Mikkeliläisiin metallialan kärkiyrityksiin kuuluva Casemet on kasvanut vauhdikkaasti ja laajentunut yritysostoin. Muutama vuosi sitten toimitusjohtaja Jukka Kokkonen kävi päivittämistä johtamisosaamistaan Pienyrityskeskuksen CEO JOKO -valmennuksessa.

Keväällä 2016 perustettu Casemet Oy on kahden perheen omistama yhtiö, joka on erikoistunut teräskotelointiin sekä sähkömekaanisten ja ohutlevyrakenteiden sopimusvalmistukseen.

Yritys valmistaa teräksisiä suoja- ja laitekoteloita sekä seinäkaappeja asiakkaan toiveiden mukaan. Yrityksen tuotteita voidaan käyttää myös ulkona haastavissa oloissa, kuten raide- ja tieliikenteessä. Asiakaskuntaan kuuluu kotimaisia vahvoja vientiyrityksiä, kuten Kone, Wärtsilä ja Metso.

Yrityksen pääpaikka on Mikkeli. Koronasyksynä valmistuivat uudet tilat Viron Pärnuun, ja Riihimäen tehtaan toiminta siirtyi sinne syyskuun alussa. Pärnussa tehdään levytyöstöä, laserleikkausta ja siellä on epäkeskolinja.

Yritys investoi keväällä Salvagninin B3-hybridisärmäimeen, joka liitettiin P4 Lean -taivutusautomaatin rinnalle. Lisäksi yritys toi markkinoille uuden tuotteen, Cubo Outdoor Cabinet -kotelointiratkaisun, joka suojaa sähkötekniikkaa ja hydrauliikkaa vaativissa olosuhteissa ulkokäytössä.

”Olemme tehneet määrätietoista kehittämistyötä. Tänä vuonna saatiin maaliin uudistuksia, jotka pistettiin liikkeelle jo ennen koronaa. Koronatilanne ei näkynyt merkittävästi meillä vielä ensimmäisen ja toisen kvartaalin aikana, mutta loppuvuonna isojen asiakkaidemme tilauskannan tilanne heijastuu tänne meillekin. Teknologiateollisuuteen koronan vaikutukset ovat kaikkineen tulleet viiveellä”, toimitusjohtaja Jukka Kokkonen sanoo.

Jokosta verkostoja ja ideoita

Casemet työllistää tällä hetkellä Mikkelissä 135 henkilöä ja kaikkineen noin 170. Viime vuonna yrityksen liikevaihto oli yli 17 miljoonaa euroa.

Jukka Kokkonen ryhtyi yrittäjäksi vuonna 2011. Parisen vuotta sitten hän innostui mukaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Pienyrityskeskuksen CEO JOKO -valmennukseen.

”Olen ollut toimitusjohtajana pitkään, mutta innostuin, kun ohjelma oli mukana Kauppakamarin tarjonnassa. Ajattelin briiffata itseäni vähän siitä, mitä nyt on meneillään, hankkia lisää verkostoa ympärilleni ja tavata kollegoita.”

Kannattaa tulla pohtimaan, mitä voisi tehdä toisin.

Viime vuonna paikallinen yrittäjäjärjestö valitsi Casemetin vuoden mikkeliläisyritykseksi.

”Jokosta jäi mieleeni useita kiinnostavia teemoja. Ohjelma vahvisti tuntoja siitä, että digitalisaatioon pitää satsata. Siihen pitää mennä mukaan, ettei jää ulos.”

Antaa paljon, kun pääsee keskustelemaan asioista.

Myös johtamisesta tuli kiinnostavia uusia näkökulmia.

”Oman ajankäytön johtaminen oli asia, jota aloin miettiä. Tärkeä oli myös henkilöjohtamiseen näkökulma, että työntekijät tulevat erilaisista taustoista, heillä on erilaisia näkemyksiä ja tunteita. Johtajan pitäisi kuitenkin saada kaikki työntekijät sisäistämään yrityksen arvot, jotta voidaan viestiä, mihin suuntaan yritys on menossa ja pystytään sitoutumaan yhteiseen päämäärään.”

Antoi paljon päästä keskustelemaan digitalisaatiosta.

Vastuullisuus tarkoittaa Jukka Kokkosen mukaan myös sitä, että pidetään yrityksestä ja sen henkilöstöstä huolta eri tilanteissa.

”Kun yritys pysyy hyvässä kunnossa, myös työntekijät voivat hyvin.”

On tärkeää päästä irti päivärutiineista.

PYK on Joko-koulutusten pioneeri

Pienyrityskeskus aloitti Joko-koulutukset jo 40 vuotta sitten. Vuosikymmenten varrella ohjelmaa on järjestetty eri puolilla maata ja koulutettuja johtajia on ollut satoja.

Koulutuksen ytimenä on ollut muun muassa strategian laadintaan, johtamistaitoihin, työnlainsäädäntöön, asiakkuuksiin, kumppanuuksiin, verkottuneeseen toimintatapaan, talouslukutaitoon sekä yrityksen tulevaisuuskuntoisuuteen keskittyminen.

”Koulutus soveltuu koko toimihenkilökaartille. Useinhan omasta koulutuksesta on aikaa, joten asioiden kertaaminen on aina paikallaan”, Casemet Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kokkonen korostaa.

Asioiden kertaaminen on paikallaan koko toimihenkilökaartille.

 

Teksti, kuvat ja videoleikkeet: Päivi Kapiainen-Heiskanen