Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu, Xamk  järjestää yritysten ja yhteisöjen kanssa ketteriä suunnittelukilpailuja, joista hyötyvät niin yritykset kuin opiskelijat.

Loistava esimerkki tällaisesta yhteystyöstä on Asuntomessut – Kouvolan markkinoinnissa käytettävä origamitalo. Tuote syntyi Xamk:n avoimen muotoilukilpailun yhteydessä.

Asuntomessuilla oli tarve käyttää markkinointitapahtumissa ketterää oheistuotetta, joka pysäyttää ohikulkijat, lähinnä lapsiperheet, toiminnallisen rakentelun tai askartelun äärelle, sanoo Asuntomessut Kouvolan projektipäällikkö Sanna Kauppi. Tavoitteena oli myös luoda mielikuvaa miellyttävästä asumisesta ja jakaa tietoa messuista.

Voittajaksi valittiin Xamk:n tuote- ja palvelumuotoilun opiskelija Jori Valajärven ehdotus origamitalosta.

Jori Valajärvi kertoo origamitalon suunnitteluprosessista innostuneesti:

”Näin mainoksen kilpailusta, jossa haettiin messuilta mukaan annettavaa askarteluun ja rakenteluun liittyvä oheistuotetta. Rupesin miettimään voisiko messuesite olla muutakin kuin vain paperi, joka heitetään seuraavaan vastaantulevaan roskakoriin?

Mieleeni tuli ensimmäisenä origami tekniikka. Voisiko esitteestä taitella talon? Idea oli niin yksinkertainen, että sitä oli pakko lähteä työstämään eteenpäin. Yritin etsiä sopivaa origamimallia, jota voisin suoraa hyödyntää työssäni, mutta löytämäni origamitalot eivät miellyttäneet malliltaan tai olivat liian monimutkaisia askarrella. Lähdin itse askartelemaan ja etsimään mahdollisimman yksinkertaista ja tukevaa talomallia.

Löysin lopulta hyvän tyylin taitella A4-kokoisesta paperista harjakattoinen talo. Olen tyytyväinen lopputulokseen, koska pohja on yksinkertainen ja talon tyyliä on helppo vaihtaa tarpeiden mukaan tulostusta muuttamalla.”

Talo toimii esitteenä, jonka toisella puolella on tietoa Asuntomessuista. Tuote on kevytrakenteinen ja se annetaan lopuksi asiakkaalle. Asuntomessujen projektipäällikkö Sanna Kauppi on tyytyväinen yhteistyöhön Xamkin Luovien alojen kanssa. ”Kilpailuehdotukseen tartuttiin ketterästi ja jatkokehittelyyn valitusta tuotteesta voidaan tehdä eri kieliversioita eri tarpeisiin. Kansainvälisistä kesävieraista hyötyy koko Kymenlaakson alue.”

Kuvissa tuote on käytössä Day of Finland -tapahtumassa Pietarissa 25.5.2019 VisitFinlandin järjestämässä tapahtumassa Port Sevkabelissä. Suunnittelukilpailu oli osa Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Xamkin C3E-Venäjähanketta, jossa tehdään mm. uudenlaisia markkinointitoimenpiteitä, korkeakoulu- ja yliopistoyhteistyötä sekä kehitetään kulttuuri- ja matkailutoimijoiden tunnettuutta molemmin puolin rajaa, projektipäällikkö Heini Haapaniemi täsmentää. C3E hanketta rahoittaa Kaakkois-Suomi – Venäjä CBC 2014–2020 ohjelman kautta EU, Suomen Tasavalta ja Venäjän Federaatio.

Kuva credit, Alexei Potapov, VisitKouvola.

Lisätiedot

Heini Haapaniemi, projektipäällikkö C3E

www.xamk.fi/c3e

heini.haapaniemi@xamk.fi

+358 447028355