Xamkin opiskelijoiden työharjoittelua ja opinnäytetöitä pilotoidaan Esedussa osana SHAKE innovaatiokokeilujen uusi malli -hankkeen toteutusta. Esedulla on edelleen avoin haku työharjoittelijoille ja opinnäytetyöntekijöille.

Mutta miten ajatus syntyi siitä, että Eevi Häkkänen halusi opiskelemaan juuri yhteisöpedagogiikkaa? Välivuoden aikana Eevi työskenteli myyjänä kaupan alalla ja pohti, mitä haluaisi opiskella tulevaisuudessa. Nuorella ja aktiivisella naisella heräsi ajatus siitä, että olisi hienoa auttaa lapsia ja nuoria ja tämän johdosta Häkkänen hakeutuikin opiskelemaan yhteisöpedagogiikkaa. Opinnoissaan hän suuntautuu erityistuen tarpeessa oleviin lapsiin ja nuoriin.

Eevi Häkkänen suoritti kiitettävästi 15 opintopisteen yhteisöpedagogiopintojen työkentän harjoittelun Etelä-Savon ammattiopistossa keväällä 2017. Hän otti yhteyttä Taisto Hirvoseen Esedussa ja siitä pyörät lähtivät pyörimään eteenpäin. Harjoittelupaikka löytyi Etelä-Savon ammattiopistosta. Eevin työkenttään kuuluivat avustaminen tunneilla sekä opettajien tukeminen erilaisissa käytännön järjestelyissä. Suurimman osan harjoittelustaan Eevi suoritti liiketalouden ryhmien kanssa opettaja Vesa Liukkosen johdolla. Hän pääsi mukaan myös kaupan alan työssäoppimiskäynneille sekä osallistui ansiokkaasti Esedun tutor- ja NY-leirien suunnitteluun. Eevi antoi myös oivallisia vinkkejä nuorten näkökulmasta suunniteltaessa sisältöä Nuorten foorumiin, joka toteutetaan marraskuussa 2017.

NY (vuosi yrittäjänä) termi oli tuttu jo aikaisemmin Eevi Häkkäselle, mutta oivallus siitä, että kyseessä oli ihan oikea harjoitteluyritys, tuli Häkkäselle yllätyksenä. Häkkänen saikin tutustua laaja-alaisesti liiketalouden opiskelijoiden NY yrityksiin, joissa oli mukana muun muassa siivous- ja makeisalan yrityksiä sekä kosmetiikan- ja terveystuotteiden myyntiä. Lisäksi Häkkänen oli mukana opiskelijoiden näytöissä. Hän osallistui myös neljän liiketalouden opiskelijan ja opettajan kanssa Taitaja 2017 matkalle Helsinkiin, jossa he kävivät yhdessä tutustumassa yrittäjyysosion kilpailulajiin.

Häkkänen kertoi aidon innostuneesti halustaan auttaa ja tukea nuoria opiskelijoita. Ohjauksellinen näkemys siis korostui, mikä oli tärkeää myös onnistuneen harjoittelun näkökulmasta. Harjoittelun tavoitteena olikin tehdä mahdollisimman paljon töitä nuorten kanssa, ja siitä Häkkänen onkin hyvin iloinen ja kiitollinen, että tavoite saavutettiin.

Eevi Häkkäsen mielestä harjoittelun helmiä oli luokassa työskentely ja jutteleminen nuorten opiskelijoiden kanssa.

Teksti: Johanna Koponen

Kuva: Johanna Koponen

Eevi Häkkänen