Maaliskuussa vietimme Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulussa kansainvälisyysviikkoa, minkä teemana oli ”promoting wellbeing through social interaction”. Tehtävänä oli luoda vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä tukevaa toimintaa. Vähän erilaista näkökulmaa edustavina sosionomiopiskelijoina ajattelimme toteuttaa tehtävän omalla tavallamme. Toimme kehiin Bingon!

Epäilyksistä voittoon!

Monet miettivät toimintaamme ja kyselivät miten bingo mukamas edistää  vuorovaikutustaitoa ja yhteisöllisyyttä. Nopeasti ajateltuna eihän bingo edistäkään, mutta todistimme epäilijöille. että toimintamme onkin edistävä. Bingo on erittäin sosiaalinen tila, jossa ystävät saavat keskustella hyvässä hengessä toisten kanssa samalla tutkien bingoruudukkoa – josko pääsisi huutamaan ”täällä Bingo!” Ystävänmielinen kommentointi, kun numero ei osunutkaan, sai porukan hymyilemään ja nauramaan. Tavoitteemme oli siis saada ihmisille helposti tilaa keskustella toistensa ja vetäjien kanssa. Kappas kuinka kävikään: tulos oli parempi, mitä osasimme odottaa.

Erinomaiset havaintomme

Päätimme ajan puitteiden takia tehdä kaksi bingokierrosta. Eka kierros ennusti hyvin huonoa, kun saimme osallistumaan vain luokkatovereitamme. Huomasimme kuitenkin, kuinka kaikilla meillä oli hauskaa. VItsailimme ja selvästi syntyi yhtenäisyyden tunne kaikkien välille. Palkintokarkkien havittelu sai monella puhkeamaan terveellisen kilpailuviennin ja sehän oli kaikille riemukas kokemus.

Toisen Bingo-kierroksen alkaessa osallistuja määrä oli ihan toista luokkaa. Luokkahuone täyttyi niin totaalisesti, että edes bingoruudukot eivät enää riittäneet kaikille. Emme antaneet sen haitata. Tuntemattomia ihmisisiä täynnä oleva luokkahuone tihkui halua voittaa karkkia. Bingon alussa alkoi erinomainen keskustelu koko porukan kesken. Kaikki olivat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa hyvässä hengessä ja nauruntäyteisesti letkautettiin vitsejä voitontahdosta. Monella oli hauskaa ja me bingon vetäjät pääsimme tutustumaan uusiin osallistujiin. Huomasimme, kuinka yhteenkuuluvuuden tunne selvästi kasvoi, kun kaikilla oli hauskaa. Tämä ylitti kaikki odotuksemme hyvin positiivisesti ja koemme onnistuneemme tehtävässä erinomaisesti.

Kirjoittajat ovat Parasta Etelä-Savoon -hankkeen teemoihin tutustuneita sosionomiopiskelijoita

Nestori
Topias Karvinen

Teemu Salminenkes
Jussi Peltomaa  

Parasta Etelä-Savoon – taide-, kulttuuri- ja luonto-osaamista sote- ja nuorisoalojen toimijoille -hanketta toteuttavat 1.1.2019–31.12.2020 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä ESSOTE ja Savonlinnan Seudun Kolomonen ry. Toteutusta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta.