Kevät 2020 on täällä. Luonto heräilee ikuiselta tuntuneen marraskuun jäljiltä ja päivät ovat pidempiä sekä valoisampia.

Tätä olemme odottaneet koko alkuvuoden, kun ei sitä luntakaan sitten loppujen lopuksi tänne eteläisempiin Suomen osiin kunnolla satanut – harmi. Mutta nyt purot solisee, jäät kolisee ja leskenlehtiä puskee maasta läpi – lintujen viserrystä unohtamatta!
Kyllä, kyllä se kevät on tullut!

Harmiksemme kevätilakointia on varjostanut harmaa pilvi.
Meidän rakasta kansaamme ja maapallon ihmiskuntaa vavisuttanut COVID-19, tuttavallisemmin kutsuttuna koronavirus, vaikuttaa tällä hetkellä kaikkien elämään jollain tavoin. Virus on muuttanut elämäämme täällä maapallolla ja oma näkemykseni on, että tulee muuttamaan vielä lisää – ja paljon. Se, että miten kaikkinensa, niin siihen ei taida löytyä maanpäältä kristallipalloa ja meidän täytyy kulkea eteenpäin päivä kerrallaan ottaen vastaan mitä seuraava päivä mukanaan tuo.

Virus on vavisuttanut maapallon ihmiskuntaa, aiheuttaen pelkoa, epätietoisuutta, ahdistuneisuutta ja epätodellisia tilanteita, joita ei olisi osannut odottaa tapahtuvan kyseisellä intensiteetillä, vieläpä niin lyhyellä aikavälillä. Pidempiaikaisempia vaikutuksia ei uskalla edes ajatella.

KOTOA käsin

Suurella osalla suomalaisia arki heitti täysin kuperkeikkaa, kun Suomen hallitus linjasi maaliskuun 2020 puolessavälissä toimenpiteitä suomalaisten turvaamiseksi. Kaikki henkilöt joilla vaan on mahdollisuus hoitavat työnsä nyt etätoimistoiltaan – kotoa käsin.
Lapset aloittivat etäkoulun ja varhaiskasvatukseen pienet lapset viedään suositusten mukaan vain äärimmäisessä tilanteessa.
Yhtäkkiä kotona ei käydäkään ainoastaan vaan nukkumassa: elämä on nyt pääasiassa kodin seinien sisällä. Lasten ja aikuisten ollessa kotona niin, että kaikki hoitavat mahdollisimman normaalisti aiemman perusarjen rutiinit omalta osaltaan, tuottavat tilanteita
joissa vaaditaan
kykyä venyä ja joustaa.

Tilanne on poikkeuksellinen ja on aiheuttanut uudenlaista järjestäytymistä varmasti aivan jokaisen elämään, oli lapsia tai ei. Nyt jos koskaan onkin tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan, jotta myös mieli ja ajatukset pysyvät avoimina uudenlaisten haasteiden ja jokseenkin epätietoisen tilanteen kanssa.

yhteisöjen aPU

Virus ja sen saapuminen herättelemään meidät ihmiset tarkastelemaan eloa, oloa ja uskoa elämään täällä maapallolla on onnistunut tuottamaan sivuvaikutuksena myös paljon hyvää. Se on kaikesta negatiivisesta huolimatta kasvattanut uskoa ihmisiin ja muistuttanut monia meistä siitä mikä elämässä on tärkeää, eikä varmasti tämän kriisin jälkeen enää pidetä asioita aiemman tavoin niin itsestäänselvyytenä. Yhtenä huomiona: apua tarjotaan ja sitä otetaan vastaan entistäkin matalammalla kynnyksellä (kunhan vain muistaa pitää huolta turvavälistä!).

Tämä on mielestäni y
hteisöllistä toimintaa, vaikka fyysiset kohtaamiset jäävätkin tapahtumatta. Onneksemme fyysisten kohtaamisten loppuminen ei tarkoita etteikö sosiaaliset kohtaamiset olisi enää mahdollisia – digiaika mahdollistaa meille paljon.
Toisena erittäin positiivisena huomiona; vaikka mieltämme harmaa pilvi varjostaisikin, maapallon luonto ja ilmasto nauttivat tästä poikkeustilanteesta ilmansaasteiden vähennyttyä huomattavasti. Se on hienoa se!

