Aloitin noin kuukausi sitten harjoittelijana Mentoring NEETs –hankkeessa, ja olenkin päässyt vauhdilla projektityön makuun. Harjoitteluni liittyy sosionomiopintoihini, joita suoritan Metropolia ammattikorkeakoulussa. Opiskelujeni kautta osallistuin nuorten mentorointihanketta edeltäneeseen Matti – Miesten matkat työhön –hankkeeseen. Mentoring NEETs-hanke herätti kiinnostukseni, kun huomasin harjoittelupaikkaa etsiessäni, että Matti-hankkeelle oli ilmaantunut jatkohanke. NEETs-hankkeen keskiössä tulisi olemaan sukupolviälykkään mentorointimallin kehittäminen. Sukupolviälykkyys tuntuu mielekkäältä viitekehykseltä nuorten mentorointihankkeessa, koska mentorien ja nuorten välinen kommunikointi on elintärkeää projektin onnistumisen kannalta.

Yhteistyön käynnistelyä ja tutustumista

Olen heti harjoitteluni alusta asti päässyt työskentelemään hanketiimin kanssa, ja myös oppinut paljon ensimmäisistä viikoista. Toisella harjoitteluviikolla olin mukana ensimmäisessä hankkeen kansainvälisten kumppaneiden (NGO Peonies Bulgariasta ja BD Center Puolasta) ja Xamkin yhteisessä tapaamisessa 25-28.2.2019. Kaikkiin päiviin sisältyi paljon mielenkiintoista sisältöä. Aika käytettiin tehokkaasti hyväksi vaihtamalla kokemuksia ja informaatiota kunkin maan nuorten ja heidän palveluidensa tilanteesta, ja tutustuttamalla vieraat erilaisiin nuorten tukimuotoihin Suomessa ja samalla joihinkin kotimaisiin hankekumppaneihin.

Kouvolan Ohjaamon toimintaan tutustumassa                                                   Kuva: Jaana Poikolainen

Ensimmäisenä päivänä kerroimme yhdessä bulgarialaisille kumppaneille sekä yleisellä tasolla että esimerkkien kautta Matti – Miesten matkat työhön –hankkeesta saaduista kokemuksista, josta he olivat kertoneet olevansa kiinnostuneita. Esittelin myös itse oman innovaatioprojektiopintoihini liittyvän Matti-projektissa eri alojen opiskelijoiden kanssa kehitetyn videon, jossa eri opiskelu- tai työurille päätyneet nuorehkot ihmiset kertovat omalle sukupuolelle yleisen käsityksen mukaan poikkeavista uravalinnoistaan. Videon tarkoituksena oli edistää jokaisen yksilön omien uravalintojen tekemistä välittämättä stereotypioista, ja toimia mahdollisena nuorten ohjauksen työvälineenä.

Tekemisen meininkiä

Vieraat saivat myös tietoa Suomessa toimivista työpajoista, ja iltapäivällä veimmekin heidät tutustumaan Kouvolan Nuorten OTE-työpajalle Viitakumpuun. He valokuvasivat innokkaasti työpajoilla nuorten toimesta tuotettuja upeita käsitöitä. Pienkoneiden korjaamopajalla näimme käytännössä nuorten työskentelyä, ja saimme kuulla heidän kokemuksiaan toiminnasta. Oli hienoa nähdä, kuinka tekemisestä nautittiin. Eräs nuorista oli päässyt pajalla työntekijöiden rinnalle työnjohtotehtäviin. Vieraamme olivat myös vaikuttuneita työpajatoiminnasta, jota ei ainakaan tässä mittakaavassa heidän kotimaissaan ole. Bulgarialaiset totesivat, että heidän on vaikea kertoa työpajatoiminnasta omassa maassaan, koska heillä ei vastaavaa toimintaa juurikaan ole.

Seuraavana päivänä Puolasta saapui kaksi BD Centerin edustajaa. Päivä alkoi Sanna Toiviaisen luennolla Ohjaamon case-tutkimuksesta, jonka tuloksena oli hahmottunut kuva nuorten ei-lineaarisista elämänurista. Saimme kaikki mielenkiintoisen näkökulman NEET-nuorten tilanteeseen kotimaassamme.

Sanna Toiviaisen luennolta Ohjaamon case-tutkimuksesta                          Kuva: Jaana Poikolainen

Tuttuun tapaan työskentelimme tehokkaasti koko päivän. Esimerkiksi kukin taho esitteli omaa organisaatiotaan ja tutustuttiin mentoroinnin erilaisiin mahdollisuuksiin ja mahdollisiin työvälineisiin. Illalla pääsimme viettämään iltaa hieman rennommissa tunnelmissa päivällisen ja musiikillisen annin merkeissä Kouvolan Viiraamossa.

Projektin arviointia ja eväitä tulevaan

Kolmas päivä alkoi workshop-työskentelyllä, jossa kokosimme projektin, toimenpiteiden ja sen tulosten arviointia, joista olisi tarkoitus koota yhteinen arvioinnin malli. Kouvolan keskustassa lounastettuamme ja vaihdettuamme muun muassa kokemuksia maidemme erilaisista tukijärjestelmistä liittyen työttömyyteen, lähdimme tutustumaan Kouvolan Ohjaamoon, joka ilahdutti matalankynnyksen toiminnallaan ja myös upealla sijainnillaan ja nuorille suunnitelluilla uusilla sisätiloillaan. Tämän jälkeen lähdimme tutustumaan Parikin toimintaan, jossa riitti ihmeteltävää kierrätyksestä lähtien erilaisiin toimintamuotoihin. Päiväämme sisältyi vielä yhteistä suunnittelua, jonka jälkeen puolalaiset kumppanimme lähtivät kotimatkalle.

Viimeinen kansainvälinen vierailupäivä kului Haminassa tutustuen Kakspy:n Osku Mediapajan ja sekä samassa rakennuksessa toimivan Klubitalon toimintaan. Osku Mediapajassa pääsimme näkemään nuorten työskentelyä, jota oli ilo seurata. Taidokkaat nuoret olivat selvästi ylpeitä tuotoksistaan. Samalla reissulla saimme ”haistella” Haminan kaupungin historiallista tunnelmaa.

Kielimuuri toi ajoittain haastetta kansainväliselle työskentelylle, mutta muurithan on tehty murrettaviksi tai ylitettäväksi, miten vain. Erilaiset näkökulmat virkistävät ja antavat sysäystä uusille ideoille.

Illanvietto, Kouvolan Viiraamo                                                                                 Kuva: Jaana Poikolainen

Bulgarialaisten ja puolalaisten kumppaneiden vierailusta jäi kokonaisuudessaan hyvä tunne. Kokemuksia rikkaampana ja mielenkiinnolla tulevia haasteita kohti jatketaan eteenpäin.

Nuorten tukeminen on lähellä omaa sydäntäni, kuten myös sen eteen tehtävä työ. Mentoroinnilla on mielestäni hyvät mahdollisuudet olla toimiva menetelmä nuorten hyvinvoinnin edistämisessä, ja olenkin mielelläni mukana tässä kehittämistyössä.

 

Terhi Kivioja, Mentoring NEETs –hankkeen harjoittelija (KM, sosionomiopiskelija Metropolia)