Työhyvinvointi on päivän sana. Perinteisesti työhyvinvointi määritellään fyysisenä toiminta- ja työkykynä. Hyvä ja monipuolinen ravinto, sopivasti liikunta ja riittävä lepo auttavat jaksamaan meitä arjen pyörityksessä. Työpaikoilla hyvinvointiin liittyvät myös toimiva työympäristö, hyvä työyhteisö, oman työn arvostaminen sekä hyvä ammattitaito. Trendinä on, että työpaikoilla kannustetaan työntekijöitä oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja tähän yhtenä keinona onkin taukoliikuntaan.

 

Taukoliikuntaa myös ammattikeittiöihin

Ammattikeittiötyössä ei yleensä liikunnasta ole pulaa; on nostoja, kumarruksia, vetoja ja työntöjä. On kävelyä salin ja keittiön välillä linjastoon täydennystä vieden ja tyhjiä astioita astianpesuun tuoden. Takapuoli ei siis päivän aikana pääse puutumaan eikä hiirikäsi vaivaamaan. Mihin siis keittiön työntekijät tarvitsevat lisää liikuntaa, kun muutenkin liikutaan koko päivä. Herää myös kysymys, kenellä on edes aikaa tehdä jumppaliikkeitä kesken sopan keiton.

Juuri työn fyysisyydestä johtuen olisi hyvä työpäivän aikana pysähtyä hetkeksi ja kuulostella omaa kehoaan. Muutaman minuutin venytys ja jumppaliikkeet, joko yksin tai yhdessä kaverin kanssa, auttavat palauttamaan rasittuneen selän ja hartiat. Erityisen tärkeitä ovat työasentojen vastaliikkeet. Tehdään liikkeitä, jotka auttavat palautumaan rasituksesta. Keittiössä kun ollaan, apuna voidaan käyttää esim. keittiötyövälineitä. Mukavassa seurassa hymy on herkässä ja mielikin kevenee.

Yhdessä jumpaten hymy irtoaa ja harjatkin saavat ihan uuden merkityksen. (Kuva: Merja Ylönen)

No mistä se aika otetaan kaiken kiireen keskellä. Kun puhutaan muutamasta minuutista, niin se aika löytyy kyllä, sitä ei tarvitse varata erikseen. Liikkeitä voidaan tehdä työn lomassa esim. vaikka yleiskoneen äärellä, kun käy tarkistamassa onko taikina valmista tai padan äärellä, kun valvotaan kastikkeen saostumista. Yhteiset tiedotus- ja palaverihetket voidaan aloittaa esim. parin minuutin venytysjumpalla.

Venytyksiä harjanvartta apuna käyttäen. (Kuva Merja Ylönen)

Tässä toiminnassa ei tarvitse hien virrata, vaan ideana on, että kroppa palautuu rasituksesta.

Letkeitä työpäiviä siis:)

 

HUOM! Hankkeessa tuotettu video keittiöjumpasta julkistetaan helmikuussa 2018.

 

Merja Ylönen

TKI asiantuntija