Viikolla 44 vietetään valtakunnallista pelikasvatuksen teemaviikkoa, jonka tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria ja vähentää pelaamiseen sekä pelaajiin liittyviä ennakkoluuloja. Digillä duuniin! -hanke on mukana edistämässä pelillisyyttä erityisesti nuorten työelämätaitojen ja -valmiuksien sekä työllistymisen näkökulmasta. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on tukea syrjäseudulla asuvien nuorten työllisyyttä edistäviä palveluita sekä nuorten työelämävalmiuksia ja -taitoja mm. pelillisyyden kautta.

Digillä duuniin! -hankkeessa kehitetään ja testataan erilaisia pelejä, jotka tukevat nuorten työelämävalmiuksia ja -taitoja. Pelejä toteutetaan vahvasti kokeilukulttuurin hengessä, joten tulevat hankevuodet näyttävät, mitä kaikkea tulemmekaan keksimään yhdessä nuorten ja heidän kanssa työskentelevien ammattilaisten kanssa.  Tarvetta, ideoita ja innostunutta kehittämishenkeä tuntuu kentällä olevan.

 

Ideapajoista pontta hanketyöhön 

Saadaksemme pontta hanketyöhön, olemme järjestäneet syksyn aikana ideapajoja Etelä-Savon eri paikkakunnilla. Ideapajat on järjestetty tähän mennessä Heinävedellä, Hirvensalmella ja Joroisissa. Seuraavat ideapajat järjestetään 20.11. Mäntyharjulla ja 28.11. Savonlinnassa. Ideapajojen tarkoituksena on tutustua syrjäseutunuorten kotiseutuun sekä ideoida hankkeen toimenpiteitä yhdessä alueen nuorten kanssa.

Ideapajoissa on pureuduttu kunkin paikkakunnan luonteeseen ja erityispiirteisiin roolipelaamista hyödyntäen. Hankkeessa työskentelevän pelipedagogi Heikki Koposen johdatuksella nuoret ovat luoneet oman kotipaikkakuntansa supersankarihahmoja. Nuorten luomat supersankarihahmot, kuten Heinävedellä asuva Heinäman tai Hirvensalmella torppaansa asustava Jooseppi, ovat antaneet meille tuntumaa siitä, miten nuoret kotiseutunsa kokevat. Nuoret ovat kertoneet omista kotipaikkakunnistaan ylpeydellä, mutta tuoneet myös esiin epäkohtia työllistymiseen ja kouluttautumiseen liittyen. Näihin epäkohtiin Digillä duuniin! -hanke pyrkii tarttumaan kehittämällä digitaalisuutta ja pelillisyyttä hyödyntäen sellaisia toimintamalleja ja -palveluja, jotka tukevat syrjäseuduilla asuvien nuorten työllistymistä ja kouluttautumista omalla kotiseudulla.

Supersankari-työskentely on hyvä esimerkki pelioppimisen hyödyistä ja mahdollisuuksista: työskentelyn myötä nuoret ovat kertoneet paljon erilaisia yksityiskohtia omasta kotikunnasta. Esille on tullut myös sellaisia erityispiirteitä, jotka eivät välttämättä olisi esimerkiksi pelkästään keskustelemalla tulleet esiin. Ja ennen kaikkea sekä nuorilla että meillä hanketyöntekijöillä on ollut erittäin hauskaa näihin supersankareihin tutustuessa!

 

Kokeilukulttuurin myötä pelillisyys osaksi omaa työkalupakkia  

Hanke järjestää myös koulutusta ja tukea nuorten kanssa työskenteleville, jotta pelillisistä menetelmistä tulisi kiinteä osa omaa työkalupakkia. Tätä tavoitetta tukeaksemme olemme alkuvuodesta 2018 mukana Pelineuvola tourilla Etelä-Savon alueella.

Pelineuvola-koulutuksessa tarjotaan nuorten parissa toimiville työntekijöille ajantasaista tietoa pelaamisesta sekä siihen liittyvistä ilmiöistä ja mahdollisuuksista. Koulutuspäivä kello (12-16) koostuu seuraavista osioista: Raha- ja digipelaamisen tieto-osiot, huolen puheeksiotto/case-työskentely, demot pelien hyödyntämisestä ja innovointipajatyöskentely.

Pelineuvola tour toteutetaan koko Savon alueella. Digillä duuniin! -hanke on mukana seuraavilla paikkakunnilla:

17.1.2018 MIKKELI (Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone)
18.1.2018 MÄNTYHARJU (Nuorisotila Askel)
24.1.2018 SAVONLINNA (Nuorisotalo Posse)
25.1.2018 JOROINEN (Joroisten lukion auditorio)

 

Koulutuskiertueen järjestävät yhteistyössä Kuopion seudun mielenterveysseura Hyvä Mieli ry, Pelituki , Verke, Digillä Duuniin-hanke (XAMK), Nuorten tieto- ja neuvontatyön Savon Aluekoordinointi ja Po1nt – Nuorten portaali paikallisen toimijan kanssa.

Ilmoittautuminen on auki osoitteessa: www.po1nt.fi/pelineuvolatourilmoittautuminen  Tammikuun koulutuksiin ilmoittautuminen päättyy 8.1. Koulutukset toteutetaan, mikäli osallistujia on vähintään 6.

Koulutuksista löytyy lisätietoa Facebookista mallin mukaisesti: Pelineuvola Tour: Paikkakunta

 

Antoisia pelioppimisen hetkiä Peliviikolle ja sen jälkeenkin! 

Sanna Lappalainen
Digillä duuniin! -hanke
projektipäällikkö
sanna.lappalainen@xamk.fi
puh. 040 637 7903

 

Yläkuva: Ville Eerikäinen