Assembly on Suomessa järjestettävä tietokone- ja pelialan tapahtuma, joka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa pari kertaa vuodessa. Digiverstaalla kesäharjoittelua suorittava Janessa osallistui Assemblyn kesän 2019 tapahtumaan. Viime kesänä Digiverstaan vaihto-opiskelijat osallistuivat Assemblyille, heidän kokemuksiaan pääset katsomaan täältä.

Saavuin tapahtumaan lauantaina aamupäivällä. En ollut koskaan ennen käynyt Assemblyilla ja halusin nähdä mitä kaikkea siellä tapahtuu. Olin siellä ystävieni kanssa ja he paremmin tietävinä saivat vastuulleen päättää mitä kaikkea meidän on pakko nähdä ja mitkä muut ohjelmat olisivat vähemmän tärkeitä.

Listalle valikoitui sitten illalla olevat compot sekä CS:GO turnaus ja muu aika käytettiin kiertelyyn. Tapahtumassa oli muutama eri tietokoneita myyvä koju kuten Jimm’s, Gigantti ja pelikauppa Puolenkuun Pelit. Myös monella pelialan ja tietokonealan ammattikorkealla oli tapahtumassa oma koju ja he esittelivät siellä alaansa ja järjestivät pientä tekemistä kävijöille.

Tapahtumassa myös järjestettiin monia e-urheilu kisoja ja niissä pääsi näkemään Suomen parhaita pelaajia ja muutamia ulkomaalaisiakin.

Assembly Summer 2019 (c)Otto Jahnukainen

Illan tullessa siirryimme sitten päälavan suunnille odottamaan compoja ja niiden jälkeen pelattavaa CS turnausta. Ennen näitä ehdimme myös yhden seminaarin loppuun kuulemaan UE4:stä ja sen käytön optimoinnista.

Compoista katsoimme 1k, 4k ja demo compot. Nämä olivat siis kisat, jossa etsitään parasta tietokoneella tehtyä audiovisuaalista pläjäystä. Kaikki osanottajat olivat etukäteen laittaneet tuotoksensa kisaan ja tuotosten oli tarkoitus olla ohjelmia/sovelluksia joihin ei tarvitse mitään muuta kuin tietokoneen sen pyörittämiseksi. 1k ja 4k compossa lisänä oli vielä tiedostokoon rajoitus. Moni oli tehnyt tuotoksensa WebGL:lä tai OpenGL:lä. Oli hienoa nähdä mitä kaikkea tekijät olivat saaneet aikaan.

Compojen jälkeen jäimme vielä katsomaan CS turnausta. Turnaus oli tämän kerran Assyjen suurempia ohjelma numeroita. Iltapäivällä olisi ollut myös mahdollisuus katsoa robottitaistelujen kisoja, emme kuitenkaan menneet katsomaan niitä.

Compojen ja muiden tapahtumassa olleiden kisojen voittajat julkistettiin sunnuntaina aamupäivällä, mutta katsoimme sen kotoa streamina, koska paikan päällä ei enää sunnuntaina ollut muuta tapahtumaa.

Parhaiten mieleen jäi tapahtumasta UE4 seminaarin asia ja demo compot. Tulevaisuudessa voisi itsekin ehkä osallistua johonkin compoon omalla tuotoksella, joten ei nämä varmaan viimeiset Assyt tule olemaan joihin menen.

Assembly Summer 2019 (c)Emmi Halmela