Digitalian Anssi Jääskeläinen vieraili Personal Digital Archiving –konferenssissa, joka pidettiin 29.-31.3. Kaliforniassa Stanfordin yliopistolla.

Anssi, mitä konferenssin esityksistä jäi parhaiten mieleen?

”Kiinnostavaa oli arkistosisältöjen hyödyntäminen kognitiivisessa tutkimuksessa, erityisesti Alzheimerin taudin tunnistamisessa. Tutkijat olivat käyttäneet sähköpostien sisältöä, sähköpostiarkistoille tarkoitettua ePADD-sovellusta sekä luonnollisen kielen analysointityökalua. Näin he pystyivät tunnistamaan viesteistä merkkejä alkavasta muistisairaudesta.”

”Toinen mielenkiintoinen puheenvuoro liittyi työkaluihin, joilla kerätään sosiaalisen median sisältöä yhteen paikkaan ja siten helpotetaan sen arkistointia. Työkaluista mainittiin Frostbox, If this then that sekä digi.me. Viimemainitut ovat peruskäytössä tai pienimuotoisessa käytössä ilmaisia ja ensimmäisestä on maksettava pieni summa kuukaudessa.”

 

 

Pilvipalveluilla oli luonnollisesti sijansa esityksissä. Erään puhujan mukaan niitä käytetään henkilökohtaisena arkistona ja työarkistona siitä syystä, ettei kukaan halua käyttää työnantajien tarjoamia kömpelöitä ja vaikeakäyttöisiä tallennusratkaisuja. Jälkimmäinen näkemys Digitalian on helppo allekirjoittaa, mutta pilvipalvelu EI silti ole arkisto – ainoastaan varmuuskopio tai säilytyspaikka.

Kansalaisarkiston kehitystyö herätti paljon kiinnostusta. Tätä teki puheenvuorossaan näkyväksi tutkimuspäällikkö Mikko Lampi, joka myös edusti Xamkia konferenssissa.

Parasta uutta antia Digitalian kannalta oli yhteistyön syventäminen Stanfordin yliopiston ePADD-kehitystiimin kanssa. Dbpedian turvin ePADD-sovellusta voi pian käyttää suomenkielisten sähköpostiaineistojen analysointiin.

Matka poiki myös yhteydenottoja liittyen Digitalian kehittämään sähköpostien arkistointiratkaisuun.

 

Tapaaminen ePADD-tiimin kanssa. Kuvassa vasemmalta: Mikko Lampi ja Anssi Jääskeläinen (Xamk), Peter Chan, Glynn Edwards ja Josh Schneider (Stanford University)

Amerikkalaisittain todettuna: erittäin OK reissu ja tulipahan tehtyä!

Teksti: Miia Kosonen
TKI-asiantuntija, Digitalia