Saudi Arabia on suurimmalle osalle tuntematon maa, eikä mielleyhtymät maasta ole useinkaan positiivisia. Islamin fundamentalistista suuntausta tunnustava kuningaskunta on pitänyt rajansa tiukasti kiinni ulkomaailmalta ja äärikonservatiivinen hallinto kansalaisensa kurissa ja nuhteessa. Viime vuosina maan hallitsijat ovat kuitenkin tehneet muutoksia liberaalimpaan ja tasa-arvoisempaan suuntaan, mm. islamilaisen lain noudattamisen ja naisten oikeuksien suhteen. Aivan vastikään Saudi Arabia on avannut ovensa myös turisteille ja maahan haluava matkailija saa tilattua viisumin vaivattomasti sähköpostiin muutamalla klikkauksella. Saudiarabialaisilla on selkeästi tavoitteena näyttää maastaan uusia puolia, ja että se on mukana kiihtyvää tahtia kehittyvässä ja muuttuvassa maailmassa.

Niin kuin aina, maan toivo on nuorissa. Saudi Arabian kruununprinssin Mohammad bin Salmanin hallinnoima hyväntekeväisyysjärjestö MISK Foundation ja sen neljättä kertaa 12.-14.11. järjestämä MISK Global Forum on yksi maan kehitystarpeista keskustelua ylläpitävistä tahoista. Se innostaa nuoria yrittäjyyteen ja nostaa tietoisuutta tulevaisuuden talouden haasteista ja niihin vastaamisesta. Haasteet, kuten kestäväkehitys ja ilmastonmuutos ovat globaalisti samat kaikille, mutta suurimpana öljyntuottajavaltiona muutos Saudi Arabian taloudelle on erityinen. Tämän vuoden foorumin teema olikin tulevaisuuden työelämä ja paneelikeskusteluissa mietittiin, mitä se tuo tullessaan ja mitkä ovat esim. matkailun tuomat mahdollisuudet Saudi Arabialle – ja miten sitä edistetään kestävästi kulttuuria ja luontoa vahingoittamatta.

 

Riad kuvattuna yhdestä kaupungin lukuisista ostoskeskuksista, Riad Parkista. Kaupunkikuvaa halkovat pilvenpiirtäjät, hallintorakennukset ja suuryhtiöiden konttorit. Yksityisessä kulttuurissa kaupungin kadut tarjoavat vain vähän palveluita ja virikkeitä ja modernisaation myötä ostoskeskuksista on tullut suosittuja ajanviettopaikkoja paikallisille.

 

Tänä vuonna foorumin yhteydessä järjestettiin ensimmäistä kertaa myös yrittäjyyskilpailu, Entrepreneurship World Cup, jossa 100 startupia ympäri maailman pääsivät ottamaan mittaa toisistaan. Global Entrepreneurship Networkin kanssa yhteistyössä järjestetyllä kilpailulla on laajat kumppaniverkostot ja uuden tapahtuman statuksestaan huolimatta hyvin korkeat tavoitteet.

Tulevaisuudessa tullaan puhumaan ’the world cupista’ ja kaikki tietävät mikä tapahtuma on kyseessä,

 

julisti yksi tapahtuman partnereista, Global Siliconvalley Labsin edustaja kisan avauspuheessaan.

 

Ensimmäisen Entrepreneurship World Cupin kärkikolmikko; Kanada, Yhdysvallat sekä Saudi Arabia. Kärkikymmenikössä ei nähty eurooppalaisia startupeja.

 

Etujoukoissa yrittäjyys-cupissa sekä Saudi Arabiassa

Jos ennustukset Entrepreneurship World Cupin tulevaisuuden maineesta tulee pitämään paikkansa, on Marika Auvisella hieno tarina kerrottavanaan hänen ollessa yksi sadasta kilpailun finaalitapahtumaan päässeestä startupista. Cat Hostel Saimaa -liikeideansa kanssa kisaan lähtenyt matkailualan ammattilainen on innostunut maan avautumisesta matkailulle.

On hienoa olla täällä etujoukoissa. En tiennyt mitä odottaa, ja kokemukset ovat olleet vain positiivisia. Ihmiset ovat todella avuliaita ja vastaanottavaisia.

 

 

Marika Auvinen on kiitollinen koko kisaprosessissa saamastaan kokemuksesta. Saudi Arabiassa konservatiivinen pukeutuminen on suositeltavaa, ja Marika jättikin farkut suosiolla kotiin.

 

Itse kilpailusta ja sen organisoinnista Marikalla tosin on pari parannusehdotusta. Kaikille kasvuyrittäjyyden tasoille (idea-, siemen-, ja kasvuvaiheen) markkinoitu kilpailu käytiin samassa sarjassa, eivätkä ideavaiheessa olevat startupit päässeet puusta pitkälle tasoerojen ollessa niin suuria. Kisan käytännön järjestelyistä oli tietoa vähänlaisesti saatavilla loppuun asti ja saadut ohjeet olivat toisinaan ristiriitaisia.