Kuvat: Virpi Maaranen

 

 

 

ARJEN MUUTOKSIA

Monen arki on muuttunut. Vielä muutama viikko sitten pyörinyt kiireinen oravanpyörä pyöri täysillä. Pyöriihän toki tälläkin hetkellä iso pyörä, mutta se ei näyttäydy samoin, kuin aiemmin kun olemme pääasiassa omissa oloissamme. Veikkaan (toivon!), että samanlainen asia on huomattavissa ympäri Suomea mm., liikenteen vähentymisenä ja  katujen tyhjyytenä. Puolestaan metsälenkeillä saattaa tulla aiemmasta poiketen ihminen tai kaksi vastaan.

Yhtäkkiä ei olekaan niin kovin kiire, kuten vielä hetki sitten kaikilla oli. Nyt on aikaa kuulostella itseään, omia ajatuksiaan ja tehdä asioita, joita ei välttämättä silloin siinä kiireisessä arjessa ehtinyt tai jaksanut muuta kuin haaveilla tekevänsä. Tosin, painottaisin vahvasti nyt sitä, että Sinun ei ole pakko tehdä yhtään sen enempää kuin aiemmin – tämä vain selvennyksenä, jottet ota turhia suoriutumispaineita kotona 24 tuntia / vuorokaudessa tilanteesta. Ehkäpä nyt on aika myös sille hengähtämiselle ja hengittämiselle.

taide, kulttuuri ja luonto

Uskallan veikata, että erilaiset taide-kulttuuri –ja luontomenetelmät ovat tulleet monen ihmisen tietouteen ja osaksi tätä poikkeuksellista arkea, ainakin entistä enemmän tämän tilanteen myötä. Niiden tuottamat kokemukset ja elämykset vaikuttavat stressitasojen alenemiseen ja ajatusten saamista hetkeksi etäämmälle valloillaan olevasta tilanteesta. 

Oletko Sinä käynyt ottamassa vastaan metsän ja luonnon tarjoaman avun? Huomaamattasikin metsän vaikutus laskee harteesi irti korvista ja täyttää keuhkosi raikkaalla ilmalla – käy kokeilemassa!

Kannattaa seurata Parasta-Etelä Savoon –hankkeen Facebook sivuja, olemme päivittäneet ja päivitämme sinne erilaisia vinkkejä ja linkkejä, kuinka pääset nautiskelemaan ihan kotioloissa erilaisista taide –kulttuuri –ja luonto teemaisista asioista.

yhdessä

Huolehditaanhan nyt kaikki yhdessä siitä, että teemme oman osamme viruksen leviämisen hidastamiseksi ja pysytään mahdollisimman paljon ainoastaan kotona tai luonnossa, nautitaan erilaisista taiteen ja kulttuurin muodoista omassa kotona ja minimoidaan kohtaamiset muiden ihmisten kanssa. Nautitaan omasta seurastamme – tämä on ainutlaatuinen tilanne ja tästä kannattaa nyt ottaa hyöty irti! Tuetaan meidän terveysalan ammattilaisia ja madalletaan heidän kuormittamista tässä kriisitilanteessa, kun koronavirukseen sairastuneet eivät kuitenkaan ole ne ainoat, jotka heidän apuaan tarvitsevat.

Meillä on mahdollisuus vaikuttaa, toimitaan sen mukaisesti siis! 

karanteeni
KARANTEENI. Sirkus -ja tekstiilitaiteen yhdistyminen. Arachne Project. Mukana sirkustaiteilijat Saara Ahola & Aino Ihanainen.

 

 

Terveyttä ja turvaa yhteisesti kaikille < 3

Enni Jaatinen
Parasta Etelä-Savoon –hanke (ESR)
Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu XAMK

Parasta Etelä-Savoon – taide-, kulttuuri- ja luonto-osaamista sote- ja nuorisoalojen toimijoille -hanketta toteuttavat 1.1.2019–31.12.2020 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä ESSOTE ja Savonlinnan Seudun Kolomonen ry. Toteutusta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta.