Työnhaun performanssin minipilotin lisäksi syksyyn kuului kaksi kivaa tapahtumaa. Marraskuussa pidettiin yleisölle avoin hyvinvointipäivä sekä tehtiin performanssin poppoon kanssa retki Helsinkiin.

Hyvinvointipäivä Kouvolan Teatterilla

Hyvinvointipäivä kokosi suuren joukon osallistujia Kouvolan Teatterin klubille – osallistujia oli reilu viitisenkymmentä! Markkinointitilaisuutenakin toimineen päivän tavoitteena oli tehdä tutuksi soveltavan teatterin menetelmiä ja antaa maistiaisia valmennuksen teemoista. Kuulimme Jari Lindströmin mielenkiintoisen uratarinan Voikkaan paperitehtaalta työttömyyden kautta Arkadianmäelle ja takaisin työnhakijaksi. Lindström kuvaili samaistuttavalla tavalla työnteon motivaattoreitaan sekä tuntemuksiaan työelämän haasteiden edessä.

Henkisen valmentautumisen asiantuntija Petri Federley taas kertoi kiinnostavasti esimerkiksi ihmisen sosiaalisen identiteetin rakentumisesta, autonomiasta ja tarpeesta tehdä merkityksellisiä asioita. Hänellä oli loistavia esimerkkejä siitä, miten ihminen ajautuu automaatiolla arjessa toimimaan. Omiin ajatuksiin ja toimintatapoihin on kuitenkin mahdollista vaikuttaa. Esimerkiksi jos merkitsee työtehtävän kalenteriin, on todennäköisempää kuin ilman kalenterimerkintää, että asia tulee lopulta tehdyksi. Kuulimme myös personal trainerin vinkkejä arjen hyvinvointiin sekä esittelyn Kouvolan hyvinvointipiste Virtaamon toiminnasta. Pienikin muutos arjessa on merkityksellinen, ja kaikki liikkuminen hyvästä. Vähennä istumista säännöllisin tauoin ja valitse rappuset hissin sijaan!

Väliin ja lopuksi teatteri-ilmaisun ohjaaja Mari veti hauskoja harjoitteita, joihin yleisöllä oli mahdollisuus osallistua. Yleisö tuotti mm. aineistoa leikeissä hyödynnettäväksi. Asiantuntijaraati selitti, mitä tarkoittavat esimerkiksi Hexit tai Ällikäs. Ryhmät taas esittivät pantomiimina yhdyssanoja, kuten atomivoimala ja lintulauta. Nämä tehtävät saivat kyllä suupielet nykimään!

UKK-instituutin viikoittainen liikkumisen suositus 18–64-vuotiaille.

Retki Helsinkiin

Ryhmän retki Helsinkiin huipensi syksyn minipilotin. Pääkaupunkivierailun tarkoitus oli edistää hyvinvointia vahvistamalla osallisuuden ja yhteiskuntaan kuulumisen tunteita sekä tarjoamalla uusia kulttuuri- ja kulttuuriympäristökokemuksia. Päivä oli hauska, kokemuksellinen ja informatiivinen.

Ateneumissa ihailimme Schjerfbeckin herkkää jälkeä. Huomion kiinnitti ihmisten kuvaus ja etenkin omakuvien sarja taiteilijan uralla. Miksi jotkut kasvot olivat toispuoleisia, tai silmän kohdalla tumma läiskä? Opastettu kierros Eduskuntatalolla oli erinomaisen kiinnostava. J.S. Sirenin suunnittelema upea rakennus sopii hyvin paikaksi, jossa kansakunnan asioita hoidetaan. Rakennus on pari vuotta sitten taidolla restauroitu – huonekaluja restauroimassa oli myös Xamkin opiskelijoita. Kysymyksiä heräsi mm. puheenvuoroista ja kokouskäytännöistä. Lehterille paistoivat istuntosalin pöydillä käsittelyä odottavien paksujen budjettiesitysten keltaiset kannet.

Tärkeä kohde retkellä Oodi. Näyttävä kulttuurirakennus eri tiloineen herätti kiinnostusta. Päivän päätteeksi ryhmä kävi katsomassa Alpo Aaltokoski companyn nykytanssiesityksen Kadotetut. Päivän aikana piipahdimme myös Tuomiokirkossa sekä Kansallismuseossa tsekkaamassa Gallen-Kallelan freskot, joista Ateneumin perusnäyttelyssä kerrottiin. Välikahvit nautittiin kulttuurihistoriallisessa, jouluiseen hohteeseen pukeutuneessa Kappelissa.

 

Eduskuntatalon istuntosali.

Kulttuurista hyvinvointia

Kulttuurilla on todettu olevan suotuisia vaikutusta hyvinvointiin. Myös kulttuuriperinnön merkitys hyvinvoinnille on tunnustettu. Helsingin retkellä altistuimme eritoten kuva- ja tanssitaiteelle sekä rakennustaiteelle. Pääsimme ihailemaan ja kokemaan Helsingin rakennuksia, aistimaan tunnelmaa ja kaupunkihistoriaa, sekä tuntemaan urbaania sykettä – jollaista Kouvolassa ei ole. Uudet kokemukset avaavat maailmaa, mutta ne myös avaavat ihmisen maailmalle – minäkin olen täällä.

Muuten Työnhaun performanssin syksyn minipilotti sujui oikein mukavissa merkeissä. Soveltavan teatterin harjoitteiden lisäksi osallistujat tekivät esimerkiksi unelmakarttaa. Kokoontumissa oli hyvä yhteishenki ja rento ilmapiiri. Osallistujien palautteen perusteella kokemus oli positiivinen. Tapaamiset toivat tekemistä viikkoon, uusia ajatuksia omasta pystyvyydestä sekä rohkeutta esiintymiseen. Vaikka mukana oli vain pari osallistujaa, antoi tämä tärkeää tietoa tulevaisuuden suunnittelua ajatellen. Jatketaan tästä tammikuussa!

Linkki Kouvolan Sanomien artikkeliin

 

Kuva Heiner Sollermann Pixabaystä

 

Kirjoita kommentti

*