Savonlinnalainen Iltakoti Oy on kasvanut vauhdilla viime vuodet ja haluaisi tarjota jatkossa palveluja hybridimallilla, joka yhdistää kotiin annettavat palvelut sekä tehostetun ja tavallisen palvelumallin.

Savonlinnassa aletaan jälleen viiden vuoden tauon jälkeen tarjota myös ns. tavallista palveluasumista. Kaupungin suurimpiin yksityisiin hoiva-alan palveluiden tarjoajiin kuuluvan Iltakoti Oy:n toimitusjohtaja Jari Leskinen toivoo, että yritys voisi taas tarjota tavallista ympärivuorokautista palveluasumista asiakkailleen.

Meilläkin on haaveena saada rakennettua tällainen hybriditalo.

Vankan kokemuksen kiinteistöalan johtotehtävissä hankkinut Leskinen on luotsannut Iltakoti Oy:tä kahdeksisen vuotta. Sinä aikana toiminta on laajentunut niin, että on rakennettu toinen palvelutalo, ja konserniin on ostettu kiinteistö- ja siivouspalveluja tarjoava yritys. Samalla henkilöstön määrä on kasvanut noin 20:stä noin 130:een. Myös liikevaihto on moninkertaistunut.

Olemme kasvaneet merkittäväksi työllistäjäksi.

Konsernin rakenne on sikäli poikkeuksellinen, että emona toimii voittoa tavoittelematon yhdistys. Lisäksi konserniin kuuluu kaksi osakeyhtiötä. Käytössä on yhteiskunnallinen yritys -merkki,

joka kertoo siitä, että mahdolliset voitot palautuvat toiminnan kehittämiseen.

Olen ylpeä toimintamallistamme.

Korona-aika pisti hoivakodit tiukille. Suojavälineiden hinnat ovat kivunneet välillä ennätyksiin. Henkilökunta on pitänyt kiinni turvaväleistä ja rajoittanut sosiaalista kanssakäymistään suojatakseen työpaikkansa asiakkaita. Omaisten vierailuja on jouduttu rajoittamaan etenkin sisätiloissa. Myös sijaisjärjestelyt ovat olleet tavanomaista hankalampia toteuttaa.

Henkilökunnan äärettömän hyvällä toiminnalla on selvitty.

Toissa keväänä ryöpsähtänyt hoivakriisi sai aikaan sen, että poliittiset päättäjät nostavat hoitajamitoitusta 0,5:stä 0,7:ään vaiheittain. Jari Leskinen uskoo oman yrityksensä kokemusten pohjalta, että hyvin johdetuissa yrityksissä maltillisempikin hoitajamitoitus olisi ollut riittävä. Häntä askarruttaakin, mistä löydetään tarpeeksi ammattilaisia, jotta mitoitukset saadaan täytettyä valtakunnan tasolla ja mistä kunnat ottavat rahan kasvaviin hoivakuluihin.

Veikkaan, että kuntatalous on vielä ihmeissään tämän kanssa.

Jari Leskisellä on mielessään uusien palvelujen kehittäminen. Siksi hän lähti mukaan Xamk Pienyrityskeskuksen aloittaessa Savonlinnassa palvelumuotoilun Pamu 1 -valmennuksen. Omaan työkalupakkiin  valmennuksesta jäikin menetelmiä siitä, miten asiakkaiden kanssa yhdessä kehitetään uusia palveluita.

Uusi palvelu odottaa sopivaa hetkeä.

Teksti, kuva ja videoleikkeet: Päivi Kapiainen-Heiskanen