“Päivä oli yllättävän hauska, vaikka aluksi meinasikin usko loppua.”

Esedun Salosaaren luonnonvara-alan uudet opiskelijat ja henkilökunta kokoontuivat ensimmäisen viikon päätteeksi 5.8.2022 Mikkelipuistoon noin 50 hengen voimin. Tavoitteena oli rennon lupsakkaan tapaan viettää kampuspäivää, antaen aloittaville opiskelijoille mahdollisuuden tutustua lempeään tahtiin toisiinsa ja henkilökuntaan. Myös Mikkelipuiston puutarhaväki osallistui päivään, esittelivät alueen ja olivat mukana tekemässä yhteistä päivää. Ohjelmasta vastasi Xamkin Yhessä eteenpäin -hanke, joka työskentelee opiskelijoiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja kouluyhteisöön kiinnittymisen edistämiseksi.

”Polkuautoilla ajo oli parasta.”

 

Päivä alkoi Yhteiset tekijät -ringillä, jossa paljastui muun muassa, että lähes kaikki pääsivät eniten toivomalleen opiskelualalle, ja että henkilökunta odotti päivän tapahtumia innokkaammin kuin opiskelijat. Kilpailuhermoa kutkuttava Kaaos-peli sai kuitenkin porukkaan vauhtia, huppareihin tuli hiki rasteja etsiessä ja ryhmätehtävien äärellä nähtiin hienoa heittäytymistä. Voittajajoukkueen saatua palkinnot rauhoituttiin nokipannukahveille jutustelemaan, minkä jälkeen opiskelijat saivat valita itselleen mieluisan toiminnan pihapelailun, askartelupisteen tai polkuautoilla kruisailun väliltä. Kampuspäivä päättyi helteiselle nuotiolounaalle.

”Kiva paikka järjestämiseen.”

 

Oppilaitoksissa panostetaan lukukauden alussa ilahduttavasti ryhmädynamiikan vahvistamiseen sekä opintoihin ja yhteisöön kiinnittymiseen. Startti- ja ryhmäytymispäivät ovat jo vakiintuneet oleelliseksi osaksi toiselle asteelle siirtymisen nivelvaihetta. Esedu on vuosia kehittänyt yhteisöllisyyttä vahvistavia toimintoja, mm. opiskelijatoiminnan ohjaajan työn kautta. Tuoreimpana esimerkkinä nyt järjestetty Salosaaren kampuspäivä, jonka tavoitteena oli leppoisaan tahtiin etenevä tutustuminen vahvistaen samalla yksikön opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteyttä toisiinsa. Monen luonnonvara-alan opiskelijan kohdalla ammatillisen koulutuksen aloitus sisältää suuren elämänmuutoksen, kun edessä on muutto asuntolaan. Luottamuksen rakentaminen henkilökuntaan ja muihin opiskelijoihin on keskeistä, jotta opiskelijan on turvallista asettua häntä tukeviin rutiineihin.

”Hyvä juttu, ensi vuonna uudestaan!”

 

Esedulla on Mikkelissä neljä kampusta ja Pieksämäellä omat yksikkönsä. Joka kampuksella on erityispiirteensä, joita yhteisöllisessä työssä kannattaa huomioida. Panostukset ryhmäytymistä vahvistavaan toimintaan heijastuvat suoraan opiskelijoiden ja koko oppilaitosyhteisön hyvinvointiin. Kampuspäivän idea oli kokeilla uudenlaista tapaa vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Yhessä eteenpäin -hanke tarjoaa täydentävää tukea ja kokeiluja vielä ensi kesään saakka oppilaitosten kehittäjäkumppanina. Tsemppiä kaikille jokapäiväisiin kohtaamisiin kampuksilla; yhteisöllisyyden rakentamiseen tarvitaan kaikkia yhteisön jäseniä.

 

Lainaukset ovat poimintoja kampuspäivän palautteesta.

Kirjoita kommentti

*