Lienee sanomattakin selvää, että kiinteäsiipisillä miehittämättömillä ilma-aluksilla saavutetaan erittäin alhaiset energiankulutukset. Ne ovat kuitenkin kaupallisia laitteita harvinaisempia, koska ne vaativat käyttäjältään kaupan hyllyltä saatavia laitteita enemmän teknistä osaamista. Onneksi hankkeessamme riittää innokkaita insinöörejä kiinteäsiipisten laitekehitykseen. Testasimme 24.7.2021 Pyhtään lentokentällä kenttäoperaattorin luvalla ja valvonnassa  kahta Jani Hellbergin rakentamaa kiinteäsiipistä alusta käyttämällä hyötykuormana Insta360 ONE kameraa.

                                               Kuva 1. Ensimmäinen testattu alus (paino 6 kg, siipiväli  2,2 m).

Testatuista aluksista ensimmäinen oli viime vuoden Tech Runway-tapahtumassa ensiesittelynsä saanut laite (kuva 1). Toinen testatuista aluksista oli Skywalker X5 Flying Wing (kuva 2).

                                     Kuva 2. Skywalker X5 Flying Wing (paino 1,5 kg, siipiväli 1,18 m).

Aivan ensimmäisenä huomiona mainittakoon, että alukset soveltuivat mainiosti 360-kameran kuljetukseen. Lisäksi Skywalker X5 Flying Wing osoittautui sekä ohjattavuudeltaan että lento-ominaisuuksiltaan erinomaiseksi, eikä sen melukaan ollut häiritsevä. Ääninäytteet ovat kuultavissa alla olevista videoista. Suuremmassa aluksessa esiintyi lento-ominaisuuksissa optimoitavia asioita, mutta ensilennätykseksi hyötykuorman kanssa tulokset olivat kannustavia.

Entäpä energiankulutukset? Kevytrakenteisen X5 aluksen (1500 g) energiankulutus oli vain 10,9 Wh/km, joka on suunnilleen DJI Phantom 4 tasolla ilman hyötykuormaa (noin 8 Wh/km). Suuremmalla aluksella emme saaneet lentomatkaa määritellyksi, mutta lentoaikaa kohden samalla hyötykuormalla X5-aluksen kulutukset olivat vain 42 % suuremman dronen energiankulutuksesta. Kevyt ja virtaviivainen Skywalker X5 Flying Wing on siis uskomattoman hyvä alus.

Valittaessa dronea hyötykäyttöön sen optimaalinen koko (paino) on tärkeä ominaisuus, eikä kevyelle hyötykuormalle kannata valita liian järeää alusta.

Insta 360-kameralla kuvatut videot, Jani Hellberg

Suurempi alus https://www.youtube.com/watch?v=1EXW_TRsKrA

X5 Flying Wing https://www.youtube.com/watch?v=FG9X_veCZsM

 

Kirjoittaja
Minna Jukka, Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut Etelä-Suomessa