Miten esitellä Mäntyharjua kiinnostavasti nuorille, matkailijoille ja satunnaisille kulkijoille paikallisia unohtamatta? Tällaisen haasteen markkinointiharjoittelijat saivat. Tavoitteena on esitellä Mäntyharjua uudella ja kiinnostavalla tavalla, summaavat harjoittelijat tavoitettaan. Seikkailupelin kautta aktivoidaan nuoria ja tuodaan lisää vapaa-ajan mahdollisuuksia kesäiseen Mäntyharjuun. Game On -hankkeessa Observis Oy:n kanssa kehitetty peli tarjoaa tekemistä, tietoa ja aktivoi sekä esittelee mielenkiintoisia paikkoja ja faktoja Mäntyharjusta koko heinäkuun ajan.

Maija Jormanainen, Heini Rahikainen ja Teemu Vitikainen

Sisältöä suunnitelleet opiskelijat Maija Jormanainen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta, Heini Rahikainen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta ja Teemu Vitikainen Jyväskylän yliopistosta ovat laittaneet luovuutensa likoon. Valittavina on 5 eri kategoriaa ja rasteja, kysymyksiä on yli puolensataa. Kaikille löytyy jotain, sillä rastien teemat liittyvät urheiluun, historiaan, matkailuun, kulttuuriin tai luontoon. Kuukauden sisällä eniten rasteja suorittanut saa Mäntyharjun tietäjä arvonimen.

Pelin pelaaminen on yksinkertaista. Tarvitset vain älylaitteen, johon lataat sovelluksen. Ensimmäiset rastit löytyvät helposti läheltä keskustaa ja vähitellen haasteet lisääntyvät edetessäsi. Peli soveltuu sekä itsenäiseen pelaamiseen, kaveriporukan ajanvietteeksi tai vaikkapa perheen yhteiseksi retkipäiväksi. Ulkomaalaisia vieraita ja matkailijoitakaan ei ole unohdettu, sillä peli on pelattavissa myös englanniksi ja se on maksuton. Tämä on nyt testi, miten peli toimii pidempikestoisena ilman miehitettyjä rasteja, toteaa Heikki Isotalus Observiksesta

Alla on lyhyt kuvaus pelin juonesta, joka on tehty hieman kieli poskella.

Hyppää seikkailuun ja valloita Mäntyharju!

Oletko SINÄ seuraava ”Mäntyharjun tietäjä”? Viihdytkö parhaiten luonnossa, oletko himourheilija, sytytkö historiasta vai haluatko kulttuurin taitajaksi? Voit valita osa-alueen omien kiinnostuksen kohteidesi mukaan. Etsi rasteja, ratko arvoituksia ja valloita Mäntyharju Mäntyharju Race -pelissä.

“Olet saapunut Mäntyharjulle, Suomen keskipisteeseen. Mäntyharju, kaiken alku ja loppu, aika ja avaruus, alfa ja omega. Kuitenkin, olet saapuessasi pennitön, taidoton, eikä kulttuuristakaan ole harmainta hajua. Tähän tarvitaan muutos. Et tyydy kompromisseihin, vaan tähtäät suoraan huipulle. Kiikareissasi on Mäntyharjun valtias -titteli. Saavuttaaksesi määränpääsi sinun tulee kehittää itsestäsi monitaitaja, joka tietää kaikesta kaiken, ja vielä vähän päälle. Sinun tulee siis hallita niin kulttuurin, historian, urheilun, matkailun kuin luonnonkin aihealueet. Pue seikkailuhousut jalkaan, etsi kätketyt rastit, ratko arvoitukset ja lunasta Mäntyharjun himotuin arvonimi. Lupaamme, että uurastuksesi palkitaan matkan varrella.”

Pelissä on viisi kategoriaa: urheilu, kulttuuri, luonto, matkailu sekä historia. Jokaiseen aihealueeseen liittyy 11 rastia, jotka löytämällä saavutat korkeimman tittelin. Voit suorittaa eri kategorioiden rasteja sekaisin, haluamassasi järjestyksessä. Jokaisen kategorian ensimmäiset kolme rastia näkyvät kartalla aloittaessasi. Ratkaistuasi nämä olet oikeutettu ensimmäiseen palkintoon ja ylenet seuraavalle tasolle. Tämän jälkeen kartalle ilmestyy kolme uutta rastia, ja matkasi huipulle voi jatkua. Näiden kolmen rastin jälkeen peliin tulee lisätwisti eli niin sanottu salarasti. Tämä rasti ei näy kartalla, vaan sinun tulee selvittää sen sijainti pelin antaman vihjeen avulla. Jos ratkaiset tämänkin arvoituksen, ylenet jälleen korkeammalle hierarkiatasolle ja saat jo toisen palkinnon. Kolmas taso sisältää jälleen kolme tavallista rastia sekä yhden salarastin. Ratkaistuasi nämä olet saavuttanut korkeimman tason ja ansaitset kategorian ylimmän tittelin sekä sen kantajalle arvoisensa palkinnon.

Mitä vielä odotat? Ready, steady, GAME!

Mäntyharju Race on toteutettu X-Routes sovelluksella, jonka saat ladattua Play –kaupasta tai App Storesta
Peli on toteutettu osana Xamkin Pienyrityskeskuksen Game On – Nuorten työllistymistä uudenlaisista digitaalisista kokeiluista –-hanketta, joka saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta

Lisätiedot: Niko Arola Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Pienyrityskeskus niko.arola@xamk.fi 040 5380 961 tai Teemu Vitikainen, Observis Oy teemu.vitikainen@observis.fi  040 1525147