Kokoonnuimme Haminan yrittäjien kanssa pohtimaan palautumista – sekä työstä että työssä. Voi hyvin yritys -hankkeen järjestämään sessioon saimme mukaan kahdeksan yrittäjää.

Fysioterapeutti Sini avasi hoitotilansa meille ja keitti hyvät aamukahvit. Tarjolla oli myös ravintosuositusten mukaista maukasta purtavaa. Kielenkannat irtosivat vilkkaaseen keskusteluun, mikä oli paitsi ystävällisen vastaanoton, myös alustaja-Anjan asiantuntemuksen ansiota.

Kulmakivet

Ravinto, liikunta ja uni ovat työstä palautumisen kulmakivet. Työssä palautumiseenkin niitä voi soveltaa.

Jääkaapin hankkiminen työtiloihin edesauttaa monipuolisemman ruuan nauttimista. Palavereja voi pitää ulkoilmassa kävellen tai lähteä ruokatunnille lähipuistoon.

Nukkuakin voi työpäivän lomassa, tai ainakin virkistyä vartin vaaka-asennossa. Kannattaa investoida mukavaan sohvaan tai nojatuoliin.

Voimavarat

Yrittäjän voimavarat puhuttivat. Ne vaihtelevat yksilön ja tilanteen mukaan. Jos kuormitusta on liikaa, ennen hauskoilta tuntuneet jutut eivät enää naurata. Myönteisen ja sosiaalisen ihmisenkin mitta voi tulla täyteen, ja on vetäydyttävä rauhaisaan paikkaan meditoimaan.

Joku saa uutta voimaa, kun juoksee metsässä koiran kanssa nollaamassa päätään. Joku toinen taas stressaantuisi, jos joutuisi eläintenhoitajaksi, mutta häntä saattavat rentouttaa lavatanssin pyörteet.

Voiko yrittäjä valikoida asiakkaansa? Kyllä voi, vaikka siitä puhumista ei pidetä välttämättä korrektina. Jos asiakas ei hyödy tarjotusta palvelusta, yrittäjä ohjaa hänet tarkoituksenmukaisempaan paikkaan. Jos asiakas on hankala eikä kommunikaatio toimi, yrittäjä voi hienotunteisesti olla löytämättä aikaa asiakkaan palvelemiseen.

Miten puhdistaa huono omatunto, jos ei pysty palvelemaan kaikkia halukkaita? Palataan taas perusteisiin, eli kunpa yrittäjä muistaisi jakaa armoa myös itselleen.

Seniorit

Ikä nousi myös palautumiskeskustelumme ytimeen. Vaikka eri-ikäiset pystyvät tekemään täysiä päiviä samalla intensiteetillä, palautuminen on iäkkäämmällä hitaampaa. Ei enää jaksakaan lähteä iltarientoihin työpäivän päälle.

Ratkaisut ovat yksilöllisiä. Voi lyhentää työpäivää, lisätä palautumistuokioita päivän mittaan tai antaa itselleen luvan hidastaa tahtia myös vapaa-aikana.

Toinen näkökulma on iäkkäissä piilevä valtava potentiaali, hiljainen tieto, joka ei aina tule tarpeeksi esille. Voi hyvin yritys -hankkeessamme on suunnitteilla geronomiopiskelijan opinnäytetyö, johon kerätään tietoa senioriyrittäjistä ja heidän mahdollisuuksistaan nykytyömarkkinoilla.

Niksit

Moni työ on muuttunut raskaasta fyysisestä suorittamisesta digivälitteiseksi tietotyöksi. Se kuormittaa ennemminkin muistia ja muuta aivotoimintaa kuin luustoa ja lihaksia. Tässä tulevat avuksi kognitiivisen ergonomian niksit: työn tauotus ja aikataulutus, tietoisen läsnäolon harjoitukset, työympäristön rauhoittaminen ja loma somesta.

Kognitiivisesta ergonomiasta voinemme jatkaa vielä vähäsen toisilla aamukahveilla torstaina 31.10.2019 kello 8. Tuolloin pääaiheenamme on yrittäjän yhteistyö työterveyshuollon kanssa, josta kertoo Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Kristina Ruuskanen.

Teksti ja kuva: Arja Hämäläinen, Voi hyvin yritys -hankkeen TKI-asiantuntija

Yläkuva: Satu Hynynen