Saimaa, Suomen suuri vesi,

olen ihminen pieni aalloillasi.

Melan laineisiin Luonterin upotan

vauhtia tuulen ja aaltojen siivittämää

kohti Neitvuorta suunnistan.

Salot, saaret mi kaukana häämöttää

voin laineittes avulla saavuttaa.

Minä toivon

että olen arvoises,

suuruutes edessä hiljennyn.

. Tiina Leinonen .

 

Anttolalainen Tiina Leinonen teki ensimmäiset luonto-opastuksensa Saimaan maisemissa jo 30 vuotta sitten. Hän kehittää nyt retkiruokaa ja lisää palvelutarjontaansa.

Nuorena Tiina Leinonen haaveili Metsähallituksen puisto-oppaan urasta, mikä innosti hänet opiskelemaan Evolla metsien monimuotoisuuteen erikoistuneeksi metsäinsinööriksi. Ensimmäiset melontaretket asiakkaille hän järjesti jo vuonna 1990 Luonterilla.

Lapissa suoritettu eräoppaan tutkinto antoi valmiudet vetää retkiä tuntureilla ja jäätiköillä.

Opas-Tiina yrittäjä, Tiina Leinonen

”Siitä tuli inspiraatio kehittää ympärivuotista matkailua kotivesillä Saimaalla. Koen olevani saimaalainen ja mettäläinen, joten täällä voin kehittää kestävää matkailua omilla juurillani.”

Kun 1990-luvun lama iski, hän jatkoi kouluttautumista.

”Valmistuin lamavuonna 1992 ja pääsin Seitsemisen kansallispuiston luontopuolen pääoppaaksi. Määräaikaisuuden päätyttyä palasin kotiseudulleni metsäkartoittajaksi eli olin ostamassa Natura-alueen metsiä ja suunnittelemassa alueiden käyttöä. Siihen aikaan en vielä uskonut, että pelkästään luontomatkailulla voisi elää.”

Sittemmin hän on työskennellyt myös liikuntapuolella, hankkinut elämyspedagogin pätevyyden ja päässyt Kanoottiliiton hyväksymäksi melontakouluttajaksi.

Opas-Tiinan kautta pääsee Saimaaseen tutustumaan esimerkiksi melomalla.

”Kajakkien vuokraukseen liittyy turvallisuussääntöjä ja turvaohjeistusta, mikä on hyvä, sillä haluan tehdä kaiken asiakkaideni turvallisuus edellä.”

Kun Mikkelin ammattikorkeakoulun kansainvälinen, melontaa kehittänyt hanke kokosi aikanaan itäsuomalaiset palvelut omaksi verkkosivukseen, Leinosen melontapalvelut saivat laajempaa näkyvyyttä.

”Sivusto toi ison piikin kysyntään. Harmi, että sivut suljettiin hankkeen jälkeen.”

 

Opastuksia kaivataan

Oma toiminimiyritys, Opas-Tiina, Leinosella on ollut jo vuodesta 1995. Hän on kehittänyt yrittäjänä alueen luontopalveluja ja tehnyt työtä retkikohteiden tunnettuuden eteen. Yrittäjänä hän määrittelee itsensä boreaalisen havumetsävyöhykkeen, taigan, asiantuntijaksi.

”Ammennan metsäsuomalaisuuden juurista, tunnen pohjoisen havumetsävyöhykkeen luonnon ja lajistot. Palveluideni haluan olevan ihmisiä tervehdyttäviä. Vien ihmisiä retkeilemään Saimaan luontoon ympäri vuoden.”

Hän on ollut luomassa melonta- ja retkeilureitistöjä itäiselle Saimaalle Mikkelin seudulla. Hän on muun muassa suunnitellut Hiidenmaan polun opastaulujen sisällöt ja kirjoittanut reitille runonkin. Hän on luonut Saimaan Veskansan reiteistä ja niiden palveluista kartat. Myös Luonterin luontokartta pohjaa hänen tekemäänsä työhön.

 

”Luontomatkailuun liittyy paljon säädöksiä, jotka ammattimaiset toimijat tuntevat. Haluan yhdistää melontaan, pyöräilyyn ja talvella hiihtoon liittyviä palveluja. Yrittäjänä teen tiivistä yhteistyötä esimerkiksi maanomistajien kanssa, jotta asiakkaani pääsevät halutessaan vaikkapa kiipeilemään kallioseinämille.”

Leinonen on opastanut vuosia asiakkaita Luonterin, Lietveden ja Yöveden norppamaisemiin kanootilla ja kirkkoveneellä. Hänen asiakkailleen ovat tulleet tutuiksi Astuvansalmen kalliomaalaukset ja Neitvuori, jotka kuuluvat Unescon Saimaa Geopark -kohteisiin. Leinonen kuuluu Saimaa Geopark Partner -yritysverkostoon.

”Olen opastanut vuosia asiakkaitani eri Saimaa Geopark -kohteisiin meloen ja pyöräillen, ja asiakkaani ovat voineet ruokailla saariston tiloilla. Talvella teen hiihtovaelluksia ja opastan ryhmiä lumikenkäretkille. Neitvuorella olen järjestänyt myös yrityksille erilaisia koulutuspäiviä. Liikutan ihmisiä luonnon rytmissä vuodenaikojen mukaan. ”

Luontohyvinvointi kärkenä

Alkuvuosina Leinosen asiakkaat olivat pääosin keskieurooppalaisia. Nykyään luonnossa opastetusti liikkuminen kiinnostaa eri-ikäisiä ihmisiä. Viime vuosina ihmiset ovat alkaneet hakea luonnosta myös terveysvaikutuksia.

