Hanketyö on minulle vielä uutta. Harjoittelun aikana oppii hyvin hanketyön moninaisuuden ja viralliset ympyrät. On täytettävä monenlaista hakemusta ja raporttia. Siinä sivussa on tehtävä käytännön työtä hankkeen eteenpäin viemiseksi ja suunniteltava tulevaa. Pääsen mukaan suunnitteluun ja käytännön tositoimiin toteuttamaan alustavaa palvelumuotoilun osaamistani.

Luovuus lähtee löysästä piposta

Kaikkein hankalinta on vapauttaa oma ajattelu, olla luova. Joku saattaa ihmetellä, miten niin työpajojen vetämisessä tai hankkeessa tarvitsee olla luova. Luovuus vaatii rentoutunutta mielentilaa. Jos on stressiä tai pipo muuten kiristää, ei onnistu mikään. Välillä työhuoneella kuuluu tuskan huokailua ja lopuksi toteamus: Nyt ei lähde! Silloin tehdään hetki jotain muuta tai käydään vaikka lounaalla.

Toisinaan taas ideaa pukkaa ja flow valtaa mielen. Parasta on, kun yhdessä saadaan ideariihi käyntiin. Toinen täydentää ja ruokkii toisen ajatuksia, ja idea lähtee kehittymään käytännön tasolle. Se on huippufiilis!

Sekalainen seurakunta tekee ja teoretisoi

Hankkeemme työpajojen ja jatkotoimintojen suunnittelussa otetaan huomioon hoivayksikköjen tarpeet. Mistä sisällöt ja menetelmät työpajoihin tulevat? Hanketiimin päästä? Sieltäkin, mutta tiimiläisten moniammatillinen osaaminen tuo monialaista faktatietoa, tutkimustietoa ja kokemusta, joiden pohjalta hankkeen työpajat valmistuvat.

Sekalaisesta joukostamme huolimatta tai juuri sen ansiosta olemme saaneet paljon aikaan. Kaikissa yksiköissä on pidetty tai pidetään kevään aikana simulaatiopajaa, voimavaravalmennusta, tunnepajaa ja viestintäverstasta. On kerätty taustatietoa, analysoitu sitä ja käytetty siitä saatua tietoa pajojen suunnittelussa.

Hanketiimissä on paljon erilaisia tyyppejä. Palvelumuotoilija Kai Hämäläinen tuo palvelumuotoilun osaamista hankkeeseen ja TKI-asiantuntija Arja Hämäläinen viestinnän ja työhyvinvoinnin ilosanomaa. Opetuksellista näkökulmaa hankkeeseen antavat pitkän linjan hoitotyön opettajat Anna-Kaarina Anttolainen ja Liisa Korpivaara. Projektityöntekijä Satu Hynynen toimii hankkeen yleisnaisena ja hoitaa kaikkea käytännön järjestelyistä blogin kirjoittamiseen. Minä edustan hoivatyöntekijöiden ja käytännön hoitotyön näkemystä. Projektiosaamisesta ja virallisista kiemuroista vastaa projektipäällikkö Minna Lehesvuori, joka johtaa performanssiamme rennolla otteella.

Haluaisin muuttaa hoitotyön kulttuurin – heti!

Olemme välillä pohtineet, onko hankkeen toimilla vaikutusta hoivayksiköiden työhön. Vaikka aikomuksemme ovat hyvät ja perustuvat kokemuksen lisäksi tutkittuun faktatietoon, auttaako työpajatyöskentely muuttamaan hoitotyön kulttuuria tai parantamaan työntekijöiden työhyvinvointia? Toivon vain, että edes joku on saanut kipinän kehittymiseen ja pajat ovat herättäneet työntekijät miettimään vastuutaan työhyvinvoinnistaan.

Haluaisin muuttaa koko hoitotyön kulttuurin, mielellään tämän hankkeen avulla ja heti. Ei se tosin taida näin vauhdikkaasti onnistua.

On opittava sietämään keskeneräisyyttä. Hankkeessa tarjoamme ihmisille työkaluja kehittymiseen. On yksiköistä kiinni, kuinka aktiivisesti he lähtevät niillä kehittämään toimintaansa ja työntekijöiden työhyvinvointia. Tähän en voi vaikuttaa.

Tulokset näkyvät hitaasti vuosien päästä jollain tasolla, jos näkyvät ollenkaan. Silloin kukaan ei välttämättä edes muista tätä hanketta. Täytyy vain toivoa, että aika siemenen kasvattaa.

Kirjoittaja on positiivinen pessimisti Minna Nieminen, joka toimii apukätenä Time2Grow-hankkeessa.