VERSUS-hankkeen päätösseminaari pidettiin Kouvola Game Week 2019 –tapahtumana 27.9.2019 Nuorten Paikassa yhdessä Kouvolan kaupungin ja Digitaaliset ja pelilliset ratkaisut hyvinvointitalouden edistämisessä –hankkeen kanssa. Tapahtuma kokosi kolmen päivän aikana pelaamisesta ja pelien kehittämisestä kiinnostuneita nuoria, ammattilaisia, asiantuntijoita ja tutkijoita yhteen Sohvalla, Somessa ja Steamissa –teeman ympärille. Asiantuntijaseminaarin lisäksi nuoriille järjestettiin viikonlopun yli kestävää toimintaa kuten nuorten lanitapahtuma, pelialan opiskelijoiden Rapu Game Jam –hackathon, ja Kadulta koodaamaan -työpaja kaikenikäislle ja VERSUS-hankeen sarjakuvatyöpaja Kouvolan kirjaston Mediamajassa yläkouluikäisille.

Asiantuntijaseminaari alkoi pelillistetyllä aloituspuheella, jossa Xamkin Juvenian sekä Luovien alojen yksiköiden johtajat ottivat mittaa toisistaan pelillistetyssä ja leikkimielisessä Päivän shotti -kisassa. Pelaajien piti lukea aloituspuhe virheettömästi ja oikein lukeminen kerrytti pisteitä. Vähiten pisteitä saanut joutui juomaan katkeran makuisen elintarvikeshotin.

(Kuva: Miikka-Petteri Lesonen, Markus Myllylä, Teemu Järvisalo & Ronja Pölkki)

(Kuva: Miikka-Petteri Lesonen, Markus Myllylä, Teemu Järvisalo & Ronja Pölkki)

Päivän teemaa lähestyttiin laajasti pelien ja hyvinvoinnin yhdyspinnoilla. Aiheena olivat mm. seuraavat teemat:

Pelit, digitaalisuus ja tuotteistus nyt (Henry Korkeila)

Pelitaidetta ja taidepelejä (Jaakko Kemppainen, Läänintaiteilija)

Sukupuoliroolit ja pelillisyys (Salli Loikkanen, Lizard Hazard Games)

Pelillisyyden monet kasvot (Suvi Pylvänen, Xamk ja Henri Brandt, Dark Amber Softworks)

VERSUS – tupakkatuotteiden käytön ehkäisyä nuorille pelillisin ja kuvallisin keinoin -hankkeen tutkimus- ja kehittämistyön tulokset (Kirsi Purhonen, Xamk ja Miikka-Petteri Lesonen, Xamk)

Sohvalla, somessa ja Steamissa –paneelikeskustelu (pj. Henry Korkeila, Valdemar Kallunki, Laurea amk, Marja-Leena Kauronen, Xamk, Salli Loikkanen, Lizard Hazard Games, Juha Leskinen, Kouvolan kaupungin nuorisopalvelut ja Jaakko Kemppainen, pelitaiteen läänintaiteilija)

Tilaisuuden lopussa julkaistiin kolme kirjaa: Parempia pelejä Luovilta aloilta (toim. Nevanperä & Purhonen), Kuvallisuus ja pelillisyys tupakoinnin ehkäisyssä – menetelmäkokeiluja yläkouluissa ja toisella asteella (toim. Purhonen & Kauronen) ja Pelisuunnittelijan peruskirja (Jaakko Kemppainen)

27.9.2019 Sohvalla, Somessa ja Steamissa –seminaarin tallenne on katsottavissa täältä

Hankkeessa tutkitut ja kehitetyt menetelmät sekä julkaistut artikkelit löytyvät osoitteesta www.versusportaali.fi.

Hankkeen painettua loppujulkaisua ja julisteita on vielä saatavilla. Maksuttomia julkaisua ja julisteita voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta kirsi.purhonen@xamk.fi.

 

Angelika Polak, Miikka-Petteri Lesonen ja Kirsi Purhonen