– Jotkin osallistujat olivat hyvin pettyneitä, kun eri vaiheessa olevat startupit eivät päässeetkään kisaamaan tasoistensa yritysten joukossa, kertoo Marika kisakumppaneiden tunnelmia.

Tie Riadiin oli ollut monivaiheinen ja startupit olivat käyneet läpi kansalliset kilpailut kotimaassaan, sekä olleet kisan mentorien valmennettavana virtuaalisesti. Kisaan valmistautuminen on kestänyt siis useita kuukausia. Marika otti koko prosessin kuitenkin vain mahtavana kokemuksena, vaikka tippui kisan ensimmäisenä päivänä quarter finaaleissa 60 muun startupin kanssa.

Kokonaisuudessaan kilpailu on ollut mahtava kokemus. Kisassa on paljon jenkkivaikutteita, joka tuli esille etenkin mentoroinnissa ja kisan teknologiakeskeisyydessä. Matkailualan startup on täällä vähän outokin asia,

 

Marika summaa.

 

Kärkikolmikon tuomaristoon kuului Leijonan luola tv-ohjelmastakin tuttu kanadalainen liikemies Kevin O’Leary.

 

Useat semifinaaleihin päässeistä 40 startupista ja siitä eteenpäin valituista yrityksistä esittelivät ratkaisuja globaaleihin ongelmiin ja olivat myös linjassa YK:n määrittelemien kestävän kehityksen 2030 tavoitteiden kanssa. Pääpalkinto ja mittava lahjasumma lähtivät Kanadaan Amr Abdelgawakin luotsaaman NERv Technologiesin matkassa. Startup tuottaa tekniikkaa sairauksien diagnosointiin.

 

luksusmajoitusta, kissoja ja virtuaalitodellisuutta

Marika on kehittänyt aktiivisesti liikeideaansa eteenpäin Roihu-hankkeen Startup Booster Savonlinna –valmennuksen jälkeen. Kissakahviloista lopputyötään tekevä Xamkin YAMK restonomitutkinnon opiskelija on osallistunut useisiin yrittäjyystapahtumiin ja verkostoitunut aktiivisesti matkailualan yrittäjien kanssa ja tutustunut VR-teknologian tuomiin mahdollisuuksiin tulevaisuuden matkailussa. Cat Hostel Saimaa toisi yhteen luksusmajoituksen Saimaan upeissa maisemissa, rentoutumisvaikutusta lisäävät ja kuriositeettia tuovat kissat sekä koko elämyksen digitaalisesti koettuna mahdollistavan virtuaalitodellisuuden.

 

Marika Auvinen pitchaamassa Cat Hostel Saimaa -liikeideaansa, mikä hyödyntää virtuaaliteknologiaa.

 

Suomessa matkailualan startupeja löytyy oikeastaan vain Lapista ja se on Suomessa ainut paikka pääkaupungin lisäksi, mikä tarjoaa matkailutuotteita myös luksusmarkkinoille. Marikan mielestä Itä-Suomessakin olisi tähän paljon potentiaalia ja hän heittää ilmaan muutamia ajatuksia;

– Saudi Arabiasta Saimaalle lomalle? Saimaa alueen kehittäminen luksuskohteeksi? Siihen meillä on mielestäni hyvin potentiaalia, hieman kun kehitämme jo olemassa olevia palveluitamme vastaamaan luksusmatkailun tarpeita.

Saudi Arabia on kovasti kasvattamassa omaa matkailutuotettaan mm. hiilineutraalilla matkakohteella, joten nyt olisi myös hyvä markkinamahdollisuus esitellä Suomen huikeita vastuullisia matkailutekoja ja viedä oppeja rohkeasti myös maailmalle!

 

Marika jatkaa edelleen konseptinsa kehittelyä, mutta toistaiseksi ja ainakin ensi kevään ajaksi Cat Hostel Saimaa saa jäädä hautumaan, kun Marika lähtee hakemaan lisää kansainvälisiä vaikutteita ja suuntaa vaihtoon Wieniin Itävaltaan. Itä-Savon ja Saimaan alueen matkailun kehittäminen kiinnostaa ja muitakin liikeideoita aiheeseen liittyen on taskussa, nähtäväksi jää mikä niistä toteutuu.

Marikan lähetti kilpailuun Xamk Pienyrityskeskus. Roihu –hanke järjestää keväällä kolmannen Startup Booster Savonlinna –valmennuksen, jonka osallistujilla on jälleen mahdollisuus päästä liikeideoineen kansainvälisille areenoille. Lue lisää 15.1. alkavasta valmennuksesta täältä.

 

Elina Pöllänen

Kirjoittaja on Roihu-hankeen koordinaattori Savonlinnassa