Koronavuosi toi Aalto Startup Centerille uusia kansainvälisiä kumppanuuksia ja design-osaaminen nivoutui osaksi asiakasyritysten ja tiimin arkea.

Kiihdyttämön juuret ovat Pienyrityskeskuksen vuonna 1997 Helsinkiin perustamassa New Business Center -yrityshautomossa. Poikkeuksellista on, että kiihdyttämöllä on käytössään seurantadataa vuodesta 2003 alkaen, siitä miten asiakasyritykset ovat kasvaneet.

”Nyt jo eläkkeellä oleva tutkijamme Pertti Kiuru julkaisee jälleen alkuvuodesta uusimmat tiedot siitä, miten yrityksillämme on mennyt. Suomessa yleensä puolet perustetuista yrityksistä lopettaa ensimmäisten viiden vuoden aikana. Aalto Startup Centerin 10 vuotta sitten perustetuista yrityksistä toimii edelleen neljä viidestä”, sanoo 13 vuotta kiihdyttämöä vetänyt Marika Paakkala, joka työskenteli aiemmin Nokialla ja Pienyrityskeskuksessa.

Luovien alojen yrittäjyys tuli entistä näkyvämmäksi osaksi toimintaa, kun Taideteollinen korkeakoulu siirsi oman luovan alan Arabus-hautomonsa Aalto Startup Centeriin. Kansainvälistyminen alkoi varhain, ja PYKin hankkeiden kautta oltiin kehittämässä yrityshautomotoimintaa myös Pietariin ja Baltian maihin.

”Pienyrityskeskuksen kolme tärkeintä toimintalohkoa olivat silloin koulutus, tutkimus ja hautomotoiminta. Jo ennen Aalto-yliopiston aikaa meillä näkyi eriytyminen eli luovat alat, bisnes ja teknologia. Olemme myös mukauttaneet toimintaa kulloisenkin ajankohdan haasteisiin eli olimme vahvasti mukana esimerkiksi Nokian Bridge-ohjelmassa.”

Ideahan on, että teknologia, bisnes ja luovat alat olisivat yhdessä paikassa.

Paakkala uskoo, että PYKin ajalta kiihdyttämöön jäi tapa toimia asiakasyritysten kanssa niin, että asioita tehdään yhdessä pitkäjänteisesti.

”Kun tehdään vaikka kassavirtalaskelmaa yhdessä asiakasyrityksen kanssa, yritys saa siitä heti hyödyn ja osaa tehdä laskelman huomennakin. Haetaan sitä, että valmennuksen opit jäävät käyttöön. Se on peruskivemme asiakassuhteissa ja projekteissa. PYKin ajoilta periytyy myös se, että käytämme asiantuntijoita, joilla on vankka kokemus ja osaaminen.”

Tutkimusinnovaatioita ja designia

Vuodesta 2016 kiihdyttämö on ollut hallinnollisesti osa Aalto-yliopistoa. Nykyään kiihdyttämössä on myös tutkimusinnovaatioiden pohjalta syntyneitä Research To Business -yrityksiä (R2B), joille kiihdyttämö räätälöi liiketoimintaosaamista kartuttavia ohjelmia.

”Aallon innovaatiopalvelut-yksikkö vastaa R2B-yritysten ideoiden kaupallistamisesta, patentoinnista ja teknologiansiirrosta. Business-tulokulman tuo Aalto Startup Centerin yritysneuvoja. Kun opit on saatu ja y-tunnuksen perustaminen on ajankohtaista, R2B-yritykset voivat siirtyä Startup Centeriin vuodeksi tai kahdeksi rakentamaan kannattavaa liiketoimintaa. Tämä on meidän tekemisemme kärki tällä hetkellä.”

Aalto-yliopistossa syntyviä innovaatioita polutetaan Startup Centeriin.

Viime vuosina Aalto-yliopiston maisteriopiskelijat ovat tuoneet design-osaamisen osaksi kaikkea tekemistä. Liikkeelle lähdettiin kartoittamalla asiakasyritysten design-ymmärrys.

”Meillä on ollut ulkomaalaistaustaisia opiskelijoita pyörittämässä yrityksillemme Design cafe -tyyppisiä juttuja ja tuomassa tiimillemme design-osaamista. Nyt design ja luovien alojen osaaminen integroituvat kaikkeen tekemiseen. Tiiminä pääsimme mukaan osaksi palvelu-, kommunikaatio- ja prosessimuotoilua, mikä oli valtava oppimisen paikka meille.”

Seuraavaksi kauppakorkeakoulun opiskelijat alkavat ratkoa asiakasyritysten aitoja, liiketoimintaan liittyviä haasteita. Paakkala näkee tässä yhtymäkohtia aikaan, kun hän kehitti Pienyrityskeskuksen mentorointitoimintaa Helsingissä ja Mikkelissä.

”Voi sanoa, että olemme nyt ketterä kokeilualusta. Lähdemme rohkeasti eri alueille katsomaan, pilotoimaan ja kokeilemaan tässä meidän living lab -tyyppisessä ympäristössämme. Tämä on yksi niitä elementtejä, jotka ovat säilyneet PYKin ajasta. Olemme toimija, joka mahdollistaa monipuolisen tekemisen kansainvälisten hankkeiden ja tutkimusten kautta asiakkaillemme, jotka ovat niin lähellä, että pystymme hahmottamaan, meneekö homma eteenpäin.”

Startup Center on nyt monipuolinen kokeilualusta

Huimaa kansainvälistymistä

Viime vuonna Aalto Startup Center valittiin yhdeksi maailman viidestä parhaasta yliopistotaustaisesta yrityskiihdyttämöstä World Incubation Summit 2019 -tapahtumassa Qatarissa.

Koronavuosi on vauhdittanut kansainvälistymistä. Eteläkorealainen ministeriön alainen yksikkö, Kised (Korea Institute of Startup & Entrepreneurship Development) osti Aalto Startup Centeriltä suorahankintana eteläkorealaisille Health Tech -yrityksille suunnatun kiihdyttämöohjelman nimeltä Korean Startup Center.

”Aloite lähti aikanaan liikkeelle molempien maiden presidenteiltä. Eteläkorealaisten vierailut alkoivat jo PYKin aikaan, kun kiihdyttämö sijaitsi Salmisaaressa. Kun tällaisia siemeniä alkaa itää, ne konkretisoituvat joskus ja se tapahtui tänä syksynä. Sopimus Kisedin kanssa allekirjoitettiin kesällä. Olemme toteuttaneet verkon välityksellä 10 viikon ohjelman. Eri painopisteillä toteutettavia Korean Startup Centereitä perustetaan myös muihin maihin, kuten Yhdysvaltoihin, Intiaan, Singaporeen, Ruotsiin ja Israeliin. Olemme valjastaneet tähän mukaan koko laajan verkostomme. Meille tämä on merkittävä kansainvälistymisavaus.”

Korean Startup Center tosiaan käynnistyi tänä syksynä

Kolmen vuoden ajan Aalto Startup Center on ollut mukana Euroopan avaruusjärjestön ESA BIC -hautomoprojektissa. Ajatuksena on tuottaa Aalto-yliopiston avaruusalan osaamisesta uusia innovaatioita. Rahoitusta on tuleviksi kolmeksi vuodeksi.

”Aika iso myllyhän tässä pyörii. Me tarjotaan sijoittajille hyvä väylä tulla lähelle ja tietoiseksi näistä uusista innovaatioista. Varmistamme myös, että innovaatioiden kehittäjät lähestyvät sijoittajia oikeaan aikaan. Isot yritykset ovat todenneet jo aikaa sitten, etteivät kaikki heidän liiketoimintansa kehityksen helmet tule pelkästään yrityksen oman tuotekehityksen kautta, vaan ne syntyvät vuorovaikutuksessa eri toimijoiden kanssa. Sitten etsitään toimijoita, jotka ovat lähellä uusia innovaatioita ja teknologioita ja mietitään, mitä yhteinen tekeminen voisi olla. Me tarjoamme yhden kanavan tulla lähelle uusia innovaatioita.”

Startup Center ei olisi tässä ilman Pienyrityskeskuksen valtavaa kokemusarsenaalia

Teksti, kuva ja videoleikkeet: Päivi Kapiainen-Heiskanen