Kenttäpostia-blogitekstit tarjoavat kurkistuksia oppilaitosarkeen sekä opintojen keskeyttämisen ehkäisyyn. Tässä kenttäpostissa kurkistetaan opiskelijan asuntolaelämään sekä vapaa-ajantoimintaan. Kirjoittajina ovat Hyrian Pitovoimaa Luva- opintoihin -hankeverkoston toimijat.

 

Asuntolan yhteisöllisyydellä on suuri merkitys monelle suoraan kotoa muuttaneelle nuorelle. Nuoret tukeutuvat toisiinsa asuntolassa iloissa ja suruissa, mutta välillä tarvitaan aikuisen ohjaavaa kättä kokoamaan joukkoja ja saamaan nuoret osallistumaan isommalla porukalla yhteiseen tekemiseen. Samalla parannetaan asuntolan yhteisöllisyyttä sekä turvallisuuden tunnetta asuntolassa.

 

Päätettiin siis hypätä opiskelijoiden saappaisiin ja viettää yö asuntolalla. Yövierailijaksi asuntolaan saapui työssäoppijamme Eini, joka kouluttautuu nuoriso ja yhteisöohjaajaksi. Eini on jo tullut tutuksi opiskelijoiden kanssa oltuaan mukana oppitunneilla sekä vapaa-ajan toiminnassa mukana viimeisen seitsemän viikon ajan. Alustavan kartoituksen jälkeen päädyimme painottamaan toimintaa vaivattomaan yhdessäoloon ja arjen kohotukseen ilman urheilusuorituksia.

 

Alkuun oli saunalle tuotu vähän herkkuja sekä valoja. Saunojat saivat lisäksi tehdä erilaisia kauneushoitoja heille varatuilla tuotteilla. Lautapelit tekivät paluun ja isolla porukalla pelattiin ja naurettiin. Tutkimme myös osallistujien etunimien merkityksiä sekä historiaa ja esittelimme akrobaattisia ominaisuuksiamme. Kaikki suurella huumorilla ja lämmöllä tietenkin. Herkkuja söimme niin että napa rutisi ja salmiakkien voimakkuudetkin tuli testattua.

Illanvietossa myös keskusteltiin tärkeistä asioista; puhuttiin siitä kuinka asuntolassa jokainen voisi toimia niin, että yleisesti valloillaan olisi tunnelma yhteisestä asumisesta ja elämisestä, sekä sellainen yhteishenki, ettei kukaan jäisi aivan yksin. Mietittiin yhdessä tekemisen vaihtoehtoja ja monelle nousi se ajatus, kuinka tärkeä rooli ohjaajallakin on nuorten keskuudessa. Moni odotti jo kovasti kesää ja tulevia työssäoppimisjaksoja.

 

Aamulla aikaisin saivat opiskelijat vielä saapua yöpuvuissaan kahville ja lettuaamiaiselle ennen tunneille lähtöä.

 

Aamutunnelmissa oli hymy herkässä, kun yöpukuiset opiskelijat koristelivat letut mansikkahillolla ja kermavaahdolla. Saatiin nähtäväksi möyriviä mönkijöitä ja suloisia hymykasvoja <3

 

Asuntolailta intoutti ostoksille,ja asuntolaan hankittiin Pitovoima- hankkeen tiimoilta muheva määrä lautapelejä ja pelejä, jotta pelailut jatkuisivat. Kohta on kevätlukukausi päättymässä ja nuoret saavat suunnata energiaansa muualle.

 

Toivottavasti syksyllä takaisin palaa joukko levänneitä ja motivoituneita nuoria joiden kanssa saadaan yhdessä kehitellä jälleen uusia juttuja 🙂

 

Pitovoimaa luvan opintoihin -verkosto

Pitovoimaa luvan opintoihin on Oph:n rahoittama seitsemän osatoteuttajan verkostohanke, jonka tavoitteena on opintojen keskeyttämisen ehkäisy luonnonvara-alalla ohjausta kehittämällä. Luonnonvara-alan opiskelussa korostuu erityispiirteinä alan kausiluonteisuus, työelämässä opiskelu sekä erityisesti nuorten asuntolassa asuminen.

 

Emilia Ulaska & Eini Vainio, Pitovoimaa luvan opintoihin- hanke / Hyria Koulutus Oy