Matkailu- ja ravitsemus -alalla on suuri työvoiman tarve ja yritykset palkkaavat nyt mielellään henkilöitä, joilla on noheva ote työhön ja sopivaa täsmäosaamista alalle. Lyhyt kouluttautuminen sopii monille, jotka haluavat nopeasti työelämään. Kehittämis- ja johtamistehtäviin tähtäävillä puolestaan on usein tarvetta opiskella hieman enemmän.  Tässä blogissa esittelenkin, miten voit kätevästi yhdistää ammattikorkeakouluopintoja toisen asteen mara-alan opintoihin ja mitä hyötyä ammattikorkeakouluopinnoista on mara-alan osaajalle.

Vauhdita matkaa väyläopinnoilla

Väyläopinnot ovat mainio mahdollisuus vahvistaa osaamista ja kokeilla ammattikorkeakouluopintoja jo toisella asteella. Väyläopintojen aikana opiskelija suorittaa ammattikorkeakouluopintoja omalla alallaan ja opinnot sisällytetään osaksi toisen asteen opintoja. Väyläopinnot helpottavat ja nopeuttavat korkeakouluun siirtymistä myöhemmin. Esimerkiksi Samiedun opiskelijat voivat suorittaa maksuttomasti avoimen ammattikorkeakoulun opintoja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Xamkissa.

Väyläpinnot vaativat opiskelijalta sitoutumista ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn. Eräs Samiedun kokkiopiskelija aloitti väyläopinnot, koska halusi tukea jatko-opintoja jo ammattikoulun aikana.

– Opiskelu on ollut välillä haastavaa ja siihen kannattaa varata aikaa, sillä tentit ja tehtävät vaativat lukemista eikä pelkkä höntsäily niissä riitä, kuvaa opiskelija omia kokemuksiaan väyläopinnoista ja lisää, että aikoo pyrkiä opiskelemaan ammattikorkeakouluun toisen asteen jälkeen.

Keskustelu oman HOKS-ohjaajan kanssa on väyläopintoja suunnitellessa aina tarpeen, jotta opiskelija saa erillishakukelpoisuuden tulevaa varten.

– Erillishakukelpoisuuden hakeminen jatkoväylän kautta edellyttää avoimen amk:n opintojen sisällyttämistä osaksi ammatillista tutkintoa, vahvistaa opinto-ohjaaja Matti Heinonen Samiedusta.

Kokka kohti korkeakoulua

Jos sinulla on jo mara-alan perustutkinto ja kaipaat uutta näkökulmaa tai nostetta urallesi, kannattaa suunnata tutkinto-opiskelijaksi monipuolisiin restonomiopintoihin. Ammattikorkeakouluopinnot vahvistavat mahdollisuuksia edetä mm. esihenkilö- ja johtamistehtäviin. Xamkin restonomiopinnoissa korostuvat kansainvälisyys, vastuullisuus, yrittäjyys sekä teknologian ja digitaalisuuden hyödyntäminen matkailu- ja ravitsemisliiketoiminnassa.

Voit rakentaa oman polkusi omien mielenkiinnon kohteittesi mukaan sisällyttäen opintoihin vaikkapa ruokatrendejä tai matkailupalvelujen tuotteistamista. Opinnot kytkeytyvät työelämään, joten verkostoituminen alan toimijoiden kanssa vahvistuu. Voit myös syventää ravitsemusalan, elintarviketieteen tai ympäristö- ja elintarviketalouden osaamistasi yliopistossa!

Passi, hammasharja ja Savostamo

Onko laukku jo pakattu? Jos kaipaat vielä lisää tietoa ja inspiraatiota matkallesi, kannattaa kurkata koko mahtava matkaopas Savostamon sivuilta! Etelä-Savo on ainutlaatuinen paikka oppia mara-alaa monipuolisesti ja työllistyä mielenkiintosi mukaan yrityksiin upeissa luontokohteissa tai kaupungin sykkeessä. Kevään toinen yhteishaku AMK-opintoihin on menossa 30.3. asti ja alan kesätyöpaikkoja on parhaillaan paljon avoinna, joten nyt jos koskaan kannattaa olla hereillä ja tehdä varaus unelmien mara-matkaan!

Kurkkaa lisää Savostamosta.

Sini Luukkonen

Kirjoittaja on Samiedun vastuuhenkilö Koulutusportti-hankkeessa