Xlabilla ollaan jo valmiita syksyn tapahtumiin sekä työpäiviin. Työpisteille on kevään ja kesän aikana eksynyt säännöllisesti tuttuja kasvoja ja syyskauden aikana saamme myös useamman vakikäyttäjän tiloihin. Varauskalenteriakin on jo täyttynyt mukavasti. Tiloja on varailtu kehittämispäiviin, kokouksiin, kiihdyttämötoimintaan sekä koulutuskokonaisuuksiin.

Omilla aikatauluilla

Tilaan hankittiin kesän alussa älylukko. Lukkoa varten tilaa usein käyttäneille annettiin PIN-koodit sekä ohjeet oven avaukseen. Älylukon avulla tilan ylläpitoa ja kävijöiden seurausta on ollut helpompi hallinnoida. Aikaisin aamulla paikalle tulevat tai iltamyöhään hommia tekevät ovat päässeet käyttämään keskustan tiloja paljon helpommin omilla koodeilla. Älylukon avulla nähdään myös, miten ympärivuorokautinen käyttö sopii tiloihin. Hälytysjärjestelmä on tietysti huomioitu tilan käytössä.

Xlabin varauskalenteri täyttyy jo syksyn osalta hyvää vauhtia ja työtilat odottavat työntekijöitä. Tilat ovat auki arkisin vähintään 9-15, mutta älylukkon avulla vakituiset ja satunnaiset vierailijat voivat tarpeen tullen tulla tiloihin jo aikaisemmin. Xamkin TKI-osaajat ovat ottaneet tilat hyvin haltuun ja Twin Campus –hankkeen puittessa vierailevina tähtinä toimivat Sabine Suorsa ja Nicole Kahila, jotka ovat tiistaisin Xlabilla.

Yhteistyötä ja kestävää kehitystä

Twin Campus –hankeen osalta benchmarkataan ja suunnitellaan Xamkin opiskelijoille ja henkilökunnalle ohjeita ja tapoja vihreämpiin tekoihin kampuksilla. Hankkeessa pyritään oppimaan muilta ja jakamaan osaamista kansainvälisellä tasolla. Syksyn suunnitelmissa on tutustumista muiden korkeakoulujen kestäviin ratkaisuihin Suomessa ja muualla Euroopassa. Xlabilla otetaan mieluusti ideoita testiin vihreämmän toimiston osalta! Vihreita arvoja ollaan kesän aikana kehitetty ja pyritty tehostamaan Xlabin omien tavoitteiden osalta: kierrätystä ja roskien lajittelua on lisätty muovin, sekajätteen, metallin, paperin, kartongin sekä biojätteen lajittelun kautta. Bonuksena on tietysti syntynyt myös pullonkeräyspiste.

Sabine ja Nicole päättivät pitää työpäivänsä viikoittain Xlabilla, koska tilat ja konsepti tukevat hankkeen toimenpiteitä. “Xlabilla työympäristö on vapaampi ja avoin. Täällä on myös mahdollisuus kehittää omaa hanketta eteenpäin, kun pääsee keskustelemaan kollegojen sekä muiden toimijoiden kanssa ja suunnittelemaan yhteistyökuvioita. Yksi Twin Campuksen tavoitteita on myös olla Xlabin tiloissa ja tutustua enemmän hankkeen toimintaan, jotta voidaan kehittää Xlabilla pilotoitua konseptia ja ideaa hankepartnerien käyttöön Pietariin, ITMO Highparkiin.” Sabine sanoo. Kouvolan ja Kotkan kampuksen väliset matkat taitetaan Xamkin sähköautolla, joten kestävät ratkaisut eivät jää vain suunnittelupöydälle. “Sähköauto on meille varattu Kotkan matkoja varten. Ja sillähän on oikein mukava ajaa kampusten väliä!

Yhteistyö lisää vaikuttavuutta

Syksyn osalta suunnitelmissa on syventää erinäisten hankkeiden osalta yhteistyötä ja pohtia tapoja, miten eri alojen väliset hankkeet voisivat tehdä enemmän yhteistyötä keskenään. Hankeyhteistyön kautta saadaan myös toteutettua suunnitelmia suuremmalla volyymillä ja vaikuttavuutta kasvatettua, kun resurssit ja verkostot yhdistetään. Twin Campuksen osalta Xamkin työpakettiin liittyen sekä logistiikan puolelta on jo keskusteltu asiasta, toivottavasti saadaan pian yhteistyötä syvennettyä!

Mukavaa syksyä ja nähdään labilla!