muita tilaisuuksia, jotka ovat avoimia Yritysverstaaseen osallistuville yrityksille, opiskelijoille ja XAMK opetushenkilökunnalle.

Toimeksiantoja toteutetaan kolmen eri mallin mukaan, etsimme aina yrityksille ja opiskelijoille toimivimman, projektikohtaisen ratkaisun:

  1. Kevään yritysprojektit. Kevätlukukauden yritysprojektit sisältyvivät eri opintojen 5 opintopisteen kursseihin tammi-huhtikuussa 2020. Mukana toiminnassa on esim. XAMK Kotkan kampuksen logistiikan, energiatekniikan, automaatiotekniikan ja peliohjelmoinnin opetusohjelmat.
  2. Kesäverstas. Yritysverstaan Kesäverstas toimi toukokuusta elokuuhun 2020. Yritysten toimeksiannot julkaistiin opiskelijoiden haettaviksi helmikuun lopussa 2020. Kesäverstastoiminta on opiskelijoille heidän opintoihinsa kuuluva yritysharjoittelu.
  3. Hackathon-malli. Ideointiin ja uusien toimintamallien ajatteluun sopii yhteistyöprojektina hackathon-tapahtuma, joissa yritykset antavat haastetehtävät, joihin lyhyen (n.48h) tapahtuman kautta parhaat valitaan jatkokehitykseen.

 

Lisätietoja

Erna Gronow
Projektipäällikkö
040 688 6919
erna.gronow@xamk.fi

 

 

Kesäverstas

XAMK Yritysverstaan Kesäverstas-projektit

Crisis Hack Kymenlaakso

Crisis Hack Kymenlaakso järjestettiin 13.-15.5. verkossa ja tapahtuma oli onnistunut. Innovaatioita ja ideoita tuli todella huikeita määriä. Katso linkistä lisää infoa!

Kevään 2020 yritysyhteistyöprojektit osana opetustoimintaa

Keväällä yritysten toimeksiantoja sisällytettiin opetustoimintaan. Yritysverstas oli mukana toteuttamassa mm. seuraavia:

Logistiikkayritysten laaja kyselyselvitys logistiikkayrittäjien vähähiilisyyteen siirtymisestä, toimeksiantajana logistiikka-alan yhdistys FinnHub ry. Toteutettiin osana XAMK Kotkan logistiikan tradenomien projektikurssia.

Stockfors Patruunantalon kehitys matkailuyritystoimintaan. Kasvajat ry hallinnoi Patruunantalon toimintaa, tähtäimessä on kehittää toiminnasta jatkossa kannattavaa yritystoimintaa, joka työllistäisi Pyhtäällä. XAMK Kotkan restonomilinjan kaksi opiskelijaa toteuttivat laajana kurssiprojektina selvityksen ja kehityssuunnitelman majoitus- että ravintolatoimintaan sekä oheispalveluille.

Colombier Oy, Pyhtää markkinoinnin kehitystä, XAMK Strategic Sales and Marketing-kurssin yrityscase 31 tradenomioppilaalle oli Colombierin kansainvälisen markkinoinnin kehitys. Opiskelijat jakaantuivat tiimeihin, jotka esittivät eri markkinoinnin ja myynnin osa-alueiden kehityssuunnitelmia.

Stiia Solutions Oy, Kotka markkinoinnin kehitys uudelle tytäryhtiölle. 32 markkinointi- ja graafisen suunnittelun opiskelijaa XAMK Kouvolan kampukselta esittivät projektitiimeihin jakaantuneina, miten Stiia Solutionsin verkkoliiketoimintaa ja myyntiä voisi kehittää.

Metsäkulman kyläyhdistys ry haluaisi lunastaa Haminan Metsäkulman vanhan koulun mm. pienyrittäjyyttä ajatellen. Tilojen kustannuksia haluttiin kartoittaa energiaselvityksellä, jonka toteutti kaksi XAMK energiatekniikan opiskelijaa.

Redstone Aero Oy ja Pyhtään lentokenttä, droneliiketoiminnan selvitys. XAMK Logistiikan insinööriopiskelija Miska Kilpinen valittiin toteuttamaan opinnäytetyönä selvitys vähähiilisen droneliiketoiminnan edellytyksistä Pyhtään lentokentällä. Miska myös piti lentoalan ihmisille ideointityöpajan Pyhtään lentokentällä elokuussa 2020.

Faktat

Yritysverstaat oppimisympäristöinä

01.08.2019 – 31.08.2020

Toteuttajat

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Xamk

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 43 400 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Otsakorven Säätiö