Xamkin Kouvolan kampukselle kokoontui keskiviikkona 22.3. monialaiset opiskelijatiimit ideoimaan ratkaisuja logistiikka-alan vihreän siirtymän haasteisiin. Kyseessä oli yhden päivän hackathon, jossa opiskelijoiden tehtävänä oli ideoida logistiikka-, kiertotalous- ja digitaalialojen yhteistyö- ja innovaatioalusta. Alustan on tarkoitus palvella ja tukea logistiikka-alaa vihreässä siirtymässä.

EU:n vihreän siirtymän tavoitteena on vähentää fossiilisten energialähteiden käyttöä ja luonnonvarojen ylikulutusta. Tavoitteena on muutos kohti kestävää taloutta, joka nojaa vähähiilisiin, kiertotaloutta ja luonnon monimuotoisuutta edistäviin ratkaisuihin. Logistiikka-alan toimijoille vihreä siirtymä tarkoittaa muun muassa fossiilisista polttoaineista luopumista, kuljetusten järkeistämistä ja tehostamista.

Hackathon aloitettiin aamukahveilla ja esittelykierroksella, jonka jälkeen opiskelijoita johdattivat aiheeseen Limowa ry:n toiminnanjohtaja Heikki Lahtinen, Merikotka ry:n projektitutkija Emilia Luoma, Xamkin TKI-asiantuntija Jani Kiviranta sekä Finnhub ry:n toiminnanjohtaja Elina Multanen. Alustuksessa opiskelijat saivat tietoa vihreästä siirtymästä, digitaalisuuden mahdollisuuksista logistiikkasektorilla, yhteistyö- ja innovaatioalustaan liittyvistä toiveista sekä esimerkit kahdesta erilaisesta alustakonseptista. Näiden jälkeen vielä tiivis hackathon ohjeistus ja tiimien muodostus – ja ei kun hommiin!

Opiskelijat aloittivat tehokkaasti tiimiytymisen ja innovointiprosessit, joihin he saivat halutessaan tukea mentoreilta ja fasilitaattoreilta. Innovointi tuotti hyvää tulosta ja iltapäivällä kaikki tiimit olivat valmiina pitchaamaan ideansa. Tiimit esittivät tuloksensa 5 minuutin pitchinä, jonka tuomaristo pisteytti ja arvioi neljän kategorian perusteella: idea, saavutettavuus, käytettävyys, innovatiivisuus.

Yhden päivän hackathonin aikana syntyi hienoja ideoita ja tiimien välinen kisa oli tasainen. Voittajajoukkueen ja toisena olleen joukkueen välinen ero oli vain yksi piste. Voittajana palkittiin idea ja suunnitelma digitaalisesta alustasta, jossa yhdistyivät taloudelliset ja ympäristöhyödyt. Digitaalisen alustan tarkoitus on tukea kestävää logistiikkaa tarjoten mahdollisuuksia kuljetusten yhdistämiseen ja reittien optimointiin, sekä uusia teknisiä ratkaisuja ja koulutusta. Monialaisen voittajatiimin muodosti yhteisöpedagogiikan, logistiikan ja ympäristöteknologian opiskelijat ja tiimi palkittiin yhteensä 500 euron palkinnolla.

 

Hackathon toteutettiin yhteistyössä Vihreän siirtymän yhteistyö- ja Innovaatioalusta logistiikkasektorille (VISIIRI), Logistiikkakeskus TKI- ja oppimisympäristönä ja Logwell – muutoksesta uusia mahdollisuuksia logistiikka-alalle hankkeiden kanssa.