Hyönteisruoka tutuksi ammattilaisille ja kuluttajille

 

Miltä sirkat maistuvat? Miten valmistan hyönteisistä maistuvan annoksen? Ovatko hyönteiset tulevaisuuden ruokaa? Muun muassa näihin kysymyksiin pureuduttiin Sirkkaa sopassa –hankkeen työpajassa ja kuluttajien kokkausillassa syyskuussa 2018 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla (Xamk) Mikkelissä.

Ruoka-alan ammattilaisille suunnatussa työpajassa 24.9. asiantuntijoina toimivat CMO Jonas Aaltio EntoCubelta ja Sirkkaa sopassa –hankkeen projektipäällikkö Eeva Koljonen. Työpajassa kuultiin kattava tietopaketti hyönteisruoasta sekä valmistettiin herkullisia sirkkaruokia.

Hyönteisten puolesta puhuvat niin ekologisuus, eettisyys kuin hyvät ravintoarvotkin. Perinteiseen lihantuotantoon verrattuna hyönteisten kasvatus vie vähemmän vettä, rehua ja tilaa – ja tuottaa huomattavasti vähemmän kasvihuonepäästöjä. Hyönteisruoan etuna on myös monipuolinen ravintoainesisältö. Hyönteiset sisältävät paljon proteiinia, tyydyttymättömiä rasvahappoja, kivennäis- ja hivenaineita, kuten rautaa ja kalsiumia sekä vitamiineja, myös B12-vitamiinia.

Maultaan hyönteiset ovat mietoja; paahdettuna esimerkiksi sirkan maku on pähkinäinen, paistettuna kanaa ja katkarapua muistuttava. Hyönteiset sopivat kaikenlaisiin ruokiin ja ne kypsyvät nopeasti. Työpajassa sirkoista valmistui nopeasti ja näppärästi mm. skagenit, tacot ja hunajaglaseeratut sirkat. Maisteltavina oli myös mehiläistarhauksen sivutuotteena saatavia kuhnurin toukkia. Sirkkaa sopassa kokkausilta kuluttajille 19.9. piti sisällään myös keittoja ja suolaisia ja makeita leivonnaisia.

Muutama seikka hyönteisruoan turvallisuuteen liittyen on hyvä huomata: hyönteiset voivat aiheuttaa allergisia reaktioita, jos on allerginen äyriäisille, nilviäisille ja/tai pölypunkeille – kannattaa siis lukea pakkausmerkinnät huolella. Hyvä on myös varmistaa, että pakastetut hyönteiset kuumennetaan jossain ruoanvalmistusvaiheessa.

Hyönteisruoan makuun pääsee tutustumaan kauppojen valmiiden hyönteiselintarvikkeiden myötä – valikoimista löytyy esimerkiksi välipalapatukoita, leipää, sämpylöitä ja crackereita, Sirkkistä, smoothieta, granolaa, pähkinäsekoitusta, sirkkasuklaata ja -lakua. Kuivattuja tai pakastettuja hyönteisiä voi hankkia tukkujen kautta, nettikaupoista tai suoraan tuottajilta.

Katso videot ja reseptit herkullisista sirkkaruoista Xamkin Youtubesta!

Sirkkaskagen: https://youtu.be/7mBUDWKIG6w

Sirkkatacot: https://youtu.be/clo81YvgZ5s

Sirkkaletut: https://youtu.be/ju0ekJhqjRs

Glaseeratut sirkat: https://youtu.be/8P49YovSauU

 

 

Kirjoita kommentti

*