Bongasin netistä Heli Saavalaisen Helsingin Sanomiin kirjoittaman pääkirjoituksen viime syksyltä (21.9.2016), jossa kerrotaan kierto- ja jakamistaloudesta. Ideana tässä on, että materiaalit hyödynnetään kierrättämisen kautta mahdollisimman tarkkaan ja sitä kautta jätteen määrä pienenee.

Artikkelissa kerrotaan kiertotalouden olevan ruohojuuritasolla toimintaa, jossa tavaroita mm. korjataan, vuokrataan ja lainataan yhdessä. Kotitalouspiireissä tämän tyyppinen toiminta onnistuu helposti, sillä onhan kautta-aikain kierrätetty lastenvaatteita, leluja ja urheiluvälineitä, ainakin omassa lähipiirissäni. Kustannusten säästämisen lisäksi, näin toimimalla säästetään myös ympäristöä.

Tavarat kiertoon ammattikeittiöissä

Artikkelin luettuani, pohdin onko Mikkelin ruokapalveluissakin eletty tämän kevään aikana kierto- ja jakamistaloutta. Ja kyllä, näin on tapahtunut tai ainakin suunta on ollut oikea. Nimittäin, tämän kevään aikana ovat varastot, eri tilojen nurkat sekä muut sopet käyty läpi, milloin minkäkin tarpeen vuoksi.

Tuottava ja tehokas ammattikeittiö -hankkeessa on Mikkelistä mukana neljä ruoka- ja puhtauspalveluiden alla toimivaa ammattikeittiötä. Olemme kevään aikana miettineet yhteistuumin henkilöstön kanssa keittiöiden toimintaa parantavia ratkaisuja mm. astianpesuprosessissa. Yhtenä näkökulmana on ollut toiminallisuuden ja tätä kautta myös ergonomian parantaminen.

Tähän liittyen on noussut esiin erilaisia tarpeita ja puutteita välineistössä. Niinpä on lähdetty uuden hankkimisen sijaan kiertämään eri keittiöiden varastoja ja katsomaan, löytyisikö sieltä tarvetta vastaavaa tavaraa. Näin on saatu apua nopeasti ilmenneisiin tarpeisiin, sillä pitkä hankintaprosessi on jäänyt näiltä osin pois ja lisäksi kalliita keittiön toimintaan liittyviä välineitä on saatu uudelleen käyttöön.

Varastojen kätköistä on löytynyt mm. lasi-, lautas- ja tarjotinvaunuja, mitkä ovat helpottaneet säilytyksessä, vähentäneet nostelua, auttaneet astioiden siirtämisessä ja tuoneet toiminallisuutta. Satulatuoli on mahdollistanut jalkojen lepuuttamisen sopivissa väleissä ja oikeantyyppiset ja ehjät astiakorit mahdollistavat astioiden paremman pesutuloksen sekä helpottavat työskentelyä.

Joten, ”jonkun vanha voi olla toisen uusi” ja näin se kiertotalous toimii, vaikka toiminta olisikin organisaation sisäistä toimintaa.

Merja Ylönen

TKI asiantuntija

 

Lähde: http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000002921776.html

 

 

 

Jaa sivu