ELOA-hankkeen ensimmäinen, keväällä alkanut Elintarvikeviennin osaamiskoulutus on edennyt loppusuoralle. 30 opintopisteen kokonaisuuden sisältö on suunniteltu Elintarvikeviennin osaaja -hankkeen hyvien kokemusten pohjalta ja se antaa kattavan perustan erilaisissa alan vientitehtävissä toimimiselle. Mukaan ovat voineet hakea opiskelijat, alan vaihtajat sekä muut elintarvikealasta kiinnostuneet henkilöt.

Suurin osa koulutuksen osallistujista on ammattikorkeakouluopiskelijoita (Haaga-Helia ja Xamk), mutta mukana on myös muutama, työelämässä oleva kansainvälisen kaupan ammattilainen. Koulutukseen kootut, suomalaiset ja ulkomaalaiset elintarvikeviennin asiantuntijat ovat onnistuneet antamaan paljon myös näille kokeneemmille osallistujille.

Niko Nymanilla on parin vuosikymmenen kokemus kansainvälisestä liiketoiminnasta. Hän lähti mukaan koulutukseen kasvattaakseen asiantuntemustaan juuri elintarvikeviennin saralla. Olennaisimpina oppeina hänelle on jäänyt mieleen verkostojen merkitys sekä kohdemarkkinan tuntemisen tärkeys.

Vientiä aloittaessa siitä vastuussa oleville henkilöille on varattava riittävästi resurssia ja valmiuksia muuttaa suunnitelmia nopeasti, jos homma ei toimi. Kotiläksyt kohdemaasta pitää tehdä hyvin ja hyödyntää vientidataa ja trendien analysointia. Se mikä toimii kotimaassa, ei välttämättä toimi ulkomailla

 

, kertoo Nyman. Hänen mielestään koulutuksen teemat on suunniteltu onnistuneesti tarjoamaan hyvät perustiedot ja enemmänkin elintarvikkeiden vientiprosessista, vaikka ei olisi aikaisempaa kokemusta alalta. Eri alojen asiantuntijat ovat tehneet kokonaisuudesta kattavan ja mielenkiintoisen.

Myös Juhani Häkkisen mielestä koulutuksen sisältö on ollut onnistunut ja kouluttajat huipputasoa. Maahantuonnin konkari lähti mukaan koulutukseen, koska kotimaiset elintarvikkeet ja niiden puhtaus ovat lähellä hänen sydäntään ja vientipuoli on alkanut kiinnostaa.

Kouluttajien korkea taso on ollut spot on! Erityishuomiona on jäänyt mieleen se pikkutarkkuus, mitä vientiprosessissa pitää ottaa huomioon, esimerkiksi pakkauksien suunnittelussa. Toisena asiana hitaus – turha odottaa 100 metrin juoksua, viennissä kyse on maratonista, jotta kauppa saadaan käyntiin

 

, Häkkinen summaa.

Vuorovaikutteinen verkkototeutus

Maaliskuussa käynnistynyt, 6-moduulinen koulutus siirrettiin koronarajoitusten alettua verkkoon. Syksyn koulutuspäivät olisi voitu ammattikorkeakoulujen kokoontumissuositusten puolesta järjestää lähiopetuksena, mutta suurin osa opiskelijoista haluaa jatkaa koulutusta etänä. Koska verkkototeutus on ollut saadun palautteen perusteella onnistunut, on koulutus päätetty vetää loppuun asti verkon välityksellä.

Etäkoulutukset ovat olleet hyvin organisoituja, ja pitkistä päivistä huolimatta mielenkiinto pysyy yllä koko ajan. Siinä on auttanut kouluttajien ja oppilaiden välinen vuorovaikutus päivän aikana

 

, kiittelee Nyman koulutuksen järjestämistä. Vaikka koulutus siirtyi luokkahuoneesta verkkoon, on sen suorittaminen onnistunut erinomaisesti etänä. Koulutuksessa on mukana opiskelijoita pääkaupunkiseudun lisäksi myös muualta Suomesta, joten verkkoon siirtyminen on myös ollut positiivista ja helpottanut joidenkin opiskelijoiden osallistumista.

Toinen Elintarvikeviennin osaamiskoulutus järjestetään kokonaan etänä monimuoto-opetuksena 12.11.2020 – 6.5.2021. Koulutukseen haku on käynnissä 30.10. asti. Lue lisää ja hae mukaan täällä.

 

Elina Pöllänen

Kirjoittaja on ELOA-hankkeen projektipäällikkö