Loimaalainen Timberwise Oy tekee parketteja, jotka on valmistettu kokonaan Suomessa – ja ovat puuta pohjasta pintaan.

”Tuotteissamme on kovapuupinta, havupuupohja ja välissä koivuvaneri”, kuvailee vastuullisuus- ja kehityspäällikkö Anu Varis.

Timberwise Oy on alusta asti – eli jo yli 20 vuoden ajan – kehittänyt parkettituotteitaan yhä turvallisimmiksi kodin elementeiksi. ”Nyt haluamme tietää mahdollisimman paljon lisää omien tuotteidemme uusista mahdollisuuksista ja kyvystä vaikuttaa – myös muuten kuin turvallisuuden kautta – ihmisten hyvinvointiin kodeissa ja julkisissa rakennuksissa”, Varis toteaa.

Timberwisen väki aloitti yhteistyön Xamkin kanssa pari vuotta sitten kuultuaan Puhtautta puusta -hankkeesta, jossa lisättiin antibakteerista pintakäsittelyainetta yritysten tuotantoprosessiin.

”Halusimme seurata sen toimintaa verrattuna normaaliin, käsittelemättömän puun antibakteeriseen ominaisuuteen”, Varis kertoo.

Jatkoa seuraa

Nyt Puusta hyvinvointi-innovaatioita -hankkeessa tuo sama, antibakteerisesti käsitelty parkettituote on mukana turvallisuusvinkkelistä – toimien mahdollisena vertailukohtana muiden käsittelemättömien puupintojen käyttäytymiselle eri hyvinvointinäkökulmista.

”Tähän mennessä on tehty puhdistustestejä, joita olen päässyt seuraamaan paikan päällä Xamkilla Mikkelissä”, kertoo Varis. Hankkeessa yritys on ollut mukana loppusyksystä 2021.

Timberwise on mukana hankkeessa, koska yritystä kiinnostaa puun hyvinvointivaikutusten tiedostaminen ja niiden tutkiminen – mukaan lukien psyykkiset vaikutukset, mielikuvat ja kosteuspuskurointi.

”Meitä kiinnostaa tietenkin myös se, että pystymmekö tämän hankkeen myötä itse – ison puupinnan tuottajana kodeissa ja julkisissa tiloissa – edistämään muiden materiaalien korvautumista puuparketilla”, Varis toteaa.

Tulevaisuus haltuun

Innovatiivisena yrityksenä Timberwise haluaa olla hankkeessa mukana nähdäkseen, onko mahdollista tehdä joitain avainmuutoksia tulevaisuuden tuotteisiin, kenties tuotantoprosessien tai suunnittelun kautta.

Variksen mukaan hankkeessa on mukana muita alan yrityksiä, joiden kanssa yritys haluaa kartoittaa mahdollisia yhteistyökuvioita.

”Haluamme tuoda kehitysintoa, -kokemusta ja tarjoamiamme mahdollisuuksia puualan muiden toimijoiden tietoisuuteen.”


Artikkeli on tuotettu osana Puusta hyvinvointi-innovaatioita -hanketta.