Mitä jos sinusta tulisi isona somemaineen pelastaja, virtuaalisomistaja tai AI-kavereiden paimen? Tulevaisuuden tutkija Risto Linturin mukaan tulevaisuuden nousevia ammatteja ovat myös  tavarastailisti, vertaistyön moderaattori, autosiivooja, tavaroiden pelastaja ja energiaromun kierrättäjä. Laajat teknologiset muutokset uudistavat ja muuttavat yhteiskuntaa tulevaisuudessa, mikä luo uudenlaisia työtehtäviä ja ammatteja. (ks. Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018-2037).

Tällä viikolla, uuden lukuvuoden käynnistymisen kynnyksellä, on jälleen virinnyt keskustelua tulevaisuuden työelämästä ja nuorten kyvystä tehdä omaan tulevaisuuteen liittyviä valintoja (esim. HS kolumni 7.8.2018). Koulutuksen tulee vastata nuorten kasvavaan ohjauksen ja työelämätiedon tarpeeseen sekä valmentaa nuoria kohti tulevaisuuden työelämää.

Selvää on myös se, että tietoa ja tukea tulevaisuuden pohdintaan tarvitsevat myös ne nuoret, joita oppilaitosten tarjoama ohjaus ei tavoita. Toisaalta tarvitaan myös uudenlaisia tapoja käsitellä tulevaisuutta ymmärrettävällä ja elämyksellisellä tavalla – hauskuutta unohtamatta.

Digillä duuniin! –hanke osallistuu tulevaisuustalkoisiin järjestämällä SYKE2018-tapahtuman yhteydessä ”CYBERWORKS2080 – Huominen on tänään” liveroolipelin. Peluutuksissa osallistujat pääsevät mukaan tulevaisuuden työelämän huippukokoukseen ratkaisemaan ongelmaa yhdessä muiden alojen asiantuntijoiden sekä kokeneiden ammattilaisten kanssa. Keitä ovat nämä vuoden 2080 ammattilaiset, jotka osallistuvat huippukokoukseen?

CYBERWORKS 2080 –liveroolipelistä järjestetään kaksi peluutusta SYKE2018-tapahtuman yhteydessä 5.9.2018 Saimaa Stadiumilla Mikkelissä. Peluutukset järjestetään klo 12 ja klo 14. Peluutuksiin ilmoittaudutaan etukäteen Sannalle (sanna.lappalainen@xamk.fi, puh. 040 63 77 903).

Lisätiedot: https://syke.work/liveroolipeli-cyberworks-2080-huominen-on-tnn

Se, mitä Etelä-Savon tulevaisuus sekä alati muuttuvat työelämän haasteet pitävät sisällään, on meistä itsestämme kiinni.

 

Sanna Lappalainen
Digillä duuniin! -hanke
projektipäällikkö
sanna.lappalainen@xamk.fi
puh. +358 40 63 77 903