”Omassa toiminnassani luontohyvinvointi on sateenkaarena kaikelle tekemiselle. Liikunta ja puhdas ravinto ovat asioita, joihin olen uskonut jo vuosia.”

Leinonen on Puumalan Saimaa Bikes -pyöräosuuskunnan jäsen. Sitäkin kautta tulee näkyvyyttä hänen majoitus- ja retkipalveluilleen.

”Melontapalvelupisteeni on vuodesta 1995 ollut Anttolan satamassa suosittujen melontavesien äärellä. Sieltä välitän vuokrakajakkeja ja vedän retkiä. Kotimaiset ja kansainväliset asiakkaani ovat löytäneet hyvin koulutus-, opastus- ja vuokrauspalveluni.”

Leinosen suunnittelemissa uusissa palveluissa kärkenä ovat luontohyvinvointi ja siihen liittyvät palvelut. Nykyään Leinonen tarjoaa ympäri vuoden räätälöityjä majoitus- ja retkipalveluja myös Puumalassa Saimaan rannalla sijaitsevalla Taigatilalla eli Pienniemen tilalla, joka on siirtynyt suvussa hänen äidin puolen isoäidiltään. Pienniemessä hän järjestää melontakursseja ja opastaa melojia lähikohteisiin, kuten Haukkovuorelle. Pienniemellä voi myös yöpyä ja toimia lammaspaimenena kestävän luontomatkailun periaatteiden mukaan.

”Haluan tehdä Pienniemestä entistäkin helpomman ja turvallisemman kohteen omatoimimatkailijoille, oman kehon voimalla liikkujille, joita kiinnostavat melonta, vaeltaminen Saimaan maisemissa, pyöräily, lammaspaimenena olo ja metsäsuomalaisuus. Retkeilijät voivat yöpyä joko neljän seinän sisällä tai ripustaa riippukeinun tilan metsikköön tai kallionkoloon. Haluan luoda selkeitä parin päivän palvelupaketteja.”

Lisäksi hän haluaa tarjota palveluja myös Savonlinnan lähivesillä.

”Minulle ovat vuosien varrelta hyvinkin tuttuja niin Pihlajavesi, Louhivesi, Luonteri kuin Yövesikin. Ideana on, että kävijä pääsee bongaamaan Saimaan hienoimpien saaristovesien tunnelman. Tätä varten haluaisin luoda oman melontaklubin, että ihmiset innostuisivat käymään useilla retkillä.”

Retkeily vaatii hyvät eväät

Yksi kehittelyn kohteista on retkiruoka, jota varten hänellä on tekeillä oma hanke.

”Olen ollut itse kirjoittamassa hankeanomusta, millä saan varmistettua, että kehittäminen palvelee juuri niitä asioita, mitä nyt tarvitsen.”

Tarkoitus on, että yhdessä keittiömestarin ja ammattikeittiön osaajien kanssa syntyy räätälöityä retkiruokaa, joka on valmistettu lähiraaka-aineista ja on helposti hyödynnettävää luonnossa.

”Neuvottelen yhteistyökumppanuudesta myös paikallisen yrittäjän kanssa, jolla olisi valmius toimittaa Pienniemen tilalla yöpyville tilauksesta aamu- tai iltapaloja.”

Mikroyrittäjyys on kova laji

Itä-Suomi on kehittämishankkeiden kultamaata. Leinosella on vuosien kokemus erilaisista hankkeista. Häneltä löytyy niin erittäin hyviä kuin erittäin huonojakin kokemuksia.

”Hankkeiden pitäisi tukea yrittäjien ammattiosaamista ja vahvistaa heidän välistään yhteistyötä, eikä vääristää kilpailua.”

Alueen kehittäjille hänellä on luontomatkailuyrittäjän näkökulmasta terveisiä, että erilaisten linjausten pitäisi näkyä myös käytännössä.

”Luontomatkailukäsite on tosi laaja. Päästöttömyyden pitäisi näkyä suunniteltaessa alueiden käyttöä ja toimintoja. Loma-aikana juhannukselta elokuun alkuun Saimaan todellisuus on sitä, että siellä on todella paljon kaikenlaista vesiliikennettä. Keskieurooppalaiset asiakkaani ovat olleet kauhuissaan veneiden määrästä Luonterilla.”

Xamkin Liike-hankkeeseen Tiina Leinonen lähti mukaan saadakseen palvelumuotoilusta työkalun oman yrityksensä kehittämiseen.

”Palvelumuotoilusta olikin minulle paljon hyötyä. Kouluttajilla oli kokonaisvaltainen ote asiaan. Liike-hankkeesta sain tosi paljon hyviä ideoita siitä, miten voin yrittäjänä kehittää eri asioita hyödyntäen palvelumuotoilua ja ottamalla asiakkaat kehittämistyöhön mukaan. Parhaimmillaanhan yrittäjä ratkaisee asiakkaidensa ongelmia.”

 

Teksti & kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Artikkeli on tuotettu osana LIIKE-hanketta.