Lauantaina 9.12.2017 järjestettiin Game On -hankkeen, Digillä duuniin! -hankkeen, Ohjaamo Olkkarin ja Hacklab Mikkeli ry:n yhteistyönä Job Game Jam -tapahtuma. Kyseessä oli tiettävästi Mikkelin ensimmäinen Game Jam -tapahtuma, jossa nuorille tarjoutui mahdollisuus osallistua pelinkehitykseen liittyviin workshopeihin sekä kehittää omia lauta-, rooli- tai tietokonepelejä. Tapahtumaan osallistui yhteensä 40 erilaista osaajaa: mukana oli niin ensikertalaisia, harrastelijoita kuin myös pelialalla työskentelystä kokemusta omaavia nuoria. 

 

Job Game Jameilla todistettiin, että tiimi on enemmän kuin osiensa summa. Esimerkiksi tietokonepeliä kehittäneessä tiimissä oli mukana graafisen alan, koodauksen, musiikin, muotoilun ja kuvataiteen osaajia. Nämä osaamiset yhdistämällä 12 tuntia kestäneen Game Jam -tapahtuman aikana syntyi tietokonepeli. Aina tiimin jäsenten roolit eivät ole näin selkeät, vaan tiimin jäsenet voivat tehdä peliä enemmän lomittain. Näin tapahtui muun muassa tiimissä, joka teki tapahtuman aikana lautapelin. Tämän tiimin jäsenet osallistuivat kaikki niin pelin idean, sääntöjen kuin pelilaudan ja muiden tarvikkeiden tekemiseen.

Tietokonepelin ideointia. Kuva: Antti-Pekka Lehtonen 

Työelämätaitoja ja yrittäjämäistä asennetta 

Game Jameissa opitaan paljon erilaisia taitoja ja kehitetään omaa osaamista. Yhteistä peliä kehittäessä tiimitaidot ovat avainasemassa: tiimin jäsenten tulee etsiä yhteinen visio pelistä ja lähteä toteuttamaan sitä siten, että jokaiselle muotoutuu tiimissä luonteva, mielekäs rooli. Nämä roolit voivat kytkeytyä eri osaamisalueisiin, kuten tässä tapauksessa pelinkehittämisen eri osa-alueisiin. Roolit voivat siis olla puhtaasti tehtävän suorittamiseen suuntautuvia tai toisaalta myös ryhmää ylläpitäviä ja sen toimintaa helpottavia rooleja. Yksi pitää kokonaisuutta kasassa, kun taas toiselle voi olla luontevampaa keskittyä pieniin yksityiskohtiin. Jonkun rooli voi olla hengenluoja ja tsemppari. Ehkä joku saattaa ottaa myös johtajan roolin? Voi toki olla, että välillä joudutaan myös ratkomaan ristiriitatilanteita, kun tiimin jäsenillä on erilaisia tahtotiloja tai näkemyksiä. Tällöin ryhmän toimintaa tukee esimerkiksi sovittelijan ja hyvän neuvottelijan roolit.

Game Jam -tapahtumassa oli aistittavissa kyky ja tahto oppia uutta sekä kehittää itseään. Yhteisen pelinkehityksen myötä kehittyivät muun muassa yrittäjämäinen asenne, vuorovaikutustaidot, mukautumiskyky, digitaalinen osaaminen sekä projektitaidot. Nämä kaikki ovat sellaisia työelämässä ja työnhaussa tarvittavia taitoja, joista on hyötyä pelialalla, mutta yhtälailla myös kaikilla muilla aloilla.

Game Jam -tapahtumassa oli mahdollista uppoutua myös virtuaalimaailmoihin. Kuvassa Digillä duuniin! -hankkeen pelipedagogiikan asiantuntija Heikki Koponen (oik.) ja pelimusiikin tekemisestä workshopin pitänyt Mikko Tarmia (vas.). Kuva: Antti-Pekka Lehtonen 

Lue lisää tapahtumasta Hacklab Mikkeli ry:n blogikirjoituksesta ja Länsi-Savon uutisesta.

 

Sanna Lappalainen
projektipäällikkö
Digillä duuniin! -hanke
sanna.lappalainen@xamk.fi
puh. 040 637 